Een vegetarische hamburger of vegaburger is de vleesvervanger van de klassieke hamburger. Het gehakt is vervangen door bijvoorbeeld bonen, noten, tofoe of paddenstoelen.

Dit recept ‘vegan bonen burger met pindamayonaise en kroepoek’ is door Joke Boon bedacht.

Neem een broodje naar smaak, ik hou van een harde, knapperige meerzadenbolletjes, maar als je liever een zacht hamburgerbroodje wilt is dat ook oké.

De licht pittige pindamayonaise en het garnituur maken het tot een fijn geheel. Wie het strikt vegetarisch wilt neemt cassavekroepoek, kroepoek wordt van garnalenmeel gemaakt.

*Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef en spoel ze onder de kraan af, laat uitlekken.

Tip: deze bonen burger is ook leuk voor bij je borrelplank.

Liever vlees, bekijk dit recept van Hamburger met bacon, ei en cheddar kaas

Meer vegetarisch, beklijk deze Hongaarse soep met kidneybonen.

Bereidingswijze

  1. Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg
  2. Vorm hiervan 4 burgers
  3. Laat even opstijven in de koelkast gedurende 15-30 minuten. Je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast, invriezen is ook goed mogelijk
  4. Verhit 2-3 el olie in een koekenpan en bak de burgers in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en krokant
  5. Roer voor pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar
  6. Snij de komkommer in flinterdunne plakjes
  7. Snij het broodje open. Je kunt het broodje in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten)roosteren. Maar dat kun je bij een hard broodjes) ook overslaan
  8. Roer voor pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar
  9. Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg er komkommerplakjes in een cirkel op
  10. Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ el seroendeng. Leg er een eetlepel uitgelekte atjar op en zet de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren
  11. Serveer de burger op een bord met wat atjar en cassavekroepoek ernaast

Laat een reactie achter