Iedereen wist ze te vinden, de streekproducten bij de stalletjes langs de weg toen de coronapandemie pas begonnen was.

We wilde eruit, we moesten wat doen en streekproducten kopen bij de stalletjes boden uitkomst. Maar voor de epidemie hoorden we weinig over streekproducten.

Want wat zijn het eigenlijk en waar koop je ze?

Wat is een streekproduct?

Een streekproduct is een product, meestal voedingsmiddel, dat afkomstig is uit dezelfde regio als waar je het koopt. Het is een kleinschalig geproduceerd of verbouwd product.

De producten hebben een hele eigen authentieke smaakbeleving doordat ze met speciale ‘eigen’ receptuur bereid en gemaakt worden en op specifieke grond verbouwd worden.

Een streekproduct is dan ook streekgebonden. En als je eenmaal besluit streekproducten te kopen, eet je verantwoord en wil je niet meer anders proeven. Want hiermee steun je ook de lokale boeren en ondernemers uit de provincie.

Wist je dat het ook nog eens goed is voor het milieu. Want jouw gekozen streekproduct maakt de kleinste route naar de winkel. Dat betekend een korte keten, verantwoord eten doe je dus door lokale streekproducten te kopen.

Streekproduct fruitsap

Waar streekproducten kopen?

Streekproducten zijn, behalve direct bij de boer in de boerderijwinkel en stalletjes langs de weg, ook vaak te koop in diverse speciaalzaken en in de supermarkt.

Vanwege de steeds groter wordende vraag naar lokale producten worden ze vaker en in grotere hoeveelheden toegevoegd aan het reguliere assortiment in de supermarkt of andere speciaalzaken als biologische winkels.

Ook de grote winkelketens nemen vaak streekproducten in kleine schaal op aan hun assortiment. Of zoals de Lidl, experimenteren met lokale producten voor een paar weken in de lokale super.

Dat is natuurlijk helemaal maatschappelijk verantwoord, aangezien iedereen het steeds leuker vindt producten uit de eigen streek te proeven. Zo maak je onze provincie ook authentiek.

Het toerisme is over het algemeen de grootste doelgroep van streekproducten. Het zijn dan veelal de producten die bekend zijn geworden in de provincie, streek of stad doordat ze veel en vaak worden verkocht en/of gegeten en gedronken.

Veelvoorkomende streekproducten zijn kaas, gedroogde worst, honing, mosterd, jam, gebak en alcoholische dranken zoals bieren, wijn en likeur. Zo is in Noord-Holland bijvoorbeeld Beemsterkaas immens populair.

Dat komt enerzijds dat het een uniek product is en omdat er veel geld is om dit product in de markt te zetten.

streekproducten courgette
streekproducten asperges

Smaakvol NH promoot streekproducten

Niet elke initiatiefnemer van een streekproduct heeft een pot met geld of subsidie om de producten te promoten.

Dat is de reden dat Smaakvol NH de aandacht en promotie doet voor streekproducten uit Noord-Holland.

Dit doen ze door middel van het produceren van kookvideo’s waarin ze chef-koks uit Noord-Holland uitnodigen om recepten te ontwikkelen waarin streekproducten worden verwerkt.

Deze kookvideo’s worden op het YouTube kookkanaal getoond en samen met het receptuur op de receptenpagina met kookvideo’s van Smaakvolnh.nl.

Dit is een echte win-win-win situatie:

  1. Smaakvol NH promoot de prachtige producten uit Noord-Holland
  2. Producenten die deelnemen kunnen de video’s gratis gebruiken ter promotie van hun product(en).
  3. De consument die de producten koopt, weet wat ze ermee kunnen bereiden in de keuken.

Op de fiets langs boerderijwinkels en stalletjes langs de weg

Onze streekproducten zijn onlosmakelijk verbonden met onze prachtige provincie Noord-Holland. Daar waar de polders altijd schitteren onder het licht van een stralende zon; daar kun je onze lekkerste streekproducten kopen.

Ons land kenmerkt zich onder andere door een rijke fietscultuur, en in Noord Holland liggen naar onze mening, de mooiste fietsroutes, welke je leiden langs de mooiste landerijen en stolpen waar o.a. streekproducten te koop zijn.

