We willen verse producten, het liefst vandaag besteld en eind van de dag in huis. Elke leverancier van boodschappen zegt verse producten te kunnen leveren binnen schappelijke tijd. Want het eten moet ook nog klaargemaakt worden. 😉

De natuur krijgt het tegenwoordig zwaar te verduren. En dan heb het ik o.a. over de (in-)directe gevolgen van klimaatverandering de druk op de biodiversiteit.

Door de maakindustrie en massaproductie is er een consumptiemaatschappij ontstaan. Het is aan ons als mens om daar meer waakzaam op te zijn. Terug naar de basis, meer streekproducten.

En nee, vroeger was niet alles beter en mooier. Maar het kan allemaal best iets minder en bewuster.

En ja, de natuur hersteld zich ook vanuit zichzelf maar zij moet daar dan wel de kans voor krijgen.

En daar ligt nu net het probleem. Het is te veel, te vaak en te grootschalig voor moeder Natuur.

Zuiniger, efficiënt en duurzaam. Alleen dan kunnen wij en volgende generaties blijven genieten van al het moois wat natuur te bieden heeft.

Wat zijn verse producten?

De soepen welke ik maak voor o.a. cateringen, zijn zoveel als mogelijk gemaakt van groenten uit de omgeving waar ik woon.

Ik haal deze bij boeren uit de streek die de groenten direct van het land hebben gehaald. Deze groente is super vers, ruikt heerlijk en is kraakhelder. Daar word ik erg blij van. Van het land op het bord.

Uiteraard woont niet iedereen vlakbij het platteland met boeren in zijn of haar omgeving. Maar er zijn genoeg alternatieven waarbij ook jij terecht kunt voor verse producten.

Want vers is niet alleen direct van het land en op het bord.
Vers is onbehandeld, vers is zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen, vers is ook diepgevroren.

Koken met verse producten

Bij de groenteboer om de hoek kun je net zo goed verse groenten kopen. Laat je zintuigen het werk doen en kijk, ruik of proef als dat mogelijk is.

Ieder mens heeft deze zintuigen meegekregen tijdens de geboorte. Maak er gebruik van. Van nature weet je wat goed en niet goed is.

Heb je die lekkere pure groenten gekocht maar is het te veel in één keer om te consumeren?

Je kunt natuurlijk een gedeelte invriezen zodat je altijd verse groenten in huis hebt en er de volgende keer weer een lekkere verse en gezonde maaltijd van kunt maken.

Waarom zijn verse producten belangrijk?

Heb jij wel eens een recept gemaakt met pure ingrediënten. Zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes waar conserveringsmiddelen enzovoort aan toegevoegd zijn?

Soep, gemaakt van groenten, eigen gemaakte bouillon en verse kruiden en specerijen.

Of cake, gemaakt van meel/bloem, roomboter en ongeraffineerde suiker/honing of banaan.

Zo ja? En wat was de reactie van diegene die het gegeten heeft?

Waarschijnlijk kreeg je een verrassende blik en heeft het diegene heerlijk gesmaakt.

Hoe dat komt? Omdat er dan een echte smaakbeleving in gang wordt gezet.


“Je lichaam is een mooi ‘instrument’ maar het moet wel goed onderhouden worden. Teveel schadelijke stoffen kunnen je ernstig ziek maken, veroorzaken allergieën of uitslag.”


Een beleving die niet iedereen tegenwoordig meer meemaakt, omdat veel producten bewerkt worden en de pure smaken niet meer te proeven zijn en dus ook niet beleefd worden.

Dat is heel jammer want hoe fijn is het als je iemand kunt laten genieten van iets wat puur en gezond is. Uiteindelijk zijn wij als mens allemaal puur geboren maar worden we gaande weg het leven beïnvloed door prikkels van buitenaf.

Reclames, invloeden en overtuigingen van anderen. We moeten terug naar de basis. De simpelste dingen zijn het mooist, het best en het lekkerste.

