In dit tweede deel over Curaçao nemen we je mee op tour door Willemstad. De prachtige wijken Otrobanda, Punda, Pietermaai en Scharloo. Elke wijk heeft zijn eigen unieke kenmerken. Maar overlappend is toch wel de kleurrijke huizen die er staan.

In de stad vind je de leukste restaurants, de ene gericht op koffie, de ander op lunch en weer een ander op de Zuid-Amerikaanse keuken, en heeft Fort Nassau het meest fantastische uitzicht over de stad.

In het eerste deel van onze reis naar Curaçao lees je hoe we binnen 10 uur met het vliegtuig aankwamen, met de taxi naar ons verblijf reden en de volgende dag het eiland voor het eerst gingen ontdekken.

Een stedentrip op Curaçao

Willemstad, alsof we op stedentrip gaan op Curaçao. En wat voor stedentrip! We hebben een tour geboekt bij Stanley en gaan samen met hem in zijn TukTuk touren door de stad.

Van Willemstad wisten we eerlijk gezegd, behalve dan de Handelskade, eigenlijk weinig. Hoe leuk is het dan om een tour te doen met een gids.

Curaçao is zoveel meer dan zon, zee en strand.

Het hart van Willemstad

Willemstad is een flinke stad met zo’n 140.000 inwoners. Het beslaat zo’n 1/4 deel van het eiland. Punda, Pietermaai, Otrobanda en Scharloo zijn de wijken die ontzettend leuk zijn om te bezoeken. Zij vormen samen het centrum van Willemstad.

De iconische Handelskade

Op de pontjesbrug met op de achtergrond de uniek gekleurde huisjes van Willemstad Curacao
Op de pontjesbrug met op de achtergrond de uniek gekleurde huisjes van Willemstad Curacao

Het meest herkenbare van Willemstad zijn de Handelskade met de gekleurde panden en de pontjesbrug, Koningin Emmabrug.

De pontjesbrug drijft en draait helemaal open wanneer er een boot vaart. Hierdoor heeft de brug nog een naam gekregen: de swingende oude dame. De wijken Punda en Otrobanda worden door deze brug met elkaar verbonden.

Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de Sint Annabaai met de Handelskade. Er staan Nederlandse pakhuizen in Caribische kleuren.

Een geschiedenis met een schaduwkant

De geschiedenis van deze plek is minder vrolijk dan hoe het eruit ziet. Aan de Handelskade lagen schepen die hier hun goederen en de Afrikaanse tot slaaf gemaakten weer verkochten.

Meer dan dit wisten we zelf ook niet. Totdat we er zijn geweest en de meest fantastische rondleiding hebben gekregen van Stanley. Niet te voet of fiets deze keer, maar in een tuktuk.

Met de TukTuk en Stanley Willemstad ontdekken
Met de TukTuk en Stanley Willemstad ontdekken

Een bijzondere start bij OUTSIDE IN By Blauw

Voordat we op pad gaan spreken we met Stanley af bij OUTSIDE IN by BijBlauw in de wijk Pietermaai. Deze prachtige zaak wordt gerund door Ed & Britt. Een boutique cafe meets concept store.
De zaak is makkelijk te herkennen. Drie prachtig gekleurde pandjes naast elkaar, waarvan het gele pand OUTSIDE IN is. Een heerlijke plek om even wat te eten en drinken tijdens een tour door Willemstad.

Een menukaart met een bewuste keuze

De gerechten op de menukaart zijn net even anders. Zo zijn ze bewust low carb en glutenvrij. Dit is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen en frustraties met beperkte keuzes tijdens het uit eten gaan.
‘Vanaf kinds af aan kookte ik samen met mijn oma in de keuken. Zij heeft coeliakie (glutenintolerantie), dus van kinds af aan leerde ik hoe je rekening houdt met allergenen.’

