Ik kreeg de vraag ‘Wat zou je ooit eens willen doen?’. Daarop was mijn antwoord ‘Bier brouwen’.

“De naam Brouwerij De Die komt voort uit het riviertje de Die. Een riviertje dat door Noord-Holland stroomde, Alkmaar binnenkwam en via de Blekerskade en de Mient de stad uitstroomde.

In de jaren twintig moest Alkmaar uitbreiden en is de wijk Overdie, over de Die gebouwd. Aangezien wij daar zijn opgegroeid en een binding hebben met de stad, is de naam een voor de hand liggende keuze geweest.

De bieren die we brouwen hebben écht iets met Alkmaar te maken, met name met de historie van de stad. Daarnaast zijn de ingrediënten die we gebruiken niet alledaags, denk aan gember, koriander en komijn.”

En zo was Bier brouwerij De Die Alkmaar geboren.

“Ons eerste bier was ‘Dirk Duyvel blond’, een toegankelijk bier met zoete tonen door de koriander en komijn. Van dit bier wordt in juni een echte bierkaas gemaakt, heerlijk!

Als echte Alkmaarse bierbrouwer is 8 oktober, Alkmaars Ontzet, natuurlijk een prachtig evenement om bier te schenken. Dat is gelukt, we hebben daar ons ‘8 October Ontzetbier’, een gemberbier wat heel goed past bij zuurkool, voor het eerst geschonken.

‘‘t Swaart van Cabeliau’ ons derde bier, een echt najaarsbier, sterk van smaak met vier verschillende mouten als hoofdingrediënt.

En ons nieuwste bier dat is zeker een bijzondere, dat is ‘t Cieraedt van Alkmaar’ een fris en fruitig bier, speciaal gebrouwen ter gelegenheid van het 500-jarig jubileum van de Grote Kerk in Alkmaar.

Met het brouwen van deze vier succesvolle speciaal bieren is de eerste stap naar onze droom gezet; een eigen brouwerij in Alkmaar.”

Brouwerij De Die
www.brouwerijdedie.nl

Laat een reactie achter