De afdronk van de vodka is door de vanille soepeler geworden en met en heerlijke vanillesmaak.

Je eigen vanille vodka maken met dit vanille vodka recept. Ben je net zo gek op vodka als ik, dan is dit jouw recept. Binnen twee weken heb je een fantastisch heerlijke vodka dat niet te zoet is maar precies de juiste vanille smaak.

Wie is niet gek op de smaak van vanille en in de cocktail wereld heeft de vanille vodka zeker zijn plek. De wereldberoemde Pornstar Martini, wordt er ook mee gemaakt

Voor dit homemade recept heb namelijk maar twee ingrediënten nodig. Als je die samen twee weken laat samen komen dan heb je jouw eigengemaakte vanille vodka.

Wat is vanille vodka?

Zoals de naam al zegt is het vodka met vanille smaak. De afdronk van de vodka is door de vanille soepeler geworden en met en heerlijke vanillesmaak. Dit kun je puur drinken of verwerken in een cocktail. Ben je thuis in het drinken van wodka’s en wodka’s met smaakjes, dan weet je dat er veel zijn die niet goed smaken, ronduit vies of veel te zoet zijn. Daarom kun je het beste je eigen versie gewoon thuis in jouw eigen keuken maken.

Wanneer heeft de vanille vodka de beste smaak?

Hoe lang de vanillestokjes in de vodka blijft is aan jou. Sommige zeggen met 3 tot 5 weken krijg je de beste smaak. De vodka wordt dan bruiner door dat de vanille z’n kleur afgeeft.

Hoe maak je homemade vanille vodka

Je kunt voor dit recept een hele fles vodka gebruiken of een 500 ml afsluitbare fles kopen. Als je een hele fles gebruikt dan zal je meer vanillestokjes willen gebruiken. Bij 750 ml vodka gebruik dan 4 tot 5 vanillestokjes.

In dit recept gebruik ik de 500 ml afsluitbare fles die je kunt kopen bij de Xenos, Blokker, Hema en vele andere huis, tuin en keuken winkels.

Ga als volgt te werk:

 1. Snij het 3 vanillestokjes in de lengte door
 2. Voeg de delen van de vanille toe aan de afsluitbare fles
 3. Zet een trechter op de fles en giet er de 350 ml vodka aan toe
 4. Sluit de fles en schud even goed door
 5. Bewaar gekoeld op een donker plek en schud om de twee dagen even goed. Na 14 dagen heb je een heerlijke homemade vanille vodka die klaar is om te gebruiken
 6. Zeef de vodka van de vanillestokjes, net wat je makkelijk en lekker vind
 7. Hoe langer je de vanillestokjes laat zitten hoe meer smaak

Pro tip:

Laat je de vanillestokjes 3 tot 5 weken zitten dan wordt de vodka bruin. Zeef de vodka dan door een koffiefilter om de vodka lichter van kleur te maken.

Welke type vanillestokjes gebruiken

Voor vanille-geïnfuseerde wodka kun je het beste hoge kwaliteit vanillebonen gebruiken. Vanillebonen van klasse A hebben een hoger vochtgehalte wat betekent dat de vanillesmaak snel in een gerecht zal trekken. In dit geval vodka. Bourbon Vanille de Madagaskar, wordt ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd, zijn vanillestokjes van hoge kwaliteit.

Gebruik geen extract, dit zorgt voor een rare smaak van de vodka. Bij lange na niet wat je krijgt als je echte vanillestokjes gebruikt.

Welke vodka gebruiken voor vanille-geïnfuseerde vodka

Deze stap is belangrijk, kies een soort uit dat jij al graag drinkt. Hele goedkope vodka is niet lekker voor dit vanille vodka recept. Ik drink zelf altijd Ketel One Vodka.

Waar kan ik het voor gebruiken

De meest voor de hand liggende gebruiksmethode is de cocktail zoals de Pornstar Martini. Maar eigenlijk kun je gewone vodka in cocktails verruilen door vanille-geïnfuseerde vodka.

Materialen die je nodig hebt voor het vodka recept

 • De afsluitbare fles met klembeugel zijn perfect voor het homemade vanille-geïnfuseerde vodka. Maar ze zijn ook handig voor de homemade siroop of sauzen.
 • Vanillestokjes van hoge kwaliteit heb je ook nodig. Ga niet overboord maar ga wel voor kwaliteit.
 • Een trechter is handig voor het overgieten van de vodka in de afsluitbare fles.
Afsluitbare flessen

Veel gestelde vragen (3)

 • Waarom is vanille zo duur?
 • Waar is vanille van gemaak?
 • Moet ik de vanillestokjes naderhand weggooien?

Bereidingswijze

 1. Snij het 3 vanillestokjes in de lengte door
 2. Voeg de delen van de vanille toe aan de afsluitbare fles
 3. Zet een trechter op de fles en giet er de 350 ml vodka aan toe
 4. Sluit de fles en schud even goed door
 5. Bewaar gekoeld op een donker plek en schud om de twee dagen even goed. Na 14 dagen heb je een heerlijke homemade vanille vodka die klaar is om te gebruiken
 6. Zeef de vodka van de vanillestokjes, net wat je makkelijk en lekker vind. Hoe langer je de vanillestokjes laat zitten hoe intenser de smaak

Laat een reactie achter