Maak de stoofpot de dag van tevoren. De volgende dag heb je een heerlijke Antwerpse stoofpot

De liefde voor Antwerpse stoofpot van rundvlees en Belgische bieren heeft Harold gekregen in de tijd dat hij in België heeft gewoond.

Harold vertelt: ‘Met een stoofpot kun je alle kanten op. Vind je het vocht van de stoofpot te dun, maak dikker door brokken peperkoek of ontbijtkoek toe te voegen. Laat de Antwerpse stoofpot van rundvlees stoven, totdat het vocht de juiste dikte heeft.

Het lekkerste is om de stoofpot een dagje laten staan. Warm het de volgende dag weer op en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Serveer de warme stoofpot met Roseval aardappeltjes of dikke Vlaamse frieten.”

Gek op stoofpotjes, bekijk dit recept met stoofvlees en zuurkoolstamppot.

Bereidingswijze

  1. Snij het vlees in blokken, doe dit niet te klein, en meng dit met bloem, peper en zout in een schaal
  2. Snij de rode ui en sjalotjes in grove stukken
  3. Kleur dit bruin aan in een grote pan met roomboter. Voeg de gehakte tijm toe, even doorroeren en afblussen met de vlees fond
  4. Doe als laatste de kruidnagels en laurierblaadjes erbij. Draai daarna het gas uit
  5. Doe de roomboter in de pan en schroei het vlees, niet te veel tegelijk, dicht tot het mooi bruin is
  6. Blus dit af met een flesje tripple. Doe dit vlees in de pan bij de uien
  7. Herhaal deze stap totdat al het vlees op is en in de pan met uien, kruiden en fond zit
  8. Zet het gas aan. Voeg de bruine suiker toe. Besmeer het brood zonder kost met de Dyon mosterd, wees vooral niet te zuinig
  9. Leg het brood op het stoofvlees en giet er een halve fles schenkstroop overheen
  10. Roer het geheel flink door. Laat de stoofpot een aantal uren op laag vuur stoven. Zet daarna het vuur uit

Laat een reactie achter