Een voedzaam alternatief voor je eigen mix zijn het samenvoegen van verschillende soorten graan.

Hoe maak je pannenkoekenmix? Wij eten zeker twee keer in de maand pannenkoeken.

Dat krijg je wanneer je opgevoed bent door je oma die de lekkerste pannenkoekenbeslag maakte en ze daarna flinterdun wist te bakken.

Wanneer bij oma de telefoon ging, wist ze gelijk, mijn kleinkind komt pannenkoeken eten.

Maar hoe maak je pannenkoekenbeslag?

De supermarkt heeft genoeg keuze maar die vinden wij niet zo lekker.

En daarbij is zelf pannenkoekenbeslag of de mix makkelijk zelf te maken.

In dit artikel; hoe maak je zelf pannenkoekenmix.

Daarnaast geef ik je ook nog wat pannenkoeken tips en variaties van pannenkoekenbeslag.

Dit is een makkelijk recept om te koken met kinderen.

Hoe maak je zelf basis pannenkoekenbeslag?

In pannenkoekenmix zit niets anders dan bloem, melk, ei en zout. Dit is de basis voor de pannekoekenmix.
De hoeveelheid van de ingrediënten geeft aan hoeveel pannenkoeken je kunt bakken.

Pannenkoeken recept 2 persoon

Meestal wordt ervan uitgegaan dat je met 250 gram bloem en 500 ml melk ongeveer 8 pannenkoeken kunt bakken. Met dit recept voor elk persoon dus 4 dunne pannenkoeken.

Of hoe dik je de pannenkoeken wilt bakken natuurlijk.

De basis ingrediënten voor ouderwets pannenkoeken recept:

  • 250 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 1/2 tl zout

Daarnaast heb je roomboter nodig om in te bakken. Vloeibare boter of zonnebloemolie raad ik niet aan.

Roomboter is het meest natuurlijke vet en geeft de beste smaak aan de pannenkoeken. Zeker wanneer je ze lekker dun bakt, krijgt de pannenkoek dat knapperige randje.

Ik heb gemerkt, na jaren kant-en-klare pannenkoekenmix te hebben gekocht in de supermarkt, dat je eigen pannekoekenmix maken vele malen leuker, lekkerder en voedzamer is.

Je hebt namelijk zelf de controle over wat je in de mix stopt of niet.

Gewone witte bloem is namelijk niet alleen smaakloos en saai, het is ook niet voedzaam.

Alle vezels zijn verwijderd bij het produceren van deze bloem.

Dit zorgt er voor dat je na het eten van de pannenkoeken gemaakt met witte bloem snel weer trek krijgt.

Tip: pannenkoeken recept 1 persoon

Halveer de bovenstaande ingrediënten als je pannenkoeken wilt bakken voor 1 persoon. Is het beslag te dik voeg je gewoon beetje bij beetje wat melk of water toe en blijven mixen.

Het voedzame alternatief voor pannenkoekenmix maken

Hoe maak je smaakvol voedzaam pannenkoeken beslag? Dit klinkt gek want vroeger werkten mensen veel meer met zo natuurlijk mogelijke producten.

In oma’s pannenkoeken recept van vroeger gebruikte ze waarschijnlijk volkorenmeel.

Een smaakvol en voedzaam alternatief voor je eigen mix zijn het samenvoegen van verschillende soorten graan.

Voedzame pannenkoekenmix maken met tarwemeel, volkorenmeel en boekweit. Maar je kunt ook speltmeel gebruiken.

Maak jouw eigen voedzame pannenkoeken mix met:

  • 83 gr tarwemeel
  • 83 gr bloem
  • 83 gr boekweitmeel
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 1/2 tl zout

Pannenkoekenbeslag

Pannenkoeken basis recept:

Voeg de tarwemeel, bloem en boekweitmeel toe aan een grote kom. Voeg daarna het zout en de eieren toe. Klop dit even rustig door met de hand om daarna al roerend de melk toe te voegen tot het beslag de gewenste dikte heeft.

