De haven van Hoorn, waar het restaurant J&T Mos gevestigd is, was in de 17e eeuw, na Amsterdam, de belangrijkste haven van de VOC. Aan de historische panden kun je goed zien dat Hoorn een zeer welvarende stad was.

Chef-kok Jeroen en zijn vrouw Tessa Mos zijn sinds drie jaar de eigenaren van restaurant J&T Mos in een prachtig oud pand in de haven van Hoorn.

Via het terras aan de voorkant loop je naar binnen en ga je direct de trap op naar boven. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich het restaurant.

J&T Mos is geen doorsnee restaurant. Zo is er een ‘verrassingsmenu van de chef’ dat bereidt wordt met zo goed als alleen maar producten uit de streek en helemaal anders is dan de gerechten op de menukaart.

Dit ‘verrassingsmenu’ wisselt om de drie weken, op die manier wordt er alleen gekookt met producten uit het seizoen. De wijnen worden aangepast aan het menu.

“Je hebt hier zoveel prachtige producten, waarom zouden we dezelfde producten ergens ver weg kopen en hier naar toe laten komen?”

“Onze wijnleverancier proeft samen met ons de nieuwe gerechten en zoekt daar een passende wijn bij.”

“We halen biologische groenten in Sijbekarspel en met die ingrediënten maken we onze gerechten. Als de vissers in de haven vis over hebben, dan halen we daar onze vis.

Laatst zag ik de vissers terugkomen in de haven en ze hadden snoekbaars gevangen. ‘s Avonds lag deze heerlijke vis op het bord van onze gasten.

Zo hebben we elke dag een andere verse vis.”

Producten uit ‘de streek’

“Producten uit ‘de streek’, Noord-Holland, dat is echt een heel belangrijk ding voor ons. Je hebt hier zoveel prachtige producten, waarom zouden we dezelfde producten ergens ver weg kopen en hier naar toe laten komen?

Van dichtbij weet je zeker dat het vers is, en zelfs nog lekkerder.

Neem de bloemkool, de Nederlandse is echt heerlijk, waarom zou ik Franse nemen? Een andere reden waarom we zoveel met streekproducten koken is dat ik onze gasten wil laten zien en proeven welke mooie producten we in de omgeving hebben.”

Restaurant JT Mos haven van Hoorn
Restaurant J&T Mos in de haven van Hoorn
Restaurant JT Mos beneden
Sfeervol interieur van het restaurant

“Een aantal maal per week haal ik zelf producten bij de producenten. Dan rijd ik een rondje door Noord-Holland.

Soms ben ik iets te vroeg bij een producent en is hij nog bezig met plukken, dan help ik hem graag een handje mee.

De betrokkenheid die je hebt bij het product en de producent, dat je het verhaal over het product kent en precies weet wanneer wat groeit, dat is toch geweldig. We koken helemaal met de seizoenen mee.”

“Het voordeel van alles zelf maken is dat je exact weet wat er in je gerechten zit. Ik vind het ontzettend leuk om een bijzonder gerecht te maken voor iemand met een allergie, evenals vegan.”

Zelfgemaakte producten

“Naast dat we ons onderscheiden met streekproducten, onderscheiden we ons met zelfgemaakte producten. Je kunt het zo niet bedenken of we maken het: van bonbons en ijs tot brood.

Bonbons hebben we leren maken van de winnaar van de Gouden Gard: Menno Spataro, het brood maken we zelf, dat kan een desembolletje zijn of een kaasuien-bol, net welk gerecht we serveren.

Het ijs in het dessert maken we ook zelf.”

“Het voordeel van alles zelf maken is dat je exact weet wat er in je gerechten zit. Ik vind het ontzettend leuk om een bijzonder gerecht te maken voor iemand met een allergie, evenals vegan.”

Het is toch prachtig dat we deze gasten net zo smakelijk kunnen laten eten als ieder ander. Ik houd wel van een uitdaging en die kun je prima aangaan als de gasten van te voren laten weten om welke allergie het gaat en of ze vegan eten.”

“Het is heel bevredigend om lokale ondernemers te kunnen steunen door elkaars producten te gebruiken. En zo lang je het anders doet dan anderen, blijf je je onderscheiden. Dat is waar J&T Mos voor staat.”

Hoorn is een prachtige VOC stad

In de haven Hoorn ligt het schip de Halve Maen, een replica van het schip waarmee Nieuw Amsterdam werd ontdekt, het huidige New York. Ontdek hoe zo’n reis verliep en luister naar de spannende zeemansverhalen.

Op het plein midden in de stad, de Roode Steen, vind je het Westfries museum. Hier beleef je de 17e eeuw alsof je er zelf bij was. Dat begint al op het plein zelf, waar zes straten en steegjes op uit komen, en prachtige historische panden staan.

Ook de Waag vind je aan dit plein. In dit gebouw werden de verkochte kazen gewogen tijdens de kaasmarkt. Nadat de stad als zeehaven minder belangrijk werd, is Hoorn een belangrijkere rol gaan spelen in de handel van onder andere kaas.

Naast de prachtige historie van Hoorn, is het een heel gezellige stad om lekker te winkelen, waarna je kunt gaan genieten van een heerlijk verrassingsdiner bereid met zo goed als alleen maar producten uit de streek bij restaurant J&T Mos.

Laat een reactie achter