Een boutique cafe meets concept store.
Een boutique cafe meets concept store.
Low carb en glutenvrije gerechten
Low carb en glutenvrije gerechten

De reis van Ed & Britt naar Curaçao

Ed & Britt hebben samen al een hoop meegemaakt. Na jaren in Frankrijk, waar Britt met haar familie een glamping runde, besloot haar vader zijn droom achterna te gaan. Hij wilde zijn kinderen laten zien wat echt belangrijk is in het leven. Zo gezegd, zo gedaan en vertrokken naar Curaçao.

Daar kochten ze drie panden naast elkaar. Op de foto in de zaak is te zien hoe de panden er toen uitzagen. Het ene pand is groen geschilderd en negen hotelkamers en een ruim appartement in gerealiseerd, het rode pand biedt plaats aan nog eens twee kamers en een appartement. Het gele pand, waar Outside In zit, onderging later een transformatie.

Werken met lokale producten

Zalm bowl
Zalm bowl

De ambitie om met lokale producten te werken op Curaçao brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. “We werken bijvoorbeeld samen met een leverancier van microgreens. En we hebben verschillende kleine lokale producenten, zoals Hofi Cas Cora waar groenten worden verbouwd,” vertelt de eigenaar.

Ondanks de uitdagingen kan het restaurant rekenen op een aantal uitstekende lokale ingrediënten. ‘Wat je hier wel heel gemakkelijk krijgt is verse vis. En verder boerenkool, tomaten, aubergines, courgettes en bladkruiden. Dat kunnen we allemaal gewoon hier goed krijgen.’

De grootste uitdaging zit in de continuïteit van het aanbod, wat grotendeels te maken heeft met het klimaat van het eiland. “Als je dat wilt tegengaan, moet je veel investeren in een kweekstructuur. Dat maakt het minder rendabel dan importeren. Hoe idealistisch je ook bent, het moet wel rendabel blijven.”

De ontdekkingstocht door Willemstad

Onze tour door de stad beginnen we, hoe kan het ook anders, op de hoek van de Handelskade, aan het eind of begin van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug), naast het bekende gele Penhagebouw.

We hebben vanaf deze kant een prachtig uitzicht op een rood geschilderd restaurant; Gouverneur de Rouville en daarnaast brouwerij Swinging Old Lady.

De Gouverneur een opvallend pand met geweldig uitzicht
De Gouverneur een opvallend pand met geweldig uitzicht

De historie achter De Gouverneur

Het restaurant heeft de naam van de gouverneur van Curaçao; Abraham Mathieu de Rouville. Hij is geboren in Brielle in 1812, werd er burgemeester en is voor onder andere een betere gezondheid van zijn toen vijf kinderen naar Curaçao gekomen. Hij was gouverneur van het eiland voor vier jaar en verantwoordelijk voor de straatverlichting in Willemstad.

Wanneer je de trap op gaat en het restaurant binnenstapt, waan je je in een hele andere tijd. De inrichting, het hout en de authentieke bouwstijl. Het gebouw heeft verschillende ruimtes, doorkijkjes, een hele mooie binnentuin en een balkon met uitzicht op de 17e-eeuwse gekleurde panden aan de Handelskade.

De menukaart van De Gouverneur is een mengeling van lokale en internationale gerechten. Wij kiezen voor lokaal en nemen de bananensoep en het biertje ‘De Gouverneur’. De soep wordt gemaakt van bakbanaan en geserveerd met een krokantje. Beiden vol van smaak en zeker een aanrader als je iets écht lokaals wilt eten.

Bananensoep bij de Gouverneur op Curacao
Bananensoep bij de Gouverneur
De achtertuin bij de Gouverneur
De achtertuin met terras

Een bezoek aan brouwerij Swinging Old Lady

Aan de binnentuin grenst nog een gebouw, een geel gebouw met een grote tekening en de tekst ‘Swinging Old Lady’. Ook dit is een prachtig gebouw met mooie ruimtes en een groot terras. Alles wat je nodig hebt voor een schitterende brouwerij.

