Stoofpot is een gerecht dat gedurende lange tijd gaargestoofd wordt.

Stoofvlees is hét comfort food in deze tijd. In dit gerecht van stoofvlees met zuurkoolstamppot en Portobello’s, maken de zuurkoolstamppot en Portobello’s dit gerecht helemaal af.

Je kunt de stoofpotjes zowel met vlees, als vegetarisch bereiden. Ik koos ervoor om minder vlees te gebruiken, en gedeeltelijk te kiezen voor Portobello’s.

Ik maak er Hongaarse zuurkoolstamppot bij, met onder andere rode paprika, tomatenpuree en gerookte paprikapoeder.

De stamppot maakte ik smeuïg met crème fraîche.

Eet smakelijk!

Bereidingswijze

Stoofschotel
  1. snijd het vlees in mooie stukken en bestrooi met de bloem, peper en zout
  2. Snijd de uien grof
  3. Verhit de olie samen met de roomboter in de pan en bak in gedeelten het vlees bruin in een anti-aanbak-pan. Doe daarna over in een braadpan
  4. In het overgebleven bakvet doe je nog een beetje olie om de uien in licht gekleurd te bakken. Ook de uien doe je bij het vlees in de braadpan
  5. Verwarm het bier in een steelpan en voeg bij het vlees en uien in de braadpan die je nu op een spaarbrander zet
  6. Voeg ook de sneetjes ontbijtkoek in stukjes aan de stoofpot toe, evenals de Provinciaalse mosterd, de appelstroop en het kaneelstokje
  7. Verkruimel er het halve runder-bouillontablet boven, en laat op een spaarbrander 3 uren zachtjes stoven
  8. Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden
Hongaarse zuurkool (half uur voor einde stooftijd stoofschotel)
  1. Zet de aardappels op en kook in een half uur gaar. Intussen maak je de zuurkool
  2. Snipper de ui en de paprika, en pers de knoflook uit. Fruit deze in een el olijfolie samen met de gerookte paprikapoeder, de zoete paprikapoeder, de tomatenpuree en de verse tijm
  3. Snijd de zuurkool fijn en fruit deze even mee
  4. Giet de aardappels af en laat even uitdampen
  5. Doe er de zuurkool, de crème fraîche en de hete melk bij en stamp tot een stamppot
Portobello’s
  1. Snijd de Portobello’s in repen en bak deze in een anti-aanbak-pan
  2. Breng op smaak met peper en zout
  3. Voeg de gebakken Portobello’s toe aan de stoofschotel
Serveren
  1. Verdeel de stamppot over de borden met daarop de stoofschotel
  2. Garneer met een takje verse tijm

Laat een reactie achter