Bloemkool is één van de koolsoorten die er bestaan. De witte bloemkool behoort tot de populairste groenten in Nederland. Je kunt bloemkool op meerdere manieren koken, maar hoe lang nu precies? En wat kun je er verder mee bereiden?

Hoe bloemkool koken?

  1. Wanneer je de roosjes lossnijdt van de kool, heeft dit invloed op de kooktijd van de bloemkool.
  2. Deze kooktijd ligt lager dan wanneer je de kool zijn geheel kookt. Een bloemkool in z’n geheel heeft ongeveer 15 minuten kooktijd.
  3. Door met een vork in de kool te prikken weet je of de kool de gewenste gaarheid heeft bereikt.
  4. Omdat je de ‘witte bloem’ ook rauw kunt eten, kun je er ook voor kiezen de kooktijd wat te bepreken voor een stevige ‘bite’.
  • Voeg een laagje water toe aan de pan
  • Stoom de roosjes gaar door de deksel op de pan te houden.
  • Even prikken met een vork om de gaarheid te bepalen ± 8 minuten

Kook de bloemkool in z’n geheel

Zorg dat de kool bijna onder water staat. Kook ± 10/15 minuten, afhankelijk van hoe groot de bloemkool is. Ook hier even prikken om de gaarheid te checken.

Uiteraard dient de bloemkool eerst grondig gewassen te worden voor eventuele achtergebleven zandkorrels.

De smaak bevindt zich vooral in de roosjes van de bloemkool, echter kun je de stelen ook meekoken en eten; afhankelijk van de koolsoort en de herkomst van de bloemkool.

De bloemkool van Hollandse bodem is van uitstekende kwaliteit en heeft een geweldige smaakbeleving, die niet onder doet voor bloemkolen uit het buitenland.

Wij adviseren om zo veel mogelijk te koken met de seizoenen.

Bloemkolen afkomstig uit de moestuin moeten eerst weken in een pan met koud water en wat zout. Hierdoor kan het zand goed loskomen.

Door het zout gaan eventuele ongediertes dood.

Laat een reactie achter