Stoofpot is een gerecht dat gedurende lange tijd gaargestoofd wordt.

Stoofpot met rundvlees is makkelijk te maken en kan het op verschillende manieren worden geserveerd, bijvoorbeeld met aardappelpuree, rijst, pasta of zoals wij hem bereiden met zuurkoolstamppot.

Wat is stoofpot?

Stoofpot is een gerecht waarbij vlees of groenten langzaam gaar worden gestoofd in een saus of bouillon. Het vlees wordt meestal gekruid met kruiden en specerijen en kan worden geserveerd met aardappelen, rijst of pasta. Stoofpot met rundvlees is een heerlijk comfortgerecht dat ideaal is voor koude winterdagen en kan gemakkelijk worden aangepast aan je eigen smaak. Het is ook een geschikt gerecht om te maken als je wat meer tijd hebt, omdat het vlees langzaam moet gaarstoven. Stoofpot kan worden gemaakt met verschillende soorten vlees, zoals deze Antwerpse stoofpot van rundvlees, lamsvlees of kip, en kan ook worden gemaakt met groenten als hoofdingrediënt.

Gebruik een gietijzeren stoofpot ook wel Dutch oven genoemd voor het beste resultaat.

Wat is zuurkoolstamppot?

Zuurkoolstamppot is een traditioneel Nederlands gerecht bestaande uit aardappelen die samen met gekookte zuurkool tot een puree worden gestampt. Het gerecht wordt meestal geserveerd met Stoofpot van rundvlees of gekookte worst, en kan ook worden gekruid met nootmuskaat en andere kruiden naar smaak. Zuurkoolstamppot is een smakelijk en budgetvriendelijk gerecht dat gemakkelijk te maken is en een geweldige manier is om restjes rundvlees of aardappelen op te maken. Het is ook een populaire manier om zuurkool te eten, omdat het de pittige smaak van de zuurkool verzacht door het te mengen met de aardappelen. Zuurkoolstamppot kan het hele jaar door gegeten worden.

Vegetarische stoofpot

Je kunt de stoofpotjes zowel met vlees, als vegetarisch bereiden. Ik koos ervoor om minder vlees te gebruiken, en gedeeltelijk te kiezen voor Portobello’s. Ik maak er Hongaarse zuurkoolstamppot bij, met onder andere rode paprika, tomatenpuree en gerookte paprikapoeder. De stamppot maakte ik smeuïg met crème fraîche.

Extra groenten

Je kunt ook wat extra groenten toevoegen aan je stoofpot recept, zoals champignons, wortelen of paprika. Dit geeft niet alleen extra smaak aan je gerecht, maar maakt het ook nog eens gezonder. Je kunt het gerecht ook een extra knipoog geven door het te serveren met wat crème fraîche of gehakte peterselie.

Stoofpot met rundvlees bewaren

Als je wat stoofpot over hebt, kun je deze gemakkelijk bewaren in de koelkast of vriezer. Laat het gerecht afkoelen en doe het in een afgesloten bak of zak. In de koelkast kan de stoofpot tot 3 dagen bewaard worden en in de vriezer tot 3 maanden. Laat de stoofpot goed opwarmen voordat je het opnieuw serveert. Geniet van je heerlijke stoofpot met rundvlees!

Bereidingswijze

Stoofschotel
  1. snijd het vlees in mooie stukken en bestrooi met de bloem, peper en zout
  2. Snijd de uien grof
  3. Verhit de olie samen met de roomboter in de pan en bak in gedeelten het vlees bruin in een anti-aanbak-pan. Doe daarna over in een braadpan
  4. In het overgebleven bakvet doe je nog een beetje olie om de uien in licht gekleurd te bakken. Ook de uien doe je bij het vlees in de braadpan
  5. Verwarm het bier in een steelpan en voeg bij het vlees en uien in de braadpan die je nu op een spaarbrander zet
  6. Voeg ook de sneetjes ontbijtkoek in stukjes aan de stoofpot toe, evenals de Provinciaalse mosterd, de appelstroop en het kaneelstokje
  7. Verkruimel er het halve runder-bouillontablet boven, en laat op een spaarbrander 3 uren zachtjes stoven
  8. Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden
Hongaarse zuurkool (half uur voor einde stooftijd stoofschotel)
  1. Zet de aardappels op en kook in een half uur gaar. Intussen maak je de zuurkool
  2. Snipper de ui en de paprika, en pers de knoflook uit. Fruit deze in een el olijfolie samen met de gerookte paprikapoeder, de zoete paprikapoeder, de tomatenpuree en de verse tijm
  3. Snijd de zuurkool fijn en fruit deze even mee
  4. Giet de aardappels af en laat even uitdampen
  5. Doe er de zuurkool, de crème fraîche en de hete melk bij en stamp tot een stamppot
Portobello’s
  1. Snijd de Portobello’s in repen en bak deze in een anti-aanbak-pan
  2. Breng op smaak met peper en zout
  3. Voeg de gebakken Portobello’s toe aan de stoofschotel
Serveren
  1. Verdeel de stamppot over de borden met daarop de stoofschotel
  2. Garneer met een takje verse tijm

Laat een reactie achter