Met deze techniek leer je hoe je het eiwit stevig genoeg krijgt en een ​​smeuïge, gouden dooier.

Een gepocheerd ei is heerlijk. Het eiwit is aan de buitenkant net stevig genoeg om die smeuïge, gouden dooier te verpakken.

Het blog ‘Hoe kook ik een ei’ is zo vaak bezocht en bewaard op Instagram, dat ik dacht om een artikel te maken over hoe een perfect gepocheerd ei maken.

De meeste mensen houden ervan om gepocheerd ei als ontbijt te bestellen, maar thuis en ei pocheren zit er vaak niet in. En dat zal komen omdat het moeilijk is om die perfecte ronde, bolvormige eivorm in het gepocheerde ei te krijgen.

Met een paar simpele tips leer jij ook elke keer weer dat perfect eitje te pocheren. Ook chef-koks die ik ken doen deze techniek.

Pocheren is een van de beste kookmethoden om lekkere eieren te maken. In dit blog deel ik een aantal tips met je om het perfecte gepocheerde ei te maken. 

Er zijn talloze manieren van het pocheren van een ei. Met zout, zonder zout, met azijn, draaikolk, in een boterhamzakje, noem maar op.

Ik zal mijn eenvoudige methode die echt werkt met je delen. Als je eenmaal weet hoe het werkt dan zijn gepocheerde eieren maken super makkelijk.

Wat je niet moet doen

Zout toevoegen aan het water

Zout verhoogt de dichtheid van het water waardoor meer van het eiwit gaat drijven en uitspreiden.

Gepocheerd ei maken zakje

Deze techniek is zorgt voor veel rommel en is niet duurzaam als het om gebruiken van plastic gaat. Daarnaast ziet het gepocheerde ei er niet mooi uit.

Lage pan gebruiken

Als je een ondiepe hapjespan met slechts een centimeter of twee gebruikt, krijg je een platter gepocheerd ei dat misschien meer de vorm van een gebakken ei heeft.

Oude eieren

Oude eieren die langer dan een week in de koelkast liggen hebben vaak meer vocht, waardoor het ei uitloopt en niet mooi pocheert. Het beste is om verse eieren te halen en het liefst bij de boer.

Gepocheerd ei met bacon en pancakes

Wat je wel moet doen voor een perfect gepocheerd ei

Lichte azijn toevoegen

Voeg 1 eetlepel lichte azijn toe aan het water. Dit zorgt ervoor dat het eiwit beter bij elkaar blijft. 

Pan met hoge rand

Gebruik een pan met een hoge rand van ± 10 cm. De eieren hebben dan de ruimte om hun mooie ronde vorm te krijgen.

Gebruik een zeef en schaal voor een gepocheerd ei

Als je je eieren opent boven een klein zeefje, dan hou je het stevige ei over. Niet boven de pan doen maar boven een kommetje of schaal, afhankelijk hoeveel gepocheerde eieren je maakt. 

Zorg er ook voor dat het eigeel heel is en er geen stukjes eischaal inzitten. Het maakt niet uit hoe oud je eieren zijn, breek je eieren gewoon in een fijnmazige zeef, laat het een beetje draaien en verwijder dat hele dunne eiwit.

Maak een draaikolk

Dit heb je vast vaker gehoord, maar het is echt waar. Ook chef-koks gebruiken deze techniek. Zorg voor een draaikolk in je pan met heet water en azijn. De draaikolk zorgt er voor dat het ei mooi rond blijft. Ga je meerdere eieren tegelijk maken dan werkt een draaikolk niet.

Schuimspaan

Zijn je gepocheerde eieren klaar, haal ze uit het hete water met een schuimspaan. Doe je dit niet met een schuimspaan maar met een lepel, dan is de kans groot dat je ei openbreekt, het ei valt of jij jezelf zeer doet aan het hete water.

Verse eieren werken het beste voor gepocheerd ei

Van de 9 tips voor het maken van de perfect gepocheerde eieren is de tip van verse eieren echt het belangrijkst. Dit komt omdat verse eieren steviger zijn wat betreft het eiwit en minder vloeibaar of zelf nattig. Er drijft dan allemaal van dat vloeibare ei door je pan met water en je gepocheerde ei wordt hier niet mooier op.

Hoe kom je aan de verse eieren? Gewoon langs de boer gaan of bekijk boerderijwinkels bij jou in de buurt. Neem dan ook gelijk wat verse groenten mee die we in de recepten met gepocheerde eieren gebruiken onderaan dit artikel. 

Je oudere eieren zijn overigens perfect voor het maken van zacht of hardgekookte eieren. Lees hoe maak je een perfect hard of zacht gekookt ei.

Hoe lang ei pocheren?

