Als je op zoek bent naar een nieuwe manier van koken, dan is inductie koken misschien wel de beste keuze voor jou. Met inductie koken wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische velden om pannen te verwarmen, wat tal van voordelen biedt ten opzichte van traditionele kookmethodes. 

De voordelen van inductiekoken zijn onder andere snellere kooktijden, efficiënter energiegebruik, eenvoudiger schoonmaken en onderhoud, veiligheid en kindvriendelijkheid, minder geluidsoverlast en een verbeterde luchtkwaliteit in de keuken. In dit artikel vertellen we je alles over inductie koken en hoe het werkt. We laten je zien waarom inductie koken de beste keuze is voor moderne keukens.

1. Wat is inductie koken?

Inductie koken is een kookmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van elektromagnetische velden om pannen te verwarmen. Een inductiekookplaat bestaat uit spoelen die onder het glazen oppervlak van de kookplaat zijn geplaatst. Wanneer er een pan op de kookplaat wordt gezet, wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat de pan verwarmt. Hierdoor wordt alleen de pan verhit en niet de kookplaat zelf.

Inductie koken heeft veel voordelen ten opzichte van andere kookmethoden, zoals gas en elektrisch koken. Zo is inductie koken efficiënter, veiliger en nauwkeuriger dan gas en elektrisch koken. Bij gas en elektrisch koken gaat er veel warmte verloren en duurt het langer voordat de pan op de juiste temperatuur is. Bij inductie koken is de temperatuur echter snel en nauwkeurig te regelen en wordt er geen warmte verspild.

De geschiedenis van inductie koken gaat terug tot de jaren 60, toen er voor het eerst inductiekookplaten werden ontwikkeld. Destijds waren deze kookplaten echter nog erg duur en niet erg populair. Pas in de jaren 80 en 90 werden inductiekookplaten steeds populairder en begonnen ze de concurrentie met gas en elektrisch koken aan te gaan. Tegenwoordig zijn inductiekookplaten erg populair en worden ze steeds vaker gebruikt in moderne keukens.

onzichtbare inductiekookplaat
Onzichtbare inductie kookplaat weggewerkt in de natuurstenen werkblad

2. De voordelen van inductie koken.

Inductie koken biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele kookmethoden, zoals gas en elektrisch koken. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van inductie koken:

Snellere kooktijden en efficiënter energiegebruik

Bij inductie koken wordt de pan direct verhit, waardoor de kooktijden veel korter zijn dan bij gas en elektrisch koken. Bovendien gaat er bij inductie koken weinig warmte verloren, waardoor het energiegebruik veel efficiënter is.

Eenvoudiger schoonmaken en onderhoud

Doordat de inductiekookplaat niet warm wordt, blijven spetters en gemorst voedsel niet aan de kookplaat kleven. Hierdoor is de inductiekookplaat veel eenvoudiger schoon te maken en te onderhouden dan bijvoorbeeld een gasfornuis.

Veiligheid en kindvriendelijkheid

Bij inductiekoken wordt alleen de pan verhit en niet de kookplaat zelf. Hierdoor is de inductiekookplaat veel veiliger dan bijvoorbeeld een gasfornuis, waarbij er kans is op gaslekkages en open vuur. Bovendien is een inductiekookplaat kindvriendelijker omdat de kookplaat niet warm wordt als er geen pan op staat.

Minder geluidsoverlast en een verbeterde luchtkwaliteit in de keuken

Bij gas en elektrisch koken gaat er veel warmte verloren, waardoor er meer geluidsoverlast is en de luchtkwaliteit in de keuken verslechtert. Bij inductie koken is er geen sprake van warmteverlies, waardoor er minder geluidsoverlast is en de luchtkwaliteit in de keuken verbetert.

Neff inductie kookplaat

3. Hoe werkt inductie koken?

Inductie koken maakt gebruik van elektromagnetische velden om de pan direct te verhitten. Hieronder leggen we uit hoe inductie koken precies werkt:

De inductiekookplaat

Een inductie kookplaat bestaat uit een glazen plaat met daaronder spoelen die elektromagnetische velden creëren. Deze elektromagnetische velden zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Elektromagnetische velden

Bij inductie koken worden de elektromagnetische velden opgewekt door de spoelen onder de glazen plaat. Deze elektromagnetische velden creëren een wervelstroom in de bodem van de pan, waardoor de pan direct verhit wordt.

