Tartaar is fijngehakt rundvlees, in principe biefstuk. Maar in dit gerecht wordt het vlees vervangen door tomaat en watermeloen.
Dit recept van vegetarische steak tartare van tomaat en watermeloen is een heel bijzonder gerecht.
Steak tartare of steak tartaar zoals het ook genoemd wordt, wordt normaal gemaakt van rundvlees.
Gekscherend wordt het ook wel watermeloen tartaar genoemd, maar dat zou het gerecht geen eer aan doen.
Wil je jouw gasten verbazen met een vegetarisch tussengerecht dan is dit de winnaar. Je wordt verrast door de smaken en structuren in het gerecht.
Roel Oostrum, chef-kok bij Blooming Bergen in Noord-Holland is de chef achter dit verfijnde vegetarisch gerecht.
We hebben Roel geïnterviewd voor het item Smaakmeesters, waarin hij vertelt dat zijn kookstijl dicht bij het Nordic cuisine ligt, een culinaire beweging die is ontwikkeld in de Scandinavische landen sinds 2000 met Denemarken als centrum van de beweging.
Serveer dit gerecht als voorgerecht of gewoon als lunch met wat geroosterd brood. Een ‘must eat’ voor iedereen, maar zeker vegetariërs!
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 90 graden hete lucht
-
Snijd de watermeloen in plakken van een halve centimeter en leg ze op het bakpapier
-
Droog de meloen in de oven tot je een derde over hebt. Dit duurt ongeveer een uur
-
Laat volledig afkoelen en snij de watermeloen in blokjes hou apart
-
Dompel de pomodori tomaten 10 seconden in kokend water en direct erna in koud water. Verwijder het velletje
-
Snijd de tomaten in vieren en verwijder het zaad
-
Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng het met de watermeloen
-
Snijd de gedroogde tomaten in fijne blokjes en meng het met de tomaten meloen mix
-
Breng het geheel op smaak met sap van een halve limoen, witte peper en zeezout
-
Zet het in de koelkast voor later gebruik
-
Doe alle ingrediënten in een maatbeker
-
Zet de staafmixer onder op de maatbeker en zet aan. De mayonaise zal nu gaan binden
-
Als het een homogene massa is stop je met mixen en bewaar je het in de koelkast
-
Verwarm de frituur voor op 180 graden
-
Giet de kappertjes af en dep ze goed droog
-
Frituur de kappertjes krokant tot ze uitgebruist zijn. Let op, het kan spetteren
-
Schep de kappertjes uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier
-
Schep de tartare in de borden
-
Verdeel de yoghurt mayonaise rondom de tartare
-
Garneer met kruiden en eetbare bloemen rondom
-
Strooi de gefrituurde kappertjes er overheen