Op verjaardagen en feestjes bood ik de gasten regelmatig mijn zelfgemaakte soepen, gemaakt van geredde groente, aan. Duurzaam ondernemen en dus voedselverspilling voorkomen is een belangrijk thema binnen mijn bedrijf.
Geredde groente
‘Geredde groente’ is groente en fruit dat niet voldoet aan de maatstaven van de overheid en supermarkten omdat ze te krom, klein, dik, dun of aan elkaar vast gegroeid zijn.
Maar ze worden wel ‘geboren’ en smaken net zo lekker!
De natuur maakt nou eenmaal niet altijd mooie en gave groente en fruit; maar wel lekkere! Daarom maak ik soepen die bij voorkeur gemaakt zijn van deze geredde groente.
Zo helpt ik via mijn bedrijf My Soup en delicatessen deze vorm van voedselverspilling tegen te gaan.
Is voedselverspilling erg?
Voedselverspilling is eigenlijk onzichtbaar. Het gebeurt al op boerderijen bij de boer waar de consument niet komt.
De boer die bijvoorbeeld zijn wortels niet kan verkopen aan de supermarkt omdat de wortels niet voldoen aan de normen die de supermarkt er aan stelt.
Zij maken namelijk specificaties waarin vermeld staat dat een wortel zo dik, zo lang en zo recht moet zijn. Uiterlijk heeft dus een hele belangrijke rol.
Door deze eisen is de boer genoodzaakt zijn oogst te vernietigen en zo gooit Nederland jaarlijks tienduizenden kilo’s groente en fruit weg omdat ze niet “mooi” genoeg zijn.
En dit is eigenlijk niet meer van deze tijd. Als je weet dat er mensen zijn die leven van de voedselbank of simpelweg geen eten hebben kan dit echt niet!
Bekijk dit recept hartig kaasbrood waarin je restjes kaas en groenten kunt verwerken.
Voedselverspilling tegengaan
Voedselverspilling kun je tegengaan door de consument anders te laten kijken naar groente en fruit.
Een paprika die niet de juiste vorm heeft, smaakt deze gelijk minder lekker? De consument moet in beweging gezet worden.
Die bewustwording kan al beginnen bij dit artikel welke jij als consument op dit moment leest.
Ook via de media; krant, facebook, tv, radio. Het maakt je bewust en je denkt er over na. Praat er over mee, alleen dan wordt het groter en kan het leiden tot verandering.
Dit is ook de reden dat ik mijn visie en verhaal deel op Smaakvol NH.
Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt weggegooid?
Oke, dus er wordt door Nederland al heel veel groente en fruit weggegooid omdat ze bijvoorbeeld niet mooi genoeg zijn.
Maar de consument gooit zelf ook jaarlijks 40 kilo per persoon weg, hup zo de vuilnisbak in. Hoe kan dit?
Men moet bereidt zijn te willen investeren in verandering. Dat is lastig want we leven in een snelle consumptiemaatschappij.
Het verlangen naar steeds meer, mooier, beter. Tijd en zin ontbreken helaas.
9 tips om voedselverspilling te voorkomen:
- Koop rechtstreeks bij de boer of ga naar de supermarkt met een boodschappenlijstje waar op staat wat je echt nodig hebt. Hiermee voorkom je dat er geen dubbele producten thuis in de voorraad,-koelkast liggen.
- Maak eerst groente en fruit op wat al langer ligt. Het “First in First out” principe
- Maak gebruik van groente en fruit wat je op voorraad hebt voordat je nieuw koopt.
- Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
• T.H.T. betekent: Tenminste Houdbaar Tot. Je kunt deze dus nog makkelijk eten ná deze datum. Het betekent dat de fabriek de kwaliteitsgarantie geeft tot die datum. Het product kan dus nog prima 1 of 2 dagen gebruikt worden, alleen kán bijvoorbeeld de smaak iets achteruit gegaan zijn.
• T.G.T betekent: Te Gebruiken Tot. Deze producten zijn tot deze datum te gebruiken en daarna kan het niet meer gegeten worden. - Koop ook groente en fruit die van de buitenkant “niet moeders mooiste” zijn. Ze smaken net zo goed als zijn “mooie” broertje of zusje.
- Kijk eens op de website www.toogoodtogo.nl hier vind je ondernemers die producten overhouden aan het einde van de dag en deze tegen een lagere prijs verkopen.
- Kijk in je koelkast en maak restjes groente, fruit en zuivel op. Maak er een lekkere soep of smoothie van.
- Ga geen boodschappen doen als je honger hebt. Dan koop je vaak producten die je niet nodig hebt.
- Bewaar groente en fruit op de juiste plaats in of buiten de koelkast.
• In de koelkast: peren, kiwi, druiven, appels, sla, wok groente, spinazie, champignons, prei
• Buiten de koelkast: mandarijnen, sinaasappels, avocado, bananen, citroen, komkommer, tomaten, courgette, wortels, paprika, aubergine
Door gebruik te maken van bovengenoemde tips, kan ook jij een bijdrage leveren tegen voedselverspilling.
Voedselverspilling is een bewustwording, een mindset.
De vraag is en blijft; ben jij bereidt deze stap te nemen?
1 reacties
Monique
Goed stuk Deborah! Ergens weten we het allemaal ook wel ,al moeten we er steeds op gewezen worden om het niet te vergeten!👍🏻