Hoe maak ik overnight oats lekker, gezond en snel? Op tijd uit je bed is één maar een gezond en snel ontbijt is twee. En dat gezonde ontbijt wil er wel eens tussendoor glippen. Maar dat hoeft niet. Overnight oats maakt beide mogelijk. Nog beter, ik kijk elke morgen uit naar mijn gezonde ontbijtje. Eerlijk gezegd de avond ervoor kijk ik er al naar uit!
Je kunt echt heel creatief zijn en experimenteren met wat jij lekker vindt. Of misschien verras je iemand met overnights op bed?
Wat de reden ook is, ook jij kunt een overnight oats maken, snel en gezond. Haver is een uitstekende keuze als maaltijd of tussendoortje omdat het volkoren is en veel voedingsstoffen en vezels bevat. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit doet.
Inhoudsopgave
Wat zijn overnight oats?
In feite is het een niet-kook methode om havermout te maken. Dus in plaats van havermout te koken, week je de rauwe havermout met melk, water of yoghurt. Door dat weekproces kan de haver de vloeistof opnemen waardoor je het ongekookt kunt eten. Ondanks dat de havermout maar 2 uur nodig heeft om zacht te worden, is het ideaal als je het een nachtje laat weken en …alle smaken laat opnemen. Vandaar de naam overnight oats!
De volgende ochtend heb je een kant-en-klare, heerlijke, romige kom of pot “havermout”. De consistentie is als een pap of pudding. Het zorgt voor een gemakkelijk en handig ontbijt met een meer dichte en romige textuur dan wanneer je de havermout zou verwarmen.
Gezondheidsvoordelen van Overnight oats:
- Ze bevatten meer eiwitten dan de meeste granen (5 g per portie).
- Je houdt langer een vol gevoel omdat ze een rijke bron van vezels zijn (4 g per portie).
- Het is een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, waardoor je je meer verzadigd voelt.
Hoe maak ik overnight oats?
Hieronder leg ik je uit welke stappen je nodig hebt om overnight oats te maken.
1. Kies de juiste havermout
Elke soort van havermout is te gebruiken in overnight oats. Weet wel dat wanneer je haver koopt dat gemengd is met gedroogd fruit en honing dat dit niet de gezonde variant is. Het beste is gewone havermout te kopen, zonder toevoegingen.
Tip: volg je een glutenvrij dieet, let er dan op dat je de glutenvrije variant van havermout koopt.
2. Kies een leuke pot
Of je nu maaltijden aan het voorbereiden bent voor de week of een enkele portie maakt om ’s ochtends te eten, overnight oats zijn super eenvoudig te bewaren. Hoewel elke kleine serveerkom, pot of beker goed werkt, zien de glazen Mason-potten en juist heel leuk uit. Deze potten zorgen voor een mooie presentatie, vooral wanneer je met gelaagt fruit werkt en zo alle ingrediënten, toppings en kleuren goed kunt zien. Het oog wil namelijk ook wat;)
3. Kies je melk, water, yoghurt
Ben je vegan, dan kies je plantaardige melkvarianten. Ik zou lekker experimenteren wat jouw voorkeur heeft. Zo vind ik amandelmelk lekker werken met overnight oats. En soms voeg ik daar nog wat yoghurt aan toe. Maar je kunt ook kiezen voor water of kokoswater. Wat belangrijk is, is dat je de juiste verhouding gebruikt tussen haver en je vloeistoffen. Een richtlijn is twee delen vocht en een deel haver.
4. Kies je toppings
Hoe maak ik gezonde overnight oats? Nou door de juiste toppings te kiezen. Fruit en bessen passen goed bij haver en bevatten antioxidanten die je hersen stimuleren om je dag goed te beginnen. Voeg daaraan wat brunch toe met homemade granola, chiazaadjes, pompoenzaad of geroosterde amandelen. Ze geven je overnight oats allemaal een flinke gezondheid boost.
Let op dat je fruit en ingrediënten koopt die in het seizoen zijn. Ondanks dat blauwe bessen en frambozen bevroren het hele jaar door kunnen, is het lekkerder om in de zomer te gaan voor aardbeiden en banaan. In de winter kies je dan weer voor smaken zoals appel met kaneel en pompoenpuree.
5. Voeg extra smaak toe
Naas de toppings is het ook lekker om af en toe af te wisselen met extra smaak. Denk dan aan kaneel, nootmuskaat, kardemom of vanille. Ik zou zeggen, gewoon lekker proberen, elke ochtend een andere smaak. Vanille siroop maken doe je makkelijk thuis.
6. Terug in de koelkast
Zodra je de avond ervoor jouw overnight oats hebt samengesteld met jouw favoriete smaken en toppings is het tijd om hem te laten rusten in de koelkast. In de koelkast krijgen de ingrediënten de tijd om met elkaar samen te smelten waardoor je een romige structuur krijgt.
7. Roer voordat je eet
Je wilt bij elke hap alle smaken proeven, zorg er daarom dus voor dat je eerst alles goed door elkaar roert.
8. Optioneel, verwarm in de magnetron
Mocht je een magnetron hebben, dan kun je er voor kiezen om je overnight oats op te warmen. Let op niet te koken! Overnight oats smaakt net zo goed koud als warm. Voeg wel wat meer vocht toe als je van plan bent je overnight oats op te warmen.
9. Aftoppen met toppings
Je kunt het geheel eventueel nog aftoppen met wat knapperige homemade granol voor een crunch, een lik pindakaas of een handjevol blauwe bessen.
10. Bewaren
Heb je overnight oats over, voeg ze toe aan een afsluitbare mason-jar. Deze pot zorgt er namelijk voor dat je hem kunt bewaren tot drie dagen in de koelkast. Let wel dat je gebruikt maakt van vers fruit. Bevroren bessen zorgen ervoor dat alles er wat verlept uit kan komen te zien. Niet smakelijk dus.
Overnight oats recepten
- Vegan oats met banaan en chocolade
- Vegan overnight oats met aardbeien en blauwebessen
- Oats met frambozen en kokossnippers
- Met appel en druiven
- Vegan overnight oats met bramen, jam en noten
- Oats met peer en kokos
- Overnight oats met banaan, munt en cacao nibs
- Vegan overnight oats met appel, pecannoten en kurkuma
Veel gestelde vragen (3)
- Is overnight oats gezond?
- Kun je havermout rauw eten?
- Hoe lang van te voren kun je overnight oats maken?