Van dialysecentrum tot brouwerij

‘Voordat dit project begon, was deze locatie ooit een dialysecentrum. Maar ongeveer een jaar of vier geleden zijn we begonnen met het verbouwen. Kamers zijn afgebroken, muren verdwenen, en wat overbleef was een ruime open ruimte. Het was een blanco canvas wachtend op creatieve handen om er iets bijzonders van te maken.’

Bij Swinging Old Lady draait alles om authenticiteit en het creëren van een unieke ervaring. Al het bier dat hier wordt geserveerd, wordt ter plaatse gebrouwen, variërend van IPA’s tot witbier.

Brouwerij Swinging Old Lady Curacao
Brouwerij Swinging Old Lady Curacao

Lokale inspiratie en unieke smaken

Het brouwproces begint in een indrukwekkende brouwruimte waar batches van 1000 liter worden geproduceerd. Het bier wordt gekoeld en verdeeld naar drie bars in het gebouw, zodat elke bezoeker een verscheidenheid aan heerlijke bieren kan proeven.

‘De naam hebben we niet zomaar gekozen. Het weerspiegelt de lokale cultuur en tradities van Curaçao. De naam is geïnspireerd op de bijnaam van de Koningin Emma-brug, ook wel de “Pontjesbrug” genoemd. De bieren hier zijn genoemd naar verschillende dansstijlen, en de kleuren van het gebouw weerspiegelen de kleuren van de brug. Het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het eiland.’

Ontmoeting met Nico van La Boheme

La Boheme Willemstad Curacao
La Boheme, Willemstad Curacao

We stappen de tuktuk in en rijden langs de drijvende markt richting de wijk Scharloo.
De straten in de wijk Punda zijn smal en heel gezellig. Een van de restaurants die je niet mag missen is La Boheme. Je kunt hier ontbijten, lunchen en dineren. Eigenaar Nico vertelt aan ons hoe dit leuke restaurant is ontstaan, maar ook hoe hij met zijn familie van Chili, via Venezuela, op Curaçao terecht is gekomen.

Van Chili naar Curaçao

In de jaren ’80 werd Chili geplaagd door politieke onrust en hevige politieke debatten. Nico was in die tijd nog maar één jaar oud. Zijn ouders kozen ervoor om naar Venezuela te emigreren, waar ze zich aanvankelijk veilig voelden. Tijdens hun verblijf in Venezuela brachten ze vaak vakanties door op het prachtige eiland Curaçao.

Ceviche bowl en een smoothie bij La Boheme
Ceviche bowl en een smoothie
La Boheme restaurant Curacao Willemstad
La Boheme restaurant Curacao Willemstad

Maar in 1991 brachten politieke problemen in Venezuela opnieuw onrust in hun leven. De opkomst van Chávez bracht een crisis teweeg en deed hen beseffen dat ze van de ene dictatuur naar de andere politieke chaos gingen. Hun verlangen naar rust en stabiliteit was sterker dan ooit.
En zo begon het avontuur op Curaçao. Met vastberadenheid en een ondernemersgeest openden ze restaurants.

De start van La Boheme

Met de ervaring uit de landbouw, waar ze in Chili fruit en appels teelden, waagden ze zich op Curaçao aan de horeca.

Hoewel ze aanvankelijk weinig wisten van de restaurantindustrie, leerden ze snel en werd er hard gewerkt om hun droom te verwezenlijken.

De visie was om hoogwaardige producten aan te bieden, waaronder versgebakken brood in de ochtend en 100% natuurlijke smoothies. De smoothies werden al snel hun grote trots, met een sterke focus op de kwaliteit van de ingrediënten.

Kunst en cultuur in Scharloo

Kunst en cultuur in Scharloo Willemstad
Kunst en cultuur in Scharloo Willemstad
Kunst van Francis Sling op Curacao
Kunst van Francis Sling op Curacao

Via het kleurrijke Maison Sling, waar de prachtige kunst van Francis Sling te zien is, rijden we naar een pleintje waar op alle muren indrukwekkende kunstwerken zijn gemaakt. Een daarvan is de vlag van Curaçao.

