Hoorn, een fijne stad aan het IJsselmeer in de regio West-Friesland. Deze Noord-Hollandse stad is het bezoeken meer dan waard. Hier stap je de Gouden Eeuw binnen met idyllische huisjes, fantastisch mooie pakhuizen, parken en een prachtige haven. 

We nemen je mee naar de leukste plekken in Hoorn. Unieke locaties waar je heerlijk kunt slapen, eten, drinken en relaxen.

Hoorn station

Hoorn is goed te bereiken per auto, fiets of met de trein. Het station van Hoorn ligt aan de rand van de stad, waardoor je in 5 minuten het centrum van Hoorn binnenloopt. Aan de achterkant van het station ligt een grote parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren. Aan de voorkant van het station vind je de haltes van de lijnbussen. 

Stoomtram Hoorn – Medemblik

Het station waar de stoomtram Hoorn – Medemblik vertrekt, bereik je via de achterkant van het station. En is zeker het bezoeken waard. Tijdens de rit van Hoorn naar Medemblik kom je langs de meest idyllische plekjes, zoals de oude stationsgebouwen en het typische Noord-Hollandse landschap.

Vanuit Medemblik kun je verder met de boot naar Enkhuizen. Eveneens een prachtige VOC stad met een pittoreske binnenstad en haven, waar ook leuke dingen te doen zijn.

Informatie over: Leuke dingen om te doen in Hoorn

Overnachten in Hoorn

Logeerderij de Kukel (B&B)

Logeerderij de Kukel
Dorpsstraat 147 A, 1689 GA Zwaag


Vlakbij Hoorn ligt het dorp Zwaag. Daar aan de Dorpsstraat vind je ‘Logeerderij De Kukel’. Hier logeren wij dit weekend.

Eigenaren Ids & Daniella wonen in het huis, en van wat ooit de schuur was, hebben zij een heel bijzondere plek gemaakt. Een gezellige en knusse plek, waar je helemaal tot rust komt. Je bent echt even weg van alles

Onze ‘Logeerderij de Kukel’ is een plek om te onthaasten. We zeggen dan ook: “beleef La Dolce Vita in het hart van Zwaag”. Even niks doen en genieten van het goede leven.”

Bij binnenkomst in het prachtige sfeervolle huisje staat er een heerlijk welkomstpakket, samengesteld door ‘Jam enzo’ op tafel. Een pakket vol met lekkers; een lekker biertje, verse sapjes, nootjes en andere producten uit de streek.

De schuifdeuren gaan open en we lopen de tuin in, daar staan de fietsen al voor ons klaar om de omgeving mee te ontdekken, zoals Hoorn, Enkhuizen, Schellinkhout en andere dorpjes rondom Zwaag. 

Ook liggen de badjassen klaar voor na een duik in de schitterende zwemvijver of het relaxen in de jacuzzi. Wat voor de één de achtertuin is, is voor de ander een hele fijne plek van rust en ruimte. 

“Zelf gaan we ook graag op pad en blijven we Noord-Holland ontdekken. Ook om onze gasten te kunnen vertellen wat ze écht niet mogen missen. We kunnen enorm genieten van een strandwandeling en bezoeken dan Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. In Hoorn zelf zijn we ook regelmatig te vinden. We lunchen graag bij ‘De Tuynkamer’ of ‘De Hoofdtoren’ en dineren is heerlijk bij ‘J&T Mos’ of ‘Ysbrantsz’. Voor het strandgevoel dichtbij huis, gaan we graag naar ‘Oranje Buiten’. Je fietst een prachtige route via Schellinkhout over de dijk langs het IJsselmeer.” 

Op de fiets naar Hoorn

Wij rijden op de fietsen van Logeerderij de Kukel in ongeveer 15 minuten naar het centrum van Hoorn.

Meer informatie over: Uitjes in Noord-Holland

Koffie van Hoorn 

Koffie van Hoorn
Kerkstraat 6, 1621 CW Hoorn


Een zaak waar we al jaren komen is ‘Koffie van Hoorn’, een branderij en schenkerij. Het is onze vaste stop wanneer we samen in Hoorn zijn, maar ook als we met ons neefje en nichtje op stap zijn in de stad. 

De zaak is opgezet door drie enthousiaste jonge ondernemers uit Hoorn waarvan we één als gast in onze podcast ‘Eet Zaken’ gesproken hebben.

“Samen met twee andere jongens uit Hoorn ben ik gaan kijken hoe we een eigen koffiemerk neer kunnen zetten. We hebben alledrie onze ervaring en kennis en dat hebben we gebundeld. Het idee is alleen wel dat we een totaalbeleving kunnen aanbieden, dus van begin tot eind. Dat is ook ons concept. Het hele proces tot aan het kopje koffie wat je hier drinkt, kunnen we jou vertellen én laten zien.”

“Inmiddels loopt het allemaal ontzettend goed, weten mensen ons te vinden, hebben we vaste gasten en een heel mooi netwerk opgebouwd. We werken met vooral producten uit Hoorn, zoals de croissantjes van Bakker uit Hoorn, de taarten en koekjes bakken we veelal zelf.” 

“Zelf zit ik graag bij ‘De Klinker’ op het terras. Eet ik graag bij ‘J&T Mos’, maar kom ook veel in Amsterdam. ‘Ron’s Gastrobar’ is wel een favoriet. Ron komt zelf ook uit Hoorn. Zijn neefje, een vriend van mij heeft nu restaurant ‘Havn’ in de haven van Hoorn. Daar kom ik ook graag voor een hapje en een drankje.”|

Hoorn blijft ons fascineren. Na een wandeling langs de schitterende panden uit de tijd van de VOC, de haven en over de dijk, komen we aan op het plein de Roode Steen.