Echt waar, maak maar eens zelf je eten met verse producten. Maak in het weekend een keer meer en vries het in. Zodat je doordeweeks snel een gezonde makkelijke maaltijd op tafel kan zetten.

Het is niet alleen lekkerder maar ook gezonder voor je eigen lichaam.

Want wat denk je dat een fabriek allemaal moet bewerken en toevoegen om een product houdbaar te maken/houden?

Er worden conserveringsmiddelen toegevoegd aan het voedsel die jouw lichaam niet nodig heeft.

En dan nog maar niet te spreken over het milieu en alle schadelijke CO2 uitstoot vanuit de fabriek en het productieproces.

Je lichaam is een mooi ‘instrument’ maar het moet wel goed onderhouden worden. Teveel schadelijke stoffen kunnen je ernstig ziek maken, veroorzaken allergieën of uitslag.

Ja, een lichaam kan wel wat hebben en je hoeft ook niet iedere dag rekening te houden met gezonde voeding.

In verse groenten en fruit zitten nu eenmaal wel de benodigde voedingsstoffen voor jouw lichaam en die van kinderen.

Deze maken je fitter, sterker en vitaal.

Probeer het eens en maak je eten zelf met pure groenten en fruit en WEET WAT JE EET.

Zeg nou zelf. Puur toch het allermooiste…

Streekproducten uit Noord-Holland

Waar kan ik verse streekproducten kopen?

Ik help je graag op weg. Hieronder vind je daarom een paar boerderijwinkels in Noord-Holland, regio West-Friesland waar je heerlijke groenten, fruit, soep en delicatessen kunt kopen. Dit zijn tevens ook verkooppunten waar je mijn soepen kunt kopen.

’t Broodboetje, Spierdijk
In deze bakkerswinkel en locatie voor dagbesteding, werken mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in of achter de bakkerswinkel. Naast het brood zijn vele andere artikelen verkrijgbaar, zoals gebak, koekjes en lokale producten. Onder meer kaas, zuivel, koffie. Lekkerbekken kunnen ook snoepscheppen in de winkel.

Ook kun je in Het Broodboetje terecht voor cadeauartikelen, planten en bloemen die door de medewerkers zijn samengesteld. Soms maken ze in opdracht voor een jubileum of een verjaardag een cadeaupakket op maat.

Groot in Vers, Hoogwoud
Groot in Vers staat bekend om zijn grote, verse en smaakvolle aardbeien maar heeft ook veel verse groenten en fruit in de winkel. Tevens zijn de plukdagen in juli een erg leuke activiteit. Je plukt dan zelf je aardbeien en neemt een emmertje mee naar huis.

Zuivelinnen, Zuidermeer
Hier wordt vanuit de boerderijwinkel ambachtelijk bereide boerenzuivel gemaakt van 100% weidemelk van Jerseykoeien. Maar ook brood, kaas, bloemen, groenten. Tevens vind je in het vriesvak de diepgevroren soepen en vlees.

Boerderijwinkel De Poldermeester, Ursem
Door samen te werken met de natuur leveren zij een bijdragen aan de biodiversiteit. Tevens is er een kijktuin waar je onder begeleiding een kijkje kan nemen en leren over de groei van voedsel. In de boerderijwinkel wordt groente, fruit, zuivel, kaas, eieren en andere streekproducten verkocht.

My Soup en delicatessen, Hoogwoud
Ik verkoop soep en delicatessen aan (boerderij)winkels en op vrijdag bezorging aan huis. Daarnaast verzorg ik catering zodat jijzelf en de genodigden lekker kunnen genieten ZONDER dat het in de soep loopt. Dat alles ook nog eens voor een (h)eerlijke prijs. De soepen zijn gemaakt van verse groenten, kruiden en specerijen. Zonder room, E- nummers, toegevoegde geur,-kleur-en smaakstoffen.

Veel plezier, geniet en eet smakelijk.

Deborah

Laat een reactie achter