Amandelmeel is niet alleen smaakvoller maar ook voedzamer dan witte bloem waar alle vezels uit zijn gehaald.
Deze gezonde amandelmeel koekjes met chocolade zijn dikke, zachte en kruimelige koekjes.
Ze zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suiker.
Je bakt ze binnen 40 minuten, en zijn heerlijk als gezond tussendoortje of tijdens je kop koffie of thee.
Amandelmeel Koekjes
Amandelmeel is super divers en ik vind het heerlijk om hier mee te bakken.
Ik bak bijvoorbeeld citroenkoekjes, apple crumble en bananenbrood met amandelmeel.
Amandelmeel is niet alleen smaakvoller maar ook voedzamer dan witte bloem waar alle vezels uit zijn gehaald en dus niet voedzaam.
Kan ik amandelmeel in koekjes vervangen door gewoon meel?
Je komt het steeds vaker tegen, mensen die gluten intolerant zijn of gewoon glutenvrij willen bakken.
Glutenvrij meel kan soms smaakloos zijn en dan is amandelmeel echt een uitkomst en een goed alternatief voor gewone meel of bloem.
Met maar 6 ingrediënten kun je deze gezonde koekjes bakken. Ze zijn dik, kruimelig en vrij van ei en geraffineerde suikers.
Hoe bak je gezonde koekjes met amandelmeel en chocolade?
- Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng door met een vork tot je een glad deeg hebt.
- Het is vrij vochtig deeg als je de citroen erin hebt verwerkt, maar zet het even voor 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Na 30 minuten haal je de schaal uit de koelkast en pluk hier 10 bolletjes af waarvan je de koekjes maakt.
- Rol elk bolletje van de grote van een 2 euro munt en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk ze een voor een plat met de hand
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze af in 10 minuten tot goudbruin
- Smelt nu de chocolade au bain marie. Dat wil zeggen zet een pan met water op en verwarm deze. Zet een metalen schaal boven het warme water en smelt hierin de chocolade.
- Dip de koekjes in de chocolade of druip de chocolade over de koekjes heen, net wat jij link vindt. Ik heb ze gedipt zoals je op de foto ziet.
Tips om de lekkerste koekjes te maken
- Je boter moet zacht en op kamertemperatuur zijn.
- Deze koekjes lopen niet uit, dus vorm ze de gewenste grootte en dikte.
- Bak de koekjes niet te lang. Ze blijven bakken terwijl ze afkoelen.
- Zorg ervoor dat je de koekjes na 12 minuten controleert en blijf in de gaten houden totdat ze klaar zijn. De reden hiervoor is dat ze in korte tijd van goudbruin naar donkerbruin kunnen gaan.
- Ik heb ahornsiroop vervangen door een kokosbloesem suiker. Dit zorgt dat er minder calorieën in de koekjes zitten maar het maakt ze ook kruimelig, wat ik juist lekker vind.
- Je hebt genoeg deeg voor 12 kleinere koekjes of 6 grote.
Smaakvariaties
- Amandelmeel chocolate dip cookies– Zoals afgebeeld. Dip de koekjes als ze gebakken zijn in de gesmolten 85% pure chocolade.
- Dubbele chocoladekoekjes – Voeg 75 gram cacaopoeder toe aan het beslag en 100 gram chocoladeschilfers.
- Unicorn cookies – Voeg 100 gram smarties toe aan je deeg en bewaar een paar om de koekjes mee af te werken.
- Rozijnenkoekjes – Voeg 250 gram rozijnen toe aan het deeg en bewaar een paar om de koekjes mee af te werken. Week de rozijnen 30 minuten van tevoren, zodat ze voller worden en niet droog bakken.
- Citroen koekjes – Voeg het sap en rasp van 1 citroen toe aan je deeg.
- Noten-koekjes – Voeg tot 250 gram van je favoriete noten en zaden mix toe.
Hoe bewaar je amandelmeel koekjes
Bewaren: Plaats de koekjes in een afsluitbare bak, maximaal 1 week.
Invriezen: Doe je koekjes in een afsluitbare vrieszak en bewaar ze tot 6 maanden in de vriezer.
Dezelfde week op eten is beter 😉
Bereidingswijze
-
Voeg alle ingrediënten in een grote kom en meng door met een vork tot je een glad deeg hebt
-
Het is vrij vochtig deeg nu maar zet het even voor 30 minuten in de koelkast
-
Verwarm de oven voor op 180 graden
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier
-
Na 30 minuten haal je de schaal uit de koelkast en pluk hier 10 bolletjes af waarvan je de koekjes maakt
-
Rol elk bolletje van de grote van een 2 euro munt en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat
-
Druk ze een voor een plat met de hand
-
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze af in ± 10 minuten tot goudbruin
-
Smelt nu de chocolade au bain marie. Dat wil zeggen zet een pan met water op en verwarm deze. Zet een metalen schaal boven het warme water en smelt hierin de chocolade
-
Dip de koekjes in de chocolade of druip de chocolade over de koekjes heen
-
Laat uitlekken op een rek totdat de chocolade is gedroogd