Laat rusten

Laat het beslag nu minstens een half uur in de koelkast rusten zoadat het meel z’n werk kan doen. Voeg daarna eventueel wat melk toe als je beslag te dik is geworden.

Bakken

Zet nu een koekenpan op het vuur en wacht totdat deze warm is. Voeg een klontje roomboter toe en zet het vuur nu wat naar lager zodat de boter niet verbrand, en zorg dat de boter de hele pan bedekt.

Daarna schep je met een halve gevulde soeplepel wat beslag in de koekenpan en draai je de pan zodat het beslag de pan bedekt.

Wacht totdat je de bovenkant van het beslag wat droger wordt. Is de bovenkant van het beslag droog, dan kun je de pannenkoek omdraaien met een groet spatel.

Laat de pannenkoek nu met rust, ook al licht hij niet helemaal goed recht. Zodra hij begint te garen kun je de pannenkoek gemakkelijk op z’n plek krijgen door de koekenpan te bewegen.

Ziet de bovenkant er te donker uit dan draai je het gas wat lager.

Warmhouden

Om pannenkoeken warm te houden gebruik ik een groter pan met een laag water dat op het vuur staat met een bord boven op de pan en daarboven op de deksel van de pan.

Is er een pannenkoek klaar dan leg je deze op het verwarmde bord dat bovenop de pan ligt en leg de deksel er daarna weer op de pannenkoek die klaar is. Zo houd je de pannenkoeken warm.

Je kunt ze ook in een voorverwarmde oven zetten, maar ik merk dat dit niet handig werkt als de oven onder het fornuis staat waar je ook de pannenkoek bakt.

Gebakken pannenkoeken met eigen gemaakt beslag

Pannenkoeken bewaartips

Kan je pannenkoeken bewaren?

Pannenkoeken kun je bewaren tot twee dagen afgedekt in de koelkast.

Kan je pannenkoeken invriezen?

Pannenkoeken kun je invriezen maar direct opeten of een dag erna verwerken in bijvoorbeeld een soep is beter.

Hoe pannenkoeken opwarmen?

Warm de pannenkoeken gewoon op in dezelfde koekenpan als waarin je ze gebakken hebt met een beetje roomboter. Pannenkoeken kun je ook eenvoudig opwarmen in een magnetron als je deze hebt.

Pannenkoekenbeslag tips

1. Beslag

Voeg 50 gr roomboter toe aan het beslag. Zo bakt de eerst pannenkoek altijd perfect en kun je minder boter gebruiken in de pan.

2. Glutenvrije pannenkoekenmix

Glutenvrije pannenkoeken mix maak je door alleen boekweitmeel te gebruiken. Boekweit is compleet glutenvrij en is een goede vervanger voor tarwemeel, en/of -bloem. Let wel op dat je dit meel koopt in een winkel dat gespecialiseerd is in het verkopen van glutenvrije producten.

3. Luchtige pannenkoeken beslag

Wil je fluffy pannenkoeken voeg dan een zakje bakpoeder of thee lepel Backing Soda toe aan je pannenkoekenmix.

4. Licht zoete vanille pannenkoeken mix

Voeg aan het beslag 1 of meerdere zakjes vanillesuiker toe.

5. Pannenkoekenbeslag zonder klonten

Roer rustig met de handen en garde de meel en eieren door elkaar. Daarna langzaam de melk toevoegen. Eventueel kun je daarna nog de mixer gebruiken.

6. Kijk ma zonder handen

Voeg je beslag mix toe aan een blender en mixen maar. Je beslag wordt hierdoor ook luchtiger dan met de hand mixen.

7. Bierbeslag

Voeg 30 cl minder melk toe en 30 cl bier toe aan je beslag voor luchtige pannenkoeken.

8. Luchtige pannenkoeken mix

Klop eiwit stijf en