Soorten pannen

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie koken. Pannen moeten namelijk een magnetische bodem hebben om te kunnen werken op een inductiekookplaat. Pannen van gietijzer, roestvrij staal en geëmailleerd staal zijn over het algemeen geschikt voor inductie koken.

Temperatuurinstellingen

Bij inductie koken kan de temperatuur heel nauwkeurig worden ingesteld. Dit kan handmatig worden gedaan of door middel van een timer of programma. Doordat de inductiekookplaat heel snel reageert op de ingestelde temperatuur, is het ook mogelijk om heel snel te wisselen tussen verschillende temperaturen.

Inductie koken in een moderne keuken

4. Hoe kies je de beste inductie kookplaat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe inductie kookplaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet om de beste inductiekookplaat voor jouw keuken te kiezen:

Grootte

Meet de ruimte op waar de inductiekookplaat moet komen en kies een model dat past bij de beschikbare ruimte.

Aantal kookzones

Bepaal hoeveel kookzones je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de grootte van je huishouden en je kookgewoonten.

Vermogen

Kijk naar het vermogen van de inductiekookplaat. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de kooktijd.

Bediening

Let op de bediening van de inductiekookplaat. Sommige modellen hebben tiptoetsen, terwijl andere modellen een draaiknop hebben.

Veiligheid

Controleer of de inductiekookplaat is voorzien van een kinderslot en oververhittingsbeveiliging.

Extra functies

Sommige inductiekookplaten hebben extra functies, zoals een timer, automatische panherkenning en een warmhoudfunctie. Bedenk welke functies voor jou belangrijk zijn.

Merk en prijs

Kies een inductiekookplaat van een betrouwbaar merk zoals Neff, Bosch, Siemens en houd rekening met je budget.

Door bovenstaande zaken mee te nemen in je overweging, kun je de beste inductiekookplaat kiezen die past bij jouw wensen en behoeften.

Neff fornuis

5. Hoe onderhoud je een inductie kookplaat?

Een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Hieronder hebben we een aantal tips op een rij gezet om je inductiekookplaat in goede staat te houden:

Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen

Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen zoals staalwol en schuursponsjes. Deze kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak van de inductiekookplaat.

Gebruik speciale reinigingsmiddelen

Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor inductiekookplaten om vet en vuil te verwijderen. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en huishoudwinkels.

Verwijder gemorste voedselresten direct

Verwijder gemorste voedselresten direct met een vochtige doek om te voorkomen dat ze inbranden op het oppervlak van de inductiekookplaat.

Laat de inductiekookplaat afkoelen voordat je hem schoonmaakt

Laat de inductiekookplaat eerst afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Hierdoor voorkom je dat het reinigingsmiddel verdampt voordat het zijn werk kan doen.

Onderhoud de inductiekookplaat regelmatig

Onderhoud de inductiekookplaat regelmatig om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat. Reinig de kookplaat na elk gebruik en maak hem grondig schoon minstens één keer per week.

Door bovenstaande tips te volgen, kun je je inductiekookplaat gemakkelijk schoonmaken en onderhouden en ervoor zorgen dat hij langer meegaat.

Conclusie

Inductie koken is een moderne en efficiënte manier van koken die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. In dit artikel hebben we geleerd dat inductie koken snellere kooktijden en efficiënter energiegebruik biedt, eenvoudiger schoon te maken en onderhoudsvriendelijk is, veilig en kindvriendelijk is en minder geluidsoverlast veroorzaakt en de luchtkwaliteit in de keuken verbetert. 

Inductie koken is niet alleen een slimme keuze voor de moderne keuken, het is ook een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Het is daarom een aanbeveling voor iedereen die op zoek is naar een veiligere, efficiëntere en schonere manier van koken.

Veel Gestelde Vragen over Inductie kookplaat (4)

  • Is koken op inductie goedkoper dan op gas?
  • Wat zijn de nadelen van inductie koken?
  • Kan een inductie kookplaat op een gewoon stopcontact?
  • Waar moet je op letten bij een inductie kookplaat?

Laat een reactie achter