Foto: Aangeleverd
De combinatie van sinaasappel, frambozenvinaigrett, eendenborst en Halloumi is heerlijk.
Eendenbortst wordt vaak alleen met kerst gegeten terwijl je dit het hele jaar kunt eten.
Bij deze salade met eendenborst, sinaasappel en gegrilde halloumi eet je je vingers bij op.
De combinatie van sinaasappel, frambozenvinaigrett, eendenborst en Halloumi is heerlijk.
Ook lekker is dit ramen soep recept met eendenborst.
Wat is halloumi?
Halloumi is ongerijpte Griekse, Cypriotisch of Turks kaas 🙂 Het grappige van Halloumi is dat deze kaas niet smelt maar gebakken kan worden.
De kaas wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk en heeft een zoute smaak.
Je kunt halloumi koud verwerken maar is vooral warm erg lekker. Ik bak hem eerst voordat ik hem in de salade verwerk.
Bereidingswijze
-
Was de salade en laat drogen in de zeef, klop met wat keukenpapier tot het water weg is. Leg de salade op een diep bord en bedek elk bord met een natte papieren handdoek tot het bord opgemaakt wordt
-
Schil de sinaasappels met een scherp mes. Zorg ervoor dat er geen bittere witte schil meer op de sinaasappels zit. Snij de partjes uit, ben je hier niet zo zeker van dan kun je in de supermarkt gewoon gesneden sinaasappel partjes kopen. Doe de partjes in een kom en bewaar ze tot het serveren koel
-
Open de granaatappel en haal alle pitten eruit. Dit duurt even door met een lepel op de achterzijde te kloppen. Als je hier niet te veel tijd aan wilt besteden kun je de pitjes in de supermarkt kopen. Doe de pitjes dan in een kom en bewaar ze koel
-
Snijd het spek in kleine stukjes en bak zonder olie in een kleine koekenpan tot het krokant en bruin is. Leg een vel keukenpapier op een bordje en leg de bacon erop en laat het papier in al het vet weken. Bewaar het andere vet in de pan voor later om er de Halloumi in te bakken
-
Zet de grote pan op het vuur en verwarm op middelhoog vuur. Droog de eendenborst en maak een paar insnijdingen in de huidzijde. Zout en peper de huidzijde
-
Bak zonder olie 5 min op het vel, peper de vleeskant in de pan. Draai de borst naar de vleeskant en laat 5 minuten bakken
-
Doe de boter in de pan, doe de halve knoflookbol erin en laat de boter het knoflookaroma opnemen
-
Giet vervolgens met een lepel bij het kantelen van de pan de boter een beetje over de huid. Draai na 10 minuten borst om de huid knapperig te bakken
-
Haal de borst uit de pan en laat deze even rusten
-
Bak de Halloumi-plakjes in de kleine pan in het spekvet tot de kaas bruin en licht krokant wordt. Neem dan een bordje met keukenpapier en laat de Halloumi daar het vet op kwijt
-
Voeg voor de dressing alle ingrediënten toe in een kopje en meng goed of doe alles in de blender en mix gedurende 1 minuut op de hoogste stand
Borden opmaken
-
Eerst de salade, dan de sinaasappels erover, de pijnboompitten en de granaatappel erover verdelen
-
Voeg dan de spekreepjes toe en als laatste de Halloumi-plakjes
-
Snijd de eend in dunne plakjes en leg ze erop (zie foto), besprenkel er dan wat vinaigrette over
-
De overgebleven vinaigrette wordt geserveerd in een kleine kom, zodat je kunt toevoegen hoeveel je wilt