Er is een reden dat de meeste cafés een goede espressomachine gebruiken, en de meeste restaurants de betrouwbare, efficiënte horeca koffiemachines in huis hebben.

De kwaliteit van je espressomachine en de vaardigheid van een solide barista maken namelijk het verschil in het succes van jouw restaurant.

Er kan echter niet van je verwacht worden dat je alles weet over horeca koffiemachines en/of espressomachines voor de horeca.

Dit mag je er echter niet van weerhouden om als ondernemer de beste keuze te maken – en dat is precies wat we uitleggen in dit artikel.

Wat is het verschil tussen een horeca koffiemachine & een espressomachine?

Koffiezetapparaten worden in principe in twee soorten verdeeld. De ene is de horeca machine en de andere is de espresso machine.

Er zijn veel verschillen tussen deze twee soorten koffiemachines wat betreft prestaties, gebruik, prijs, enzovoort.

Laten we eens kijken naar de verschillen.

Een horeca koffiemachine is ontworpen om een grote hoeveelheid gebrouwen koffie te produceren.

Een espressomachine is ontworpen om een sterk geconcentreerde koffie te produceren.

Een horeca koffiemachine gebruikt grof gemalen koffie en water dat door de zwaartekracht wordt toegevoerd.

Een espressomachine gebruikt fijn gemalen koffie en heet water onder druk.

Een horeca koffiemachine produceert over het algemeen een zwakker brouwsel met grotere hoeveelheden bezinksel; terwijl de espressomachine meer geconcentreerde, complexe soorten koffie produceert met weinig tot geen bezinksel.

“Het grootste verschil tussen een horeca koffiemachine en een espressomachine is de temperatuur.”

– Hennie Jacobs, hoofd R&D bij Douwe Egberts

De druk van een espressomachine kan oplopen tot 15 bar. Dit is hoger is dan die van een horeca machine.

Een horeca koffiemachine gaat tot 9 bar, waardoor deze minder efficiënt is als het gaat het beter te laten smaken van je drankje.

Een ander verschil tussen deze twee soorten machines is dat een horeca koffiemachine meerdere dranken tegelijk kan maken, terwijl een espresso machine maar één drank tegelijk kan maken.

Bepaal je budget

Als je dit leest, bent je waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe koffiemachine.

Je realiseert je nu waarschijnlijk dat er heel veel opties zijn.

De eerste stap bij het vinden van de juiste espressomachine is bepalen hoeveel jij bereid bent uit te geven.

Espressomachines zijn duur, dus je zal moeten beslissen welke machine het best bij jouw behoeften en budget past.

Het budget voor een espressomachine kan uiteenlopen van € 100 voor een espressomachine met handpomp tot enkele duizenden euro’s voor een topmodel met alle toeters en bellen.

Voor veel mensen ligt de prijsklasse voor een aanvaardbare espressomachine voor thuisgebruik ergens in het midden, rond de € 200 tot € 500.

Weet hoeveel kopjes per dag je nodig hebt voordat je in een professionele machine investeert.

Als de machine te klein is, gaat hij kapot. Als hij veel te groot is dan heb je onnodig veel geld uitgegeven.

Een professionele espressomachine schenkt doorgaans zo’n 10-15 kopjes koffie per minuut.

Hoe meer mensen de machine zullen gebruiken, hoe hoger de capaciteit moet zijn.

De capaciteit verwijst naar de hoeveelheid koffie die een machine in één keer kan produceren.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat kleinere machines een capaciteit van ongeveer 0,5 liter hebben en grotere machines een capaciteit van 1 liter tot 1,8 liter.

Horeca espresso machine

Verschillende soorten horeca koffiemachines & Espressomachines

Er zijn verschillende soorten horeca koffiemachines.

De meest voorkomende soorten horeca koffiemachines zijn:

  • Espressomachine
  • Automatische Koffiemachine
  • Automatische Cappuccinomachine
  • Halfautomatische Koffiemachine
  • American Style Koffiemachine
  • Turkse Koffiemachine

Espressomachine

De Espressomachine is een type koffiezetapparaat dat wordt gebruikt om espressokoffie te zetten.

Dit type horeca koffiezetapparaat is gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar. Het is ideaal voor kantoren, winkels en thuisgebruik.

Automatische koffiemachine

De automatische koffiemachine is een ander populair type van catering koffiemachine.

Dit type horeca koffiezetapparaat produceert hoge kwaliteit espresso koffie.

Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt een breed scala aan functies, waaronder automatische uitschakeling, programmeerbare uitgestelde start en programmeerbare zettijd.

Automatische Cappuccino machine

De automatische Cappuccino Machine is een populair type catering koffiemachine die cappuccino’s maakt in minder dan twee minuten.

Het heeft een automatische pomp die de bonen automatisch maalt voordat ze tot espresso shots worden gebrouwen.