Langs die mooie fietspaden in ons romantische polderlandschap vind je allerlei stalletjes langs de weg met streekproducten. Boerderijen bieden vaak melkproducten en kaas aan, maar ook andere producten.

Smaakvol NH biedt onder het kopje ‘streekproducten’ een ruim assortiment aan van stalletjes langs de weg. Zoek een stalletje langs de weg en we geven diverse andere mogelijkheden in de buurt aan. Zo kun jij de fiets opstappen een een mooie route rijden.

Eieren kopen bij de boer is natuurlijk sowieso een populariteit in Noord-Holland! Daarnaast is er ook vaak jam, mosterd, verse sla en groenten of zelfgemaakte worst te koop. En vaak kun je ook puur biologisch vlees kopen bij de boer.

Kortom de boerderijwinkels in Noord-Holland zijn zeker een (of meerdere!) bezoekje(s) waard, want niet alleen de producten smaken uniek in haar soort, ze zijn vooral met duurzaamheid, liefde en passie bereid.

Zo kom je als consument ook direct in contact met de boer, het boerderijleven, de liefde en zorg voor de dieren. Je ervaart en ziet je de oorsprong van de producten die je koopt bij de boer.

Zo ben je echt verbonden met het product en smaakt deze ook beter.

De Bonte Bentheimer
Alkmaar Hoornse vaart

Provincie Noord-Holland

Noord-Holland is, net als ieder andere provincie, ook weer op te delen in kleine streken waarbij iedere kleine streek ook weer nog eens haar eigen producten heeft.

Zo vind je in Noord-Hollands ‘ Noorden’ veelal boerderijen met hun winterkolen in de verkoop. Denk aan bloemkolen, boerenkool, witte-en rode kolen van Noord-Hollands ‘ Noordelijk’ eigen bodem met een eigen typische smaak.

In de poldergebieden in het midden van Noord-Holland, daar waar weer vele koeien in de wei grazen, vind je vooral veel zuivelboerderijen met kaas, andere melkproducten en vlees in de verkoop.

Langs de gebieden van het IJsselmeer, de pracht en parel van Noord-Holland met een rijke (handels-en vissers-)geschiedenis, vind je weer de lekkerste gerookte palingen en andere vissoorten uit de streek.

Streekproducten uit Noord-Holland

In de Zaanstreek vind je, mosterd, mayonaise sambal, chocolade, bier en koek. Wijn is o.a. verkrijgbaar in Heerhugowaard, Langedijk en Wognum, met een smaak verrijkt door Hollands gerijpte druiven.

En dan nog maar niet te spreken over alle andere groenten-en fruitsoorten, maar ook honing wat verkrijgbaar is in de stalletjes langs de weg.

En wat dacht je van onze prachtige Noord-Hollandse zeekust? Daar waar onze kustlijn fenomenaal is. Daar vind je producten, vooral vissoorten, uit onze eigen zee die letterlijk onze prachtige welvende duinen kust met haar zilte zoenen.

Zelfs koffie, chocolade, thee en bier is te vinden in ons assortiment van streekproducten.

kersen uit de Beemster

Stimuleer de lokale economie

Het belang van het kopen van streekproducten is groot. Het stimuleert de lokale ondernemer (vooral boeren) duurzaam te produceren, op kleinschalig niveau.

Als iedere provincie haar eigen streekproducten maakt, neemt de vraag naar in-en export meer af van andere landen, maar ook andere provincies. Dat scheelt een hoop transportkosten en onnodige vervuiling.

Daarnaast zijn de producten van biologische oorsprong, gegroeid en verbouwd op eigen authentieke grond. Dat geeft een typische eigenheid aan het product en een unieke smaak.

Dus ben jij liefhebber van puur, eerlijk, en verantwoord voedsel, ga op zoek naar onze Noord-Hollandse streekproducten. Snuif onze Noord-Hollandse lucht in en maak een route langs de vele stalletjes, zuivelboerderijen en boerderijwinkels.

Er is zoveel heerlijks te koop!

Laat een reactie achter