Boutique Hotel & Restaurant Ysbrantsz 

Boutique Hotel & Restaurant Ysbrantsz
Achterom 16, 1621 KV Hoorn


Boutique hotel en restaurant ‘Ysbrantsz’, een plek waar al sinds 1275 mensen wonen en werken. Wat eeuwen later, in de 17e eeuw, werkte Johan Ysbrantsz hier als restaurateur. Hij ontving gasten en kookte voor hen gerechten met andere specerijen die de schepen mee naar Hoorn brachten. Veelal bleven de gasten bij hem overnachten in de daarvoor ingerichte kamers. 

Op dit moment staat chef-kok Tom Tros in de keuken, en maakt hij smaakvolle gerechten met producten uit het seizoen en de streek. Tom plukt elke week verse kruiden en bloemen uit de moestuin van Dieke en haalt in de herfst de mooiste producten uit het bos. 

Onze lunch bestaat uit drie gangen en vooraf wat lekkere broodjes met boter. Bij elke gang schenkt de sommelier een passende wijn in. 

We genieten, eigenlijk van alles, de gerechten zijn erg goed, de wijnen past heerlijk en ‘Ysbrantsz’ is een mooie plek met een hele fijne sfeer. 

“Die fijne sfeer die jullie beschrijven is heel belangrijk voor ons. De verborgen stadstuin is de parel van ons boutique hotel en restaurant. Evenals de knusse hoeken die hebben weten te creëren, met als klassiek element de open haard.” 

“Zelf gaan ook graag weekendjes weg, doen we stedentrips en genieten dan van de hippe hotels, zoals ‘The Hoxton’ en eten we graag bij Frans georiënteerde restaurants.” 

Na een heerlijke wandeling door de winkelstraat van Hoorn hebben we toch weer wat trek gekregen en komen we aan bij een fantastisch locatie aan het Kerkplein. Dit Kerkplein is gedurende de laatste jaren ‘omgedoopt’ tot horecaplein. Hier zie je steeds meer leuke kleine en grotere eet- en drinkgelegenheden.

Indrukwekkende mooie stad

Na deze fantastische ervaring lopen we richting de haven van Hoorn. In de 17e eeuw had Hoorn, net als Enkhuizen en Amsterdam één van de belangrijkste havens van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). En dat zie je terug in de goed onderhouden panden, mooie parken, straatjes, de haven en de dijk.

Na even een goeie wandeling zijn we niet alleen terug op het Kerkplein, we zijn te gast in de kerk bij;

Heaven & The Saint

The Saint Food Wine interieur met bar

The Saint Food Wine bar

The Saint restaurant interieur

The Saint food & Wine
Grote Kerk 33, 1621 ET Hoorn


Na een flinke verbouwing is er in de kerk een prachtig restaurant ‘The Saint food & Wine’ en hotel ‘Heavens’ gerealiseerd. 

Het restaurant vind je op de benedenverdieping van de kerk. De schitterende bar staat in het midden van de zaak. Een echte eyecatcher. Aan beide kanten van de bar zijn verschillende zitjes gecreëerd. Van grote ronde banken, mooie lange tafels, zowel hoge als lage. De sfeer is warm, de oude elementen van de kerk zijn zichtbaar en dat maakt het ontzettend bijzonder om te eten en te overnachten. 

“In Hoorn kun je overal eten, maar écht een avond uit is een stuk lastiger. Hier bij The Saint kun je eten, maar ook gezellig aan de bar een borrel drinken, of genieten van een goed glas wijn in de wijnbar. Je hoeft niet persé wat te eten. En dat was iets waar wij wel behoefte aan hebben. Dit in combinatie met een hotel maakt het helemaal uniek.”

Het plafond boven de bar bestaat uit glas, waardoor je een doorkijkje krijgt naar de kamers van het Heavens hotel op de eerste en tweede verdieping en het prachtige oude houten plafond van de kerk. Het hotel is ontworpen door het Haarlemse bedrijf Hinabaay en is genomineerd door Entree magazine in de categorie ‘Best New Hotel <50’. 

Modern West-Fries tintje

De keuken van het restaurant is open en vanuit de zaak zie je de chef-kok en zijn team aan het werk. 

“Wij koken echt: pure, smaakvolle en goede gerechten, zonder al teveel moesjes, slingertjes en crèmes. Zoals een klassieke Franse brasserie, maar dan met een modern West-Fries tintje. Terug naar de basis eigenlijk. De producten die we gebruiken zijn zo goed als allemaal lokaal. Zo schenken wij de wijnen van ‘Midi Wines’, het brood vooraf komt van ‘De Bakker van Hoorn’, bij ‘Bakkerij Otten’ halen we de ‘Hoornse broeder’ voor bij het ontbijt. Maar ook werken we samen met lokale boeren, zo gebruiken wij de ‘Opperdoezer Ronde’ als entree.”

“Als we zelf uiteten gaan vind ik het heel belangrijk dat ik gezien wordt. In Hoorn eet ik graag bij ‘HAVN’ en bij ‘Marque’. Wat Hoorn zo leuk maakt, is dat we hieraan volledig invulling kunnen geven. Zowel voor doordeweeks als in het weekend een mooi aanbod aan horeca.”

Hoorn ligt op z’n een 30 kilometer afstand van Alkmaar. In deze Noord-Hollandse kaasstad vind je genoeg te doen. In dit artikel vertellen we je meer over wat te doen in Alkmaar.

Conclusie

Wat Hoorn het bezoeken waard maakt, is dat de stad eigenlijk alles heeft. Dit is een stad met historie, monumenten, havens, cultuur, evenementen, gezellige winkelstraten, restaurants en uitgaan. Het is een stad die je zeker vaker zal bezoeken.

Laat een reactie achter