Op zoek naar keuken inspiratie en keukentrends voor jouw nieuwe keuken? Ga je voor een gezellig modern wooneiland, houten accenten of een open keuken? 2023 kent veel mooie nieuwe trends en vernuftige snufjes en natuurlijke materialen. De keuken is steeds meer de centrale plek van het huis geworden en die trend zet zich door.

Eten met het gezin, een wijnproeverij thuis met vrienden of gezellig een feestje met de familie. Je nieuw keuken wil je hier zoveel mogelijk op laten aansluiten bij jouw manier van leven.

De moderne woonkeuken

Matte keukenkastjes, moderne lampen, werkbladen met fijne profielen en apparaten die zelfstandig werken. Moderne keukens zijn echt multifunctionele ruimtes naar ieders wens, gezellig of juist functioneel en minimalistisch.

Voor kleuren, materialen en oppervlakken in de keuken geldt, alles is mogelijk zolang het past bij jouw eigen stijl. Je zag ze al even, de donkere keukens, de opmars van kookeilanden en slimme apparaten zoals de fornuizen en ovens die je kunt bedienen via een app of door middel van beweging geactiveerd kunnen worden. Deze nieuw technieken en technologie zorgen ervoor dat elke hobbykok zich even een chef voelt omdat alle apparaten met elkaar in verbinding staan, alsof je een keukenbrigade tot je dienst hebt. 

Kleurtrends

Elk seizoen kent wel zijn kleurentrends. De actuele kleurentrend van 2023 heet individualisme. Net als de wensen van de mensen, zijn de kleuren breed. Van pastel tot bonte kleuren en van donkere alles is te mixen en te combineren.

Natuurlijke materialen

Stenen keukenblad
Houten keukenkasten

Natuurlijke materialen zoals hout, maar ook beton en verschillende steensoorten blijven prachtig. Ze geven een minimalistische keukens diepte en sfeer. In de keukentrends van 2023 zien we generfde houten fronten gecombineerd met beton, roestvrijstaal of marmer.

Keukentrend: de onzichtbare kookplaat

Onzichtbaar-fornuis-antibesk

De techniek gaat snel, zo ook in de keuken. In 2023 zijn elektrische apparaten voor de keuken slimmer, zuiniger én onzichtbaar. Duurzaamheid is nodig, of het nu gaat om een ​​lager stroom- of waterverbruik of een efficiëntere koeling voor een langer behoud van producten. In de moderne keuken zie je geen fornuis maar gaat vaak schuil achter elegante fronten of zelfs onder het werkblad en daardoor onzichtbaar door middel van bijvoorbeeld inductie.

Moderne keukeninrichting met extra functies

Moderne dubbele kraan Blanco

Quooker was een van de eerste met kokend water tappen uit een kraan. Dit zie je steeds vaker maar ook koud en gefilterd water. Ideaal als je pasta wilt koken. Sommige kranen kunnen ook koud, lauw, gekoeld of bruisend water geven.  En allemaal met een simpele handbeweging of lichte aanraking.

Moderne landelijke keukens

Modern landhuis keuken van Schueller

Eigenlijk nooit weggeweest, maar duidelijk niet een keuken dat je zal plaatsen op de bovenste verdieping van een penthouse, de landelijke keuken.

Kijk hier voor buitenkeuken inspiratie

Vakmanschap en materiaalcombinaties in de keuken

Zwart-staal-en-zwart-walnotenhout-keuken

Meubels en oppervlakken die met de hand zijn gemaakt, of er tenminste zo uitzien, zijn net zo goed een trend in high-end keukens als verschillende combinaties van materialen: glas samen met hout, beton met metaal of roestvrij staal met marmer.

Keukentrend: donkere keukenfronten

Donkere keukenfronten

Ieder zijn smaak natuurlijk, maar in 2023 zijn keukens nog steeds donker. De lange klassieke witte keuken die we kennen is steeds vaker zwart of antraciet. Ze ziet er elegant uit in combinatie met bijna alle houtsoorten en laat lichte accenten tot hun recht komen.