De betekenis van de Curaçaose vlag

‘De blauwe kleur bovenaan vertegenwoordigt de hemel, de gele streep staat voor de stralende zon die hier altijd schijnt, en het blauw onderaan symboliseert de uitgestrekte blauwe zeeën die ons omringen.’

‘De grote ster staat voor Curaçao, het eiland waar we trots op zijn en waar we leven. De kleine ster vertegenwoordigt Klein Curaçao, een afgelegen eiland in de oceaan waar niemand woont, maar dat een prachtig wit strand heeft dat je kunt bezoeken voor een dag vol zwemplezier.’

Maar de betekenis gaat verder dan alleen de kleuren en de sterren. ‘De vijf punten van de grote ster vertegenwoordigen de vijf continenten waar mensen vandaan kwamen toen Curaçao voor het eerst werd bewoond: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Nederland, Azië en Afrika. Deze mix van culturen heeft ons eiland gevormd tot wat het vandaag is.’

George Maduro

We rijden verder door de wijk Scharloo en Pietermaai langs de meest prachtige kleurrijke oude panden.

Een opvallende is het geboortehuis van George Maduro, een Joodse verzetsstrijder. Wist je dat Madurodam een ode is aan George Maduro?

George Maduro
George Maduro
Het geboortehuis van George Maduro
Het geboortehuis van George Maduro

Van Curaçao naar het Nederlandse verzet

George heeft van zijn geboorte op 15 juli 1916 tot zijn tiende op het eiland gewoond. Zijn familie wilde graag dat hij onderwijs zou volgen in Nederland. Dus verhuisde hij met zijn ouders naar Den Haag. Hij ging rechten studeren in Leiden en het was de bedoeling dat hij het familiebedrijf op Curaçao zou gaan leiden.

In 1936 moest George in dienst en werd hij opgeleid tot reserve-luitenant. In 1940 vocht hij tegen de oprukkende Duitsers. Hij speelde een grote rol bij Villa Leeuwenburg (nu Dorrepaal). Met een list dwong hij de Duitse soldaten tot overgave.

Een tragisch einde

George sloot zich aan bij het studentenverzet en werd tot twee keer toe gevangen genomen in Scheveningen. In 1942 moest hij zich melden bij de Duitsers als reserveofficier, maar hij besloot te vluchten. In de zomer van 1943 werd hij in Frankrijk opgepakt en kwam hij in Duitsland in de gevangenis terecht. En in 1944 werd hij overgebracht naar concentratiekamp Dachau, waar hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd overleed aan vlektyfus.

De ouders van George wilden graag dat zijn naam zou voortleven. Met een gift van zijn ouders werd Madurodam opgericht en in 1952 geopend. Het is het levendigste en vrolijkste oorlogsmonument van Nederland.

Een panoramisch einde bij Fort Nassau

Genieten van een drankje met uitzicht
Genieten van een drankje met uitzicht over Willemstad

We gaan omhoog over de hoge Koningin Julianabrug die Punda en Otrobanda met elkaar verbindt. Het hoogtepunt van deze geweldige rit door Willemstad.

Dineren met uitzicht

Op de 68 meter hoge Seru Sablica staat een oud fort uit 1797: Fort Nassau. Dit fort, dat ooit strategisch werd gebruikt om vijanden op afstand te houden, biedt nu een schitterend uitzicht over Willemstad en de Sint Annabaai.

‘Mijn vader heeft Fort Nassau zo’n 40 jaar geleden overgenomen. Inmiddels werk ik hier in het restaurant, meestal achter de schermen.’

‘We proberen zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken, zoals microgreens en geitenkaas. Ons menu is gevarieerd met een à la carte kaart en een seizoensgebonden chef’s menu.’

Een onvergetelijke ervaring

Wat een mooie, unieke gerechten. Smaken die we niet eerder hebben geproefd. En dat maakt het eten bij Fort Nassau heel bijzonder.