Voor het perfect gepocheerde ei reken ik 3 tot 4 minuten. Als je van plan bent om van tevoren meerdere eieren te pocheren en later op te warmen, houd er dan rekening mee dat het opnieuw opwarmen de eieren ook wat steviger kan maken.

Kun je gepocheerde eieren vooraf klaarmaken?

Zoals hierboven benoemd kun je gepocheerde eieren weer opwarmen. Zorg er dan voor dat wanneer je meerdere eieren tegelijk pocheert, je een kom met ijswater klaar hebt staan. 

Ga zo te werk:

 1. Pocheer je eieren 
 2. Voeg ze toe aan het ijswater met een schuimspaan
 3. Haal je ze uit het ijswater en dep je ze af met keukenpapier 
 4. Leg ze in een ruime schaal zodat ze niet boven op elkaar liggen
 5. Dek de schaal af en bewaar ze tot 2 dagen in de koelkast 

Koude gepocheerde eieren opwarmen

 1. Kook water
 2. Voeg het hete water toe aan de schaal met gepocheerde eieren
 3. Haal ze na 30 seconden uit het hete water
 4. Verwerk ze in je gerecht

Gepocheerd ei warm houden

Wil je een gepocheerd of meerdere gepocheerde eieren warm houden? Leg de gepocheerde ei(eren) dan in een grote schaal, giet daarin heet water.

Zo hou je de gepocheerde eieren warm, maar zorg dat het water niet kookt want dan garen de gepocheerde eieren verder door.

Zorg ook dat je het gerecht grotendeels klaar hebt staan zodat je het gepocheerde ei snel kunt verwerken zonder dat deze weer afkoelt.

Gepocheerd ei bewaren

Gepocheerd ei kun je bewaren afgesloten in de koelkast voor maximaal 2 dagen. Om het gepocheerd ei op te warmen zie hier boven de uitleg.

Hoe maak je een perfect gepocheerd ei?

1. Zet de pan met water op hoog vuur en breng het aan de kook. Voeg een eetlepel azijn toe aan het water (optioneel). Terwijl we wachten tot het water kookt, maken we ons ei klaar. 

2. Breek je ei in een fijnmazige zeef, laat het een beetje draaien en verwijder dat vloeibare eiwit. Zodra al het losse eiwit eruit is gezeefd, doe je het ei in een kleine kom of schaal. De schaal of kom gebruiken we omdat het makkelijker is om het ei in een pan met heet water te gieten.

3. Herhaal dit proces voor zoveel eieren als je van plan bent te koken. Ben je van plan om de gepocheerde eieren van tevoren te maken, zorg dan dat je een schaal met ijswater klaar hebt staan. Dit ijswater voorkomt dat de gepocheerde eieren te ver door koken.

4. Maak nu met een lepel een draaikolk in het midden van de pan. Eenmaal een mooie snelle draaikolk hebt, voeg je je ei precies in het midden toe  en kijk je naar die mooie gepocheerde eivorm.

5. Zet je timer op drie minuten voor een stevige, witte maar vloeibare dooier. Als je je dooier wat steviger wilt, voeg dan nog eens 30 seconden toe. Gebruik een schuimspaan om je mooie gepocheerde ei te verwijderen. Tik zachtjes tegen je ei aan om te zien hoe gaar het is. Wil je hem steviger hebben, dan leg je hem terug in het water. Dep het gepocheerde ei op keukenpapier om overtollig water te verwijderen en serveer het direct.

6. Wil je meerdere eieren maken dan hoef je geen draaikolk te maken. De vorm van het gepocheerde ei zal dan wat platter zijn maar dat is niet erg. Giet dus voorzichtig elk van je eieren in het water. Gebruik een lepel om het ei te vormen als het eiwit wat wegloopt. Zijn er drie minuten voorbij, gebruik dan weer je schuimspaan om je gepocheerde eieren eruit te halen.

Gefeliciteerd, je hebt nu een prachtig gepocheerde ei gemaakt.

Beste gerechten met gepocheerd ei:

Bereidingswijze

Ei pocheren
 1. Breng water aan de kook in een pan met hoge rand
 2. Terwijl het water kook, breek een ei open boven een fijne zeef en plaats het in een schaal
 3. Roer de azijn door het gekookte water zodat er een draaikolk ontstaat
 4. Voeg het ei in de schaal toe in het midden van de draaikolk en kook het 3 tot 4 minuten
 5. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en dep met keukenpapier het water eraf
Gepocheerde eieren opwarmen
 1. Als je gepocheerde eieren vooraf maakt, voeg ze dan na het pocheren aan ijswater toe en bewaar ze topt 3 dagen in een koelkast..
 2. Als je klaar bent om ze te serveren, giet dan heet water over de eieren in de schaal en haal ze met een schuimspaan eruit na 30 seconden.
 3. Serveer de opgewarmde gepocheerde eieren direct

Laat een reactie achter