Dan kun je zeggen, ja leuk dat zwart, maar die vette vingers overal! Dankzij een anti-fingerprint coating is dit probleem geen probleem meer. Het voorkomt vervelende vlekken en zorgt gelijk ook voor een fluweelzacht oppervlak.

Durf kleur te kiezen

Durf kleur te gebruiken

Niet heel veel fabrikanten durven de kleuren te gebruiken dat het bedrijf ‘Next 125’ heeft gebruikt in hun nieuwe collectie. Ze komen met 18 frisse satijn- en laktinten en verrassende combinaties. Zo ontstaan kleurrijke eigentijdse keukens.

Keukentrend: de keuken-woon-werkkamer

Keukentrend keuken-woon-werkkamer CK

Je ziet het steeds vaker, de keuken dat overloopt naar de woonkamer of de keuken midden in de woonkamer. De keuken wordt ontworpen als een kamer in een kamer, waar het eetgedeelte naadloos aansluit bij de rest van de woonkamer en leefruimte.

Keukeneilanden

Kookeiland Contur

Wie wil het eigenlijk niet, een keukeneiland. En als je grootte van de ruimte thuis het toelaat, dan zou ik hem plaatsen. Het nostalgische, klassieke of minimalistische keukeneiland waar gewerkt, gekookt en geleefd kan worden.

Keukentrend: fijne werkbladen

Werkblad en keukenkasten
keukentrend fijn keuken werkblad

Functioneel, duurzaam en toch bijna niet te onderscheiden van het dressoir: de profielen van keukenkasten, lade-elementen of werkbladen zijn anno 2023 delicaat en fijntjes. Afhankelijk van het materiaal spelen ze met een elegante en zeer comfortabele industriële look.

Keukentrend: Smart Kitchens 

Keukentrend smart home vaatwasser

Zoals al eerder genoemd is techniek niet weg te denken uit de keuken. Smart home-technologie dat zorgt dat je energiezuinig kunt koken. Met de nieuwste apparaten bak je bijvoorbeeld snel én op de exacte temperatuur.

Ook koel-vriescombinaties worden steeds energiezuiniger, al worden ze ook steeds groter. Moderne apparaten bieden tegenwoordig verschillende klimaatzones in de buurt van 0 graden Celsius met een lage of hoge luchtvochtigheid. Hierdoor blijft gevoelige voeding langer vers en blijft het vitaminegehalte behouden. 

Of wat dacht je van de oven en vaatwasser die kun je bedienen via mobiele telefoon of tablet, zelfs via spraakbediening op aanvraag of op afstand.

Keuken ideeën

De bovenstaande keukentrends en ideeën zijn slechts een greep van wat er allemaal op de markt te vinden is. Voor nog meer eten, drinken en keukeninspiratie verwijs ik je door naar onze Pinterest pagina en de diverse keukenwinkels. 

Keuken interieurstylist

Mis jij net dat beetje advies, vraag een interieurstylist dan om hulp, hij of zij bespreekt dan de mogelijkheden om jouw keuken naar jouw smaak te verbeteren. Een keuken interieurstylist geeft advies over hoe ruimtes, zoals woningen of keukens, ingericht kunnen worden.

Lees ook ‘Hoe lang gaat een keuken mee?’

Conclusie

De keuken behoudt zijn positie als middelpunt van het gezinsleven. Dit komt ook omdat veel mensen steeds meer tijd thuis doorbrengen dan voor de pandemie. Of het nu in het thuiskantoor is of gewoon genieten van een gezellig samenzijn met het gezin, de keuken gaat steeds meer open en vloeit over naar de woonkamer. 

Thuiswerken is ook nog steeds actueel. Verschillende keukenfabrikanten integreren de werkplek in de keuken door het keukenblad als bureau te gebruiken. Werkplekken vloeien uit keukens en passen naadloos naast planken en minimalistische keukenkasten. 

2 reacties

  1. Pieter Smits

    Leuk verhaal en niet te technisch

    1. Dank je Pieter, leuk om te horen

Laat een reactie achter