Kunt in Willemstad Curacao
Prachtige kunstwerken
Muurschildering in Willemstad
Muurschildering in Otrabanda Willemstad

Otrobanda: Het bruisende hart van Willemstad

De wijk waar we uitkomen is Otrobanda. Hier vind je de ene muurschildering na de andere en verschillende kunstwerken. Dit wordt gestimuleerd door het jaarlijkse Kaya Kaya Festival, een straat-voor-straat festival waar cultuur, kunst en de mensen in de wijk en daarbuiten met elkaar worden verbonden.

Het Kaya Kaya Festival: een culturele samensmelting

‘Je wordt ondergedompeld in ritmische beats van lokale muziek, omringd door de geuren van traditionele gerechten, en dat allemaal tussen de indrukwekkende muurschilderingen. Lokale en internationale kunstenaars komen samen en tonen hun werk in een openluchtgalerie.’

Naast dat het er allemaal kleurrijk en prachtig uitziet in de wijk, draagt het festival ook bij aan een schonere, veiligere en aantrekkelijkere leefomgeving.

Wat een geschiedenis heeft dit eiland. We beseffen ons op dit moment dat Curaçao zoveel meer is dan alleen zon, zee en strand.

Op de fiets Willemstad opnieuw beleven

De tour door Willemstad met Stanley doen we later op de fiets nog een keer over. Nu we de informatie hebben over de wijken en de prachtige huizen, laten we nogmaals alles goed op ons inwerken.
Bij Van Gogh Coffee Roasters huren we een fiets en gaan op pad.

Van Gogh Coffee Roasters: meer dan koffie

Van Gogh Coffee Roasters in Willemstad
Van Gogh Coffee Roasters in Willemstad

Van Gogh zit in een prachtig lichtblauw historisch pand. Het is een heerlijke plek waar je kunt ontbijten, lunchen en genieten van speciale koffies. Een uniek aspect is, naast de fietsverhuur, de schitterende vintage foodtruck drive-in.

Eigenaar Fabian is al ruim 15 jaar bezig met koffie en heeft bij Van Gogh ook zijn eigen koffiebranderij: Curaçao Coffee Roasters.

Een bijzondere combinatie: koffie en fietsen

“We hebben het gebouw bijna een jaar lang onder handen genomen en veranderd. We hebben alles vernieuwd, van de kleuren tot de inrichting, en hebben een unieke sfeer gecreëerd. Samen met onze Nederlandse vrienden, die uit Rotterdam komen, zijn we in 2021 gestart met Van Gogh.
We hadden al een tijd ervaring in het runnen van een fietswinkel en besloten om deze kennis te combineren met onze liefde voor koffie.”

In de schaduw genieten van wat Curacao te bieden heeft
In de schaduw genieten van wat Curacao te bieden heeft
Een prachtig kleurrijk pand waar koffie wordt gebrand en je fietsen kunt huren
Een prachtig kleurrijk pand waar koffie wordt gebrand en je fietsen kunt huren

De toekomst van Curaçaose koffie

De visie van Fabian is om een speciale koffiesoort te creëren die op Curaçao kan worden geteeld, zodat Van Gogh Coffee Roasters bekend wordt om een unieke lokale koffie. Met een heerlijke kop vers gebrande koffie sluiten we onze ontdekkingsreis door Willemstad af.

Curaçao: zoveel meer dan een zonbestemming

Deze dag heeft ons laten zien dat Curaçao veel meer is dan alleen prachtige stranden en een azuurblauwe zee. De geschiedenis, de cultuur, de kunst en de gastvrijheid van de ondernemers maken het eiland tot een unieke en inspirerende bestemming.

Van kleurrijke straatkunst tot indrukwekkende historische plekken, van authentieke lokale gerechten tot innovatieve horecaconcepten: Willemstad bruist!

En dat is precies wat een bestemming bijzonder maakt.

Laat een reactie achter