Jouw zelfgemaakte siroop, gekoeld en goed afgesloten, kan tot een maand of drie bewaard worden.

Simple syrup is siroop gemaakt van suiker dat vloeibaar is gemaakt. Deze vorm van siroop is dan goed te gebruiken in koude dranken zoals cocktails, Bubble teaijskoffie en andere koude dranken. Gewone suiker lost niet op in koude dranken en de simple syrup hoeft dus niet opgelost te worden.

Deze vorm van siroop is makkelijk thuis zelf te maken. Het is een gekookt mengsel van kristalsuiker en water tot alles is opgelost tot een zijdezachte siroop.

Siroop voor in de koffie

Het leuke van homemade simple syrup maken is dat je naast de twee ingrediënten eindeloos kunt variëren door er kruiden en specerijen aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan ‘cinnamon latte met simple syrup’, of kaneel siroop voor in je koffie.

Een van de meest gebruikte en veelzijdige smaken is vanille. Vanille is iedereen zijn favoriet en dus altijd goed toepasbaar in desserts met ijs, cake, pannenkoeken, fruit of wentelteefjes.

Homemade

Om echt je eigen homemade vanille simple syrup te maken kun je natuurlijk gaan voor vanille extract maar ik zou de siroop infusen met een echt vanillestokje. Infuseren betekend het toevoegen van een smaak door kruiden, specerijen, fruit, groenten of noten die je in laat trekken in een vloeistof.

Ingrediënten:

 • 240 ml water
 • 200 gr kristalsuiker
 • 1 vanillestokje in de lengte doorgesneden

Vanille siroop zelf maken

Kun je water koken, dan kun je siroop maken. Deze gewone simple syrup bestaat uit gelijke delen kristalsuiker en water. Na dat je dit gedaan hebt zijn de variaties met smaak eindeloos. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je siroop zoeter te maken door twee delen suiker toe te voegen i.p.v. één deel. Je kunt zelf ook experimenteren met verschillende andere soorten suiker om er achter te komen welke suiker het beste smaak geeft.

Vanillestokjes

Maak je simple syrup voor een feestje of wil je gewoon een grote voorraad aanleggen, dan kun je de ingrediënten vermeerderen terwijl de verhoudingen het zelfde blijven. Vermenigvuldig elk onderdeel met het aantal porties dat je wilt maken.

Je gaat als volgt te werk:

 1. Voeg water toe aan een pan en zet deze op het vuur
 2. Voeg nu de suiker toe en blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgelost
 3. Verwijder de pan van het fornuis en voeg het vanille stokje toe en laat het een paar uur intrekken
 4. Zeef de siroop in een pot of fles die je kunt afsluiten

De siroop is nu klaar om te gebruiken in je cocktails, (ijs)koffie of thee of maak verras je gasten door het in het dessert te gebruiken.

Welke smaak siroop ga jij maken?

Veel gestelde vragen (3)

 • Hoelang kun je zelfgemaakte siroop bewaren?
 • Hoeveel siroop in koffie?
 • Wat is de beste siroop?

Bereidingswijze

 1. Voeg water toe aan een pan en zet deze op het vuur
 2. Voeg nu de suiker toe en blijf roeren totdat de suiker helemaal is opgelost
 3. Snijd het vanillestokje in de lengte door
 4. Verwijder de pan van het fornuis en voeg het vanille stokje toe en laat het een paar uur intrekken
 5. Zeef de siroop in een pot of fles die je kunt afsluiten

Laat een reactie achter