In het eerste deel van ‘Smaakmakers uit Noord-Holland’  heb je kennis kunnen maken met bijzondere ondernemers en hun streekproduct, o.a. de hemelse brownie, ice rolls, chutneys en wijnen. Stuk voor stuk bijzondere producten uit Noord-Holland.

In dit blog maak je kennis met een aantal nieuwe enthousiaste ondernemers, die een eigen uniek streekproducten ontwikkelen.

Bewust genieten met bananenbrood

“BaTomi maakt heerlijke, gezonde bananenbroden en tussendoortjes voor iedereen die bewust wil genieten van iets lekkers. Deze producten worden van zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten én zonder suiker, zout of ongezonde vetten gemaakt”, vertelt Jody de Regt, het gezicht achter BaTomi.

“Ik ben een onderneemster die producten durft te creëren en die smaakcombinaties wil ontdekken. Op die manier houd ik de kwaliteit en originaliteit van mijn producten op een hoog niveau.”

“Het uitgebreide assortiment van BaTomi bestaat onder andere uit bananenbrood gemaakt van honderd procent speltmeel, olijfolie en vers fruit. Brownies met zwarte bonen, klinkt apart, maar smaakt echt heel goed. De favoriet van veel klanten is onze speltkoek met pompoenzaden, kokos, cranberries en havermout.”

“Met een aantal producten uit ons assortiment staan we in de zomermaanden op foodmarkten, zoals de ‘Rootsmarkt’ in Egmond aan Zee en het ‘Saenfestijn’ in Wormerveer. Het volledige assortiment kun je bestellen via onze webshop.”

BaTomi puur
www.batomi.nl

Zaanse Sambal

Sambal uit de Zaanstreek

“Op een regenachtige zondagmiddag pakte ik het ‘Groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk om met de overgebleven rode pepers uit mijn koelkast sambal te maken”, vertelt Stef Kuiper, initiatiefnemer van Zaanse Sambal.

“Ik woon in de Zaanstreek, dus het grapje ‘Zaanse Sambal’ was snel gemaakt. Mijn vrouw zei direct dat er dan wel een écht Zaans ingrediënt aan toegevoegd moest worden. Dat werd mosterdzaad. Ik liet vrienden en toenmalige collega’s proeven. En wat denk je? Laaiend enthousiast! Zelfs diegenen die geen sambal lustten.”

“Wie aan de Zaanstreek denkt, denkt aan cacao. Een herkenbaar ingrediënt voor een nieuwe smaakcombinatie; cacao-zeezout. Deze smaak bleek een schot in de roos.”

“Inmiddels werk ik samen met vriend en horecaman Fons Jansen. Sinds medio april 2017 opereren we vanuit een vaste plek op het Hembrugterrein in Zaandam: LAB44.” Lab-44 is ontwikkeld tot een multifunctionele opzet ‘voor makers & eters’.

Zaanse Sambal is verkrijgbaar in drie smaken: The Original, Cacao-Zeezout en Venkel-Laurier. Daarnaast is er in de winter de smaak Madame Pompoen, een sambal met Madame Jeanette-pepers en diverse wintergroenten.

“Een groot compliment is dat de horeca onze exclusieve smaakmaker gebruikt in hun gerechten.”

Zaanse Sambal
Hembrugterrein
Middenweg 44, Zaandam
www.zaansesambal.nl

Kropsla streekwinkel

Een groentezaak met biologische en duurzame producten

D’Oude Stad van Alkmaar kenmerkt zich door knusse straatjes met historische koopmans(pak)huizen. De bedrijvigheid die er heerst, is niet anders dan vroeger; je vindt er unieke winkeltjes van gedreven ondernemers, waarvan Krop-Sla van Pierre & Anneloes van den Bosch er één is.

“Dertig jaar geleden namen we hier de kruidenierszaak van mijn oom, Piet de Koning, over”, vertelt Pierre. “We verkochten toen vooral groenten, fruit, rauwkost en kruidenierswaren.”

“Drie jaar geleden heeft onze zaak een prachtige metamorfose ondergaan, in samenwerking met het BNN programma – ‘Werk aan de winkel’. Sindsdien heten we Krop-Sla en onderscheiden we ons door ‘vers, gezond en gemak’ te bieden aan onze specifieke klantenkring in de binnenstad – bedrijven, kleine huishoudens en de toerist.”

“Naast het aanbod groenten en fruit, dat we overigens inkopen bij producenten die biologisch of duurzaam telen, verkopen we een keur aan verse maaltijden en salades. Ook maken we elke dag een heerlijke soep van onze groenten en kruiden. Daarnaast kan de klant bij ons terecht voor de heerlijkste smoothies, die we vers maken waar de klant bij staat. Je kunt kiezen uit ons ruime aanbod of zelf aangeven welke ingrediënten je in je smoothie wilt; the sky is the limit.”

Krop-Sla
Fnidsen 83 (hoek Fnidsen/Hekelstraat)
1811 NE Alkmaar
www.krop-sla.nl

Jersey Melk

Smaakvolle melk van de Jersey koe

“Ik ben gevraagd door de oprichters Peter van Dronkelaar en Harald Hoffmann, om mee te denken en te ontwikkelen aan dit nieuwe zuivelmerk”, vertelt Toon Branbergen. “Peter en Harald hebben een agrarische achtergrond en ik kom oorspronkelijk uit de reclamewereld. Samen met Mad Koorn, die een achtergrond heeft bij o.a. Albert Heijn en Gall & Gall, zijn wij het team achter Holland Jersey”.

“De Jersey koe is een kleine koe, intelligent en een tikkeltje eigenwijs. De melk bevat een hoog eiwitgehalte en iets meer vet, waardoor je een romige melk hebt met meer smaak. Jersey Melk is puur. De melk die in het pak zit, staat heel dichtbij de koe. En dat is één van de dingen die deze melk zo bijzonder maakt. Ik noem onze melk ook wel het ‘speciaal biertje onder de zuivel’.

Door het hoge eiwitgehalte schuimt de melk perfect en is dus ideaal te gebruiken voor een cappuccino en de daarbij horende latte art. De smaakverhouding met de koffiebonen is erg goed. Barista’s zijn dan ook laaiend enthousiast over deze melk. Naast de volle en halfvolle melk hebben we een stevige, lobbige, milde yoghurt. Hiervoor hebben we gekeken waar de smaakbeleving naartoe gaat.

De populariteit van yoghurt als ontbijt en lunch neemt toe. Wat dan belangrijk is aan een yoghurt, is dat deze niet te zuur is. Milde yoghurt ondersteunt je in wat je eet, je hebt minder behoefte aan suiker. Nederland is een hoogwaardig zuivelland. Alles is er al. Dus als je met iets nieuws komt, moet je je ook echt onderscheiden. En dat doen we! We krijgen vaak te horen ‘Goh, het is net de melk van vroeger’. Een mooi compliment!”

Holland Jersey
www.hollandjersey.com

Laat een reactie achter