Of je nu een amateurkok bent of een ervaren chef, het beheersen van basis snijtechnieken voor groenten is heel belangrijk.

Ik herinner me nog goed hoe ik het gebruiken van een keukenmes onder de knie kreeg: door te doen en te kijken.

Ik was in het begin ook vaak onzeker over de juiste grip en beweging.

Maar, door simpelweg te beginnen en door vallen en opstaan, begon ik langzaam het gevoel te krijgen.

Ik bestudeerde hoe ervaren chefs het deden, lette op hun handpositie, de beweging van hun pols, en de manier waarop ze met precisie en gemak door groenten en kruiden sneden.

Het op de juiste manier vasthouden van een mes is dus cruciaal in de keuken!

Deze technieken zorgen niet alleen voor veiligheid in de keuken, maar ook voor efficiëntie en precisie in je snijwerk.

In dit artikel bespreken we de basis snijtechnieken voor groenten.

Belangrijkste leerdoelen

 1. Diversiteit van technieken: Het beheersen van verschillende snijtechnieken, zoals Julienne, Brunoise, en Chiffonade, is cruciaal voor culinaire precisie en variëteit.
 2. Fijn gesneden groenten: ‘Brunoise’ is de term voor zeer fijn gesneden groenten, wat resulteert in kleine, uniforme blokjes die vaak gebruikt worden in verfijnde gerechten.
 3. Techniek en veiligheid: Het correct hanteren van een mes en het toepassen van veilige snijtechnieken, zoals de klautechniek, zijn essentieel voor efficiëntie en het voorkomen van ongelukken.
 4. Toepasselijkheid van groenten: Niet elke snijtechniek is geschikt voor alle groenten. Zo is snipperen ideaal voor uien, terwijl andere technieken beter passen bij groenten zoals wortels of paprika.
 5. Praktijk en geduld: Het ontwikkelen van goede snijvaardigheden vereist oefening en geduld. Leren door te doen en te observeren is een effectieve aanpak om deze essentiële keukenvaardigheid te beheersen.

1. Klautechniek

Klauwtechniek is een veel gebruikte techniek voor het snijden van groenten
Klauwtechniek is de basis voor het hanteren van elke snijtechniek.

Een van de belangrijkste snijtechnieken is de klautechniek. Tijdens de kookles die ik geef aan basisschoolleerlingen zeg ik ook wel ‘katte klauw’. Deze techniek helpt bij het voorkomen van snijwonden. Hierbij gebruik je de hand waarmee je het product snijdt als een ‘klauw’, waarbij je de vingertoppen en duim naar binnen krult. Je nagels glijden onder je hand, waardoor de kans op snijden in je vingers aanzienlijk wordt verminderd. Je middelvinger moet parallel aan het te snijden product zijn. Deze techniek is vooral handig bij het snijden van groenten.

2. Brugtechniek

Brug snijden is een slimme snijtechniek
Brug snijden is een slimme snijtechniek.

De brugtechniek is een andere essentiële methode. Bij deze techniek gebruik je de duim en middelvinger van de ‘hulp-hand’ om het product vast te houden. Je hand ligt als een brug over het product. Deze techniek is handig voor het snijden van groenten in lange repen of voor het eenvoudig doormidden snijden van een tomaat.

3. Kruishak

De kruishak is een snelle en fijne methode voor het hakken van kruiden en kleine groenten. Je houdt het mes vast met je snijhand zoals je normaal zou doen, terwijl je met je hulp-hand op de rug van het mesblad drukt. Bij deze techniek blijft de punt van het mes op de snijplank terwijl je met je hulp-hand het mes begeleidt. Hoe meer je oefent, hoe sneller je snijdt!

Meer informatie over verse kruiden snijden en bewaren.

4. Rotsnijtechniek

Basis snijtechnieken van sla
Basis snijtechnieken voor het fijn snijden.

De rotsnijtechniek lijkt op de kruishak, maar nu gebruik je je hulp-hand om het product op de snijplank te drukken. Terwijl je snijdt, gebruik je ook de klautechniek. Deze methode is geschikt voor veel verschillende groenten.

5. Julienne Snijden

Julienne snijden is een andere basis snijtechniek voor groenten. Het is een klassieke techniek waarbij groenten in dunne, lange reepjes worden gesneden. Deze techniek is ideaal voor soepen, salades en sauzen. Om een julienne snede te maken:

 1. Snijd de groente zoals een courgette doormidden met de brugtechniek.
 2. Plaats de gesneden kant van de courgette op de snijplank.
 3. Gebruik de klautechniek om de courgette in dunne reepjes van ongeveer 3 mm te snijden, beginnend aan de achterkant van het product en langzaam naar je toe snijdend.
 4. Echte julienne reepjes zijn 8 cm lang en 3 mm dik.

