We leven in een steeds snellere en daarmee ook drukke wereld. Dat houdt in dat er niet alleen zakelijk, maar ook privé steeds meer van ons wordt verwacht.

Vaak zien we dat onze voeding, en dan met name het avondeten, er nog weleens bij inschiet en dat we geneigd zijn te kiezen voor snel en smakelijk eten in de vorm van een snelle, maar vaak wel ongezonde maaltijd.

Terwijl, wanneer je een beetje moeite doet, je ook prima binnen een minuut of 25 een heerlijke en daarmee snelle maaltijd op tafel kunt zetten. Omdat we deze uitdagingen natuurlijk als geen ander begrijpen, willen we je graag stap voor stap vertellen hoe je dit nu het best aan kunt vliegen.

Je bent namelijk echt niet de enige die hier mee worstelt, dat zijn er ontzettend veel. Niet om je voor te schamen dus!

Zorg voor een goede planning

Wat we vaak zien, is dat de meeste mensen die het lastig vinden om iets gezonds en lekkers te bedenken, vaak pas op de dag zelf na gaan denken wat ze ‘s avonds willen eten.

We kunnen je dan alvast verklappen dat dit alles behalve een succes gaat worden. Veel beter is het om één of twee vaste dagen in de week te plannen, waarop je nadenkt over wat je wilt gaan eten. Dit geeft je niet alleen veel meer rust, maar zorgt er ook voor dat je goed kunt nadenken over wat gezond is, ja of nee.

Los van het feit dat het zorgt dat je gezonder eet, scheelt het je vaak ook een hoop tijd en daarmee ook geld. We hoeven je namelijk niet uit te leggen dat dagelijkse boodschappen doen niet alleen tijd kost, maar je vaak ook duurder uit bent.

Natuurlijk zijn er ook andere alternatieven, zoals het laten bezorgen van verse maaltijden, maar dat is, als het gaat om geld, natuurlijk wel een stuk duurder.

Ga aan de slag met verse ingrediënten

Nu je inmiddels weet dat goede planning enorm belangrijk is om te zorgen dat je gezond eet, is het tijd om wat meer de diepte in te gaan.

Een van de dingen die wij adviseren, is om aan de slag te gaan met verse ingrediënten, wat niet alleen gezond is, maar ook snel en smakelijk eten oplevert.

Andere voordelen van het gebruik van verse ingrediënten, is dat je vaak veel meer voedingsstoffen binnenkrijgt, dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor ingeblikte groente of groente uit de diepvries.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet goed is, maar verschillen zijn er wel degelijk.

Snelle en gezonde manieren om te koken

Groenten roerbakken in een wok

Een veelgemaakte denkfout die we voorbij zien en horen komen, is dat gezonde maaltijden vaak lang duren. Complete onzin als je het ons vraagt.

Wist je namelijk dat roerbakken de perfecte manier is om snelle en vooral ook gezonde gerechten te kunnen maken?

Het voordeel van wokken, is dat je door het korte bereiden de smaken veel beter behoudt en enorm veel verschillende variaties hebt aan verschillende soorten groenten, kruiden en natuurlijk ook sauzen en het toevoegen van vlees, vis of kip.

Liever een vegan gerecht uit de wok?

Ook dat kan uiteraard! Naast roerbakken zijn ook de bekende eenpansgerechten ideaal, deze gerechten bestaan vaak uit een aantal ingrediënten, die je zo bij elkaar in de pan kunt doen. Zo ben je niet alleen veel sneller klaar, maar kunnen de smaken ook direct met elkaar mengen.

Kies je voor absoluut gemak, dan kun je ook wekelijks maaltijden laten bezorgen. Zo weet je precies wat je wanneer krijgt.

Meal prepping

Quinoa bereiden
Maaltijden voorbereiden kan ook met quinoa.

Meal prepping is een term die we vaak associëren met de spierbundels uit de sportschool, die iedere dag kip met rijst en groenten eten. Toch is dit absoluut niet het geval.

Meal prepping is namelijk niets anders dan het voorbereiden van je eten, zodat je de maaltijd al voor 80 procent klaar hebt. Neem bijvoorbeeld bami of nasi.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het koken van de rijst of mie en het geheel in de pan te mengen.

Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld op zondag een flinke portie kunt maken, waarvan je vervolgens de helft kunt invriezen.

Zo heb je direct een maaltijd voor meerdere dagen en kost het je weinig tot geen moeite om klaar te maken.

Om ervoor te zorgen dat je dit onder de knie krijgt, is het wel belangrijk dat je, zoals we ook eerder als tip aan je hebben meegegeven, een goede planning maakt aan het begin van de week.

Tips voor een weekmenu

Vegetarisch weekmenu

Herken jij jezelf in het feit dat je iedere dag naar de supermarkt gaat en je vaak niet weet wat je moet maken en dan kiest men voor gemak?

Dan is het verstandig om eens te beginnen met het maken van bijvoorbeeld een vegetarisch weekmenu. Dit kun je doen door eens wat rond te kijken op het internet, maar ook zelf kom je vaak al een heel eind.

Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf eens 5 maaltijden op die je in de afgelopen 2 weken hebt gegeten en kijk hier eens kritisch naar of ze gezond zijn ja of nee?

Vervolgens kun je kiezen voor een vaste soort maaltijd op een bepaalde dag, maar dan wel variërend. Als voorbeeld kies je op maandag voor een pasta, die natuurlijk een pasta pesto kan zijn, maar ook een van de vele andere pasta’s.

De dinsdag is het welbekende AVG’tje en op woensdag kies je voor vis. Donderdag ga je voor een ovengerecht, bijvoorbeeld een lasagne en op vrijdag kies je voor een goed gevulde wrap.

Zo heb je voor iedere dag een bepaald ‘thema’ om het maar even zo te noemen, maar heb je voldoende mogelijkheden tot variatie. Hoe fijn is dat?

Laat een reactie achter