Halfautomatische koffiemachine

De automatische cappuccino machine is gemakkelijk te gebruiken en biedt een breed scala aan functies, waaronder een programmeerbare startuitstel tijd en een programmeerbare zettijd.

De halfautomatische koffiemachine is een van de populairdere koffiezetapparaten die verkrijgbaar zijn.

Deze machines stellen gebruikers in staat bepaalde aspecten van het koffie zetproces te regelen, maar hebben nog steeds enkele automatische onderdelen in het ontwerp.

American Style koffiemachine

De American Style koffiemachine is een machine die wordt gebruikt om verschillende soorten koffie te bereiden.

Het hele proces is manueel en gebaseerd op drie belangrijke elementen: de molen, het filter en het brouwen.

Turkse koffiemachine

De Turkse koffiemachine is een combinatie van een traditionele melkopschuimer, een espressomachine en een Turkse koffiezetter in één.

Het zal altijd een uitstekend smakend kopje koffie leveren.

Dat is het voordeel van het combineren van de drie apparaten in één machine.

Onderzoek de beste merken voor horeca koffiemachines & Espressomachines

Als cateringbedrijf moet je de aanschaf van een volautomatisch koffiezetapparaat overwegen.

Volautomatische koffiezetapparaten maken het proces van koffie zetten gemakkelijker en sneller, zodat je meer tijd hebt om andere dingen te doen.

Een volautomatisch koffiezetapparaat kan ook andere warme dranken bereiden, zoals chocolademelk of een latte macchiato.

De beste merken voor hospitality koffiemachines & Espressomachines voor de horeca vind je hier:

Jura

Jelitta is een programmeerbare 3-groeps Jura koffiemachine voor kleine en middelgrote horecagelegenheden waar bijna geen tijd beschikbaar is voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de koffieservice. De automatisering van de Jelitta capsule koffiemachine met slechts één druk op de knop voorkomt fouten tijdens de bereiding van je koffie en bespaart kostbare tijd. Het digitale display en de bevestigings pieptoon om je te melden dat de voorgeprogrammeerde koffie wordt gezet, maken een flexibel gebruik mogelijk dankzij jouw eigen persoonlijke instellingen. Het innovatieve design, de praktische functies en de hoge kwaliteitsnormen van Jura vormen samen een geweldig team.

La Marzocco

La Marzocco is sinds 1929 een revolutie in de koffie-industrie. Ze ontwikkelt en produceert professionele koffiemachines voor koffiebars, restaurants en gastronomische koffiehuizen. Ze zijn ook de maker van waarschijnlijk ’s werelds meest begeerde espressomachine lijn, nu beschikbaar op de binnenlandse markt. Met een geschiedenis die meer dan 80 jaar teruggaat, is La Marzocco een gevestigde naam op het gebied van koffieapparatuur voor fijnproevers – en een garantie voor ongeëvenaarde kwaliteit.

Etna

De Etna is een van de populairste koffiemachines voor de horeca, omdat hij is uitgerust met een stoompijpje voor opgeschuimde melk en een magneetventiel met drie standen voor het opschuimen van zowel warme als koude melk. Deze functies zijn perfect voor cappuccino’s, café mochas, chocoladelattés, warme chocolademelk en diepvriesdranken. Een intern waterzuiveringssysteem voorkomt kalkaanslag in de boiler, waardoor de levensduur wordt verlengd en het onderhoud tot een minimum wordt beperkt. Het digitale display met 24-uurs programmering biedt maximale flexibiliteit om aan de behoeften van uw bedrijf te voldoen.

Melitta

Melitta is innovatief en creatief en staat wereldwijd bekend op het gebied van koffiezetapparaten, accessoires en single-serve koffiepads. Het bedrijf is ontstaan uit een diep respect voor de bijzondere eigenschappen van koffie, een waardering voor ambachtelijk vakmanschap en de wens om aan toekomstige eisen te voldoen. Het is de enige fabrikant ter wereld die zijn producten ontwikkelt in drie marktgerichte divisies: Koffiezetapparaten, Accessoires en Single Serve Coffee Pods. Melitta produceert 800 verschillende modellen en heeft wereldwijd ongeveer 3.000 medewerkers in dienst.

Conclusie

Zoals je ziet, moet je bij de aankoop van de juiste koffie- en espressomachine heel zorgvuldig te werk gaan.

Er zijn veel dingen om op te letten, van het aantal kopjes tot de grootte van het waterreservoir.

Vergeet ook niet om de machine goed schoon te maken en ervoor te zorgen dat de molen scherp en duurzaam is, zodat er geen problemen zijn met het malen van de bonen voordat je ze gebruikt.

Gebruik onze tips als uitgangspunt om te bepalen wat je wel en niet wilt in een koffiezetapparaat, en ga dan op zoek naar de perfecte match!

Laat een reactie achter