6. Brunoise

Brunoise is een techniek waarbij groenten in zeer kleine blokjes worden gesneden, perfect voor het gebruik in sauzen of als vulling. Om brunoise te snijden:

 1. Begin met het julienne snijden van de groente.
 2. Leg de reepjes samen in een stapel.
 3. Gebruik de klautechniek en de rotsnijtechniek om de reepjes gemakkelijk in kleine blokjes te snijden.

Lees alles over brunoise snijden met uitleg van de techniek.

7. Batonnet

Batonnet snijtechniek met paprika is een basis snijtechnieken voor groenten

De Batonnet is een uitstekende techniek voor het snijden van groenten voor bijvoorbeeld een groenteschotel of voor frietjes. Deze techniek is bijna hetzelfde als de Julienne snijtechniek, maar dan worden de groenten iets dikker gesneden, namelijk 6 cm lang en 6 mm dik.

8. Pont neuf

De Pont Neuf-techniek is speciaal voor het snijden van aardappelen en wordt gebruikt voor het maken van dikke frieten. Bij deze techniek:

 1. Schil en was de aardappelen eerst.
 2. Snijd de aardappel in repen van 7 cm lang en 2 cm dik.
 3. Deze methode resulteert in heerlijke, dikke frieten, perfect voor een culinair diner.

Lees hier meer over hoe je zelf frieten kunt maken.

9. Trek snijden

Trek snijden is een techniek die vaak wordt gebruikt voor het fijn snijden van verse kruiden, zoals basilicum. Deze methode zorgt ervoor dat de smaak en vitamines behouden blijven. Volg deze stappen om verse kruiden met deze techniek te snijden:

 1. Plaats een basilicumblad met de bolle kant naar beneden op de snijplank.
 2. Stapel meerdere bladeren op elkaar en rol ze strak op.
 3. Snijd dunne reepjes van de rol zonder veel kracht te gebruiken, zodat de bladeren niet beschadigen.

10. Ciseleren

Ciseleren is een basis snijtechniek

Ciseleren is een snelle basis snijtechniek die vooral wordt gebruikt voor kruiden, bladgroenten en zachtere groenten zoals champignons en komkommers. Deze techniek vereist een scherp mes en goede controle, waarbij het mes helemaal loskomt van de snijplank voor snelle, neerwaartse bewegingen.

11. Tourné

De Tourné-techniek komt uit de klassieke Franse keuken en wordt gebruikt om groenten zoals aardappels, pompoen en wortels een ovale, langwerpige vorm met zeven gelijke vlakken te geven. Het is een techniek die luxe uitstraalt. Hiervoor wordt meestal een speciaal tourneermesje gebruikt. Deze techniek zorgt wel voor veel afval, tenzij je de restjes gebruikt in de groentesoep!

12. Chinoise

Bij de Chinoise-techniek worden groenten zoals wortels of prei diagonaal doorgesneden om een ruitvorm te creëren. Deze methode, afkomstig uit de Chinese keuken, wordt vaak toegepast in soepen en salades.

13. Jardinière

Deze methode, ook wel bekend als baton, is vergelijkbaar met julienne maar iets grover. De afmetingen van Jardinière zijn ongeveer 4 tot 5 cm lang en 1 cm breed, vergelijkbaar met frietjes.

14. Emincé

Emincé betekent het in zeer dunne plakjes of schijfjes snijden van groenten zoals champignons of knoflook. Deze techniek vereist geen vaste afmetingen, maar draait om de dunheid van de plakjes.

15. Carré

De Carré-techniek omvat het snijden van groenten in grotere, vierkante blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm. Het is belangrijk dat deze blokjes gelijkmatig en vierkant zijn.

16. Snipperen

Uien snipperen is een basis snijtechnieken voor groenten
Uien snipperen.

Snipperen ken je wel, deze techniek wordt vooral gebruikt bij het bereiden van uien. Hierbij worden horizontale en verticale sneden gemaakt in het product, zonder het volledig door te snijden, waarna het product in kleinere stukken wordt gesneden.

A. Geavanceerde snijtechnieken voor groenten

Paysanne snijden

Paysanne snijden is een techniek waarbij groenten in dunne, platte stukken worden gesneden. Deze techniek is ideaal voor het creëren van elegante presentaties en wordt vaak gebruikt voor aardappelen en wortels. Het vereist een zekere mate van behendigheid en precisie, wat resulteert in aantrekkelijke en gelijkmatige stukken die zowel in kooktijd als uiterlijk consistent zijn.

Parisienne snijden

Parisienne snijden van meloen is een basis snijtechnieken voor groenten
Het Parisienne snijden van meloen.

Parisienne snijden omvat het maken van kleine, ronde bolletjes uit groenten. Deze techniek is uitstekend voor het toevoegen van een decoratief element aan gerechten en is vooral populair in salades. Het gebruik van een parisiennelepel is hierbij belangrijk om perfect ronde vormen te creëren.

Mandoline gebruiken

Een mandoline is een keukengereedschap dat helpt bij het snel en consistent snijden van groenten in dunne plakjes of balkjes. Het is een uitstekende manier om uniformiteit en precisie te bereiken, vooral bij het bereiden van gerechten waarbij consistentie in grootte en dikte van de ingrediënten belangrijk is.

B. Snijtechnieken en voedselveiligheid

Het belang van scherpe messen

Onderhouden van keukenmessen is belangrijk onderdeel
Onderhouden van keukenmessen is belangrijk onderdeel.

Het gebruik van scherpe messen is cruciaal voor veilig en effectief snijden. Dullere messen kunnen ongelukken veroorzaken doordat ze kunnen wegglijden of meer kracht vereisen. Een goed geslepen mes zorgt voor controle en precisie, wat essentieel is voor het veilig uitvoeren van snijtechnieken.

Lees meer over het gebruik van verschillende soorten messen

Hygiëne in de keuken

Hygiëne is een belangrijk aspect van het snijden van groenten. Dit omvat het regelmatig schoonmaken en desinfecteren van snijplanken en messen om kruisbesmetting te voorkomen. Het is ook belangrijk om je handen grondig te wassen voor en na het hanteren van groenten en andere ingrediënten.

C. Praktische oefeningen voor snijtechnieken

Oefeningen voor beginners

Voor beginners zijn eenvoudige oefeningen zoals het snijden van zachte groenten en fruit een goede start. Het oefenen met groenten zoals tomaten, komkommers of bananen kan helpen bij het ontwikkelen van basisvaardigheden en vertrouwen in het hanteren van een mes.

Geavanceerde oefeningen

Heb je wat meer ervaring, ga dan over op het snijden van hardere groenten en het toepassen van meer complexe technieken zoals Julienne of Tourné. Deze oefeningen vereisen meer vaardigheid en precisie en zijn uitstekend voor het verfijnen van je snijtechnieken.

D. Het kiezen van het juiste mes voor elke snijtechniek

Verschillende keukenmessen voor de beste basis snijtechnieken voor groenten
Verschillende keukenmessen.

Verschillende soorten keukenmessen

Er zijn verschillende soorten keukenmessen, elk ontworpen voor specifieke taken. Het kennen van het juiste mes voor elke snijtechniek, zoals een koksmes voor hakken of een schilmesje voor het snijden van kleine groenten, kan een aanzienlijk verschil maken in je snij vaardigheden.

Onderhoud van keukenmessen

Goed onderhoud van je messen is essentieel voor het behouden van hun prestaties. Slijp regelmatig de messen en berg ze veilig op om bot worden te voorkomen. Een goed onderhouden mes is niet alleen veiliger om te gebruiken, maar maakt het snijden ook makkelijker en leuker.

E. Creatieve toepassingen van snijtechnieken in recepten

Tonijn tartaar avocado, mango
Mooi gepresenteerd gerecht.

Mooi presenteren van gerechten

Het gebruik van verschillende snijtechnieken kan de gerechten nog mooier maken. Of het nu gaat om het creëren van dunne plakjes voor een carpaccio of het vervaardigen van perfecte brunoise blokjes voor garnering, de juiste snijtechniek kan een gerecht van mooi naar prachtig omtoveren.

Textuur en smaakverbetering

Naast dat de juiste snijtechnieken je gerecht mooi kunnen maken, kan het ook de textuur en smaak van gerechten beïnvloeden. Fijn gesneden kruiden kunnen bijvoorbeeld hun aroma beter verspreiden, terwijl uniform gesneden groenten zorgen voor een gelijkmatige garing en smaakbeleving.

Veelgestelde vragen over basis snijtechnieken voor groenten

Wat voor snijtechnieken zijn er?
Er zijn diverse snijtechnieken, waaronder Julienne (lange, dunne reepjes), Brunoise (kleine blokjes), Chiffonade (dunne reepjes van bladgroenten), Batonnet (dikke staafjes, vergelijkbaar met frietjes), en Dicing (blokjes snijden).

Hoe noem je zeer fijn gesneden groenten?
Zeer fijn gesneden groenten worden vaak ‘Brunoise’ genoemd, wat kleine blokjes van ongeveer 2-3 mm betekent.

Hoe groenten fijn snijden?
Voor het fijn snijden van groenten, gebruik je technieken zoals het Julienne snijden voor dunne reepjes of het Brunoise snijden voor kleine blokjes. Belangrijk is een scherp mes en de juiste techniek, zoals de klautechniek voor vingerbescherming.

Welke groenten kun je snipperen?
Uien zijn het meest gebruikelijk om te snipperen, maar je kunt ook andere groenten snipperen, zoals paprika, wortels, en knoflook. Snipperen betekent het fijnhakken van de groente in kleine, meestal onregelmatige stukjes.

Conclusie

In dit artikel hebben we verschillende basis snijtechnieken voor groenten besproken. Door deze technieken te beheersen, verbeter je niet alleen de veiligheid en efficiëntie in je keuken, maar kun je gerechten ook mooi maken en de smaak van je gerechten verbeteren. Oefening baart kunst, dus blijf deze technieken oefenen.

Laat een reactie achter