Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken.

Pruimenchutney maken met sojasaus en Spaanse peper is makkelijk en super lekker.

In Nederland loopt het pruimenseizoen van juli tot september. Pruimen kun je gebruiken om mee bakken, of jam van te maken, maak er eens wat anders van. Wat dacht je van deze chutney van pruimen met sojasaus en Spaanse peper en wijnazijn.

Deze chutney kun je lang bewaren in de koeling en doet het heel goed bij vlees en barbecue. Deze pruimen heb ik gekregen uit de tuin van vrienden van mijn ouders.

Jaren geleden, toen ik het voor het eerst chutney proefde, had iemand deze meegenomen van een lange vliegreis. Het was mangochutney.

Heerlijk vond ik het. Later kwam ik erachter dat je van heel veel soorten fruit chutney kan maken.

In een ander recept maak ik een chutney met pruimen, appels, rozijnen en abrikozen en gember. de bereiding is bijna gelijk maar met andere ingrediënten.

Bereidingswijze

  1. Was en ontpit de pruimen en snijd in kleine stukjes. Pel de uien en snijd in ringen, de rode pepers zonder pitjes in ringetjes snijden, de knoflook pellen en in stukjes snijden en de gemberbolletjes fijnsnijden
  2. Leg alle ingrediënten en de kruiden in een bodempje azijn (behalve de suiker en de rest van de azijn) en kook voor 4 tot 8 minuten
  3. Zorg dat het niet aanbrandt
  4. Voeg als laatste de suiker en de rest van de azijn toe een laat nog eens 10-15 minuten koken tot jamdikte
  5. Vul de potjes met de hete chutney, sluit af en draai ze om. Laat afkoelen en draai terug. Na 4 weken is de chutney klaar om gegeten te worden

Laat een reactie achter