Een smaakvol hele kip recept uit de tajine, doordat alle smaken van de specerijen, kruiden en groente in de kip trekken.

“Wij zijn gek op kip en dan langzaam gaar gestoofd in de tajine”, vertelt Francijna. “Alle smaken van de specerijen, kruiden en groente trekken in de kip.

Het meeste werk is nog eigenlijk het snijden en hakken van de groente en kruiden.

Je kunt de kip eerst even rondom braden, dan krijgt de kip een mooi kleurtje.

Daarna zet je de tajine op het gas of in de oven en voeg je één voor één de ingrediënten toe. Het vocht dat tegen de deksel slaat, valt terug op de kip, waardoor het mals blijft.

En dan is het enkele uurtjes wachten en genieten van alle geuren die je tegemoet komen vanuit de keuken.”

Bekijk ook dit recept: Hele kip uit de oven met groenten

Een alternatief voor stomen is de kip koken in water of bouillon en daarna bakken.

Bereidingswijze

Chermoula marinade
  1. Meng de specerijen; saffraan, komijn, kurkuma, kaneel en het paprikapoeder door elkaar in een klein kommetje
  2. Snijd de 4 teentjes knoflook fijn, de gember en de kruiden. Doe dit allemaal in het kommetje bij de specerijen
  3. Giet er een scheut olijfolie bij. Meng alles met een lepeltje door elkaar, zodat je een mooie marinade krijgt
Kip
  1. Snijd de 4 andere teentjes knoflook fijn en de citroen door midden. Snijd de halve citroen in vieren. Vul hiermee de buikholte van de kip
  2. Giet daarna wat marinade in de buikholte en wrijf met de rest van de marinade de kip goed in. Laat de kip een zeker twee uur marineren
  3. Giet wat olijfolie in een koekenpan en braad de kip hierin om en om mooi bruin
  4. Kook ondertussen de kippenbouillon
  5. Leg de kip in de schaal van de tajine. Giet de bouillon in de schaal bij de kip
  6. Snijd de ui in blokjes en verdeel deze samen met de laurierblaadjes om de kip
  7. Snijd de olijven in ringetjes, de andere halve citroen in vieren en leg deze samen met de tutti frutti (gedroogde vruchten) ook om de kip heen
  8. Sluit de tajine af en laat het geheel zeker 4 tot 6 uur langzaam garen op het fornuis

2 reacties

  1. Trudie

    Ben het aan het maken en kom tot de conclusie dat een eetlepel kukurma te veel is , maakt het geheel wat bitter dus heb wat honing toe gevoegd. Verder is het wel lekker

    Trudie did not rate this post.
    1. Hallo Trudie, wat leuk dat je het recept hebt gemaakt en bedankt voor de tip!

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5

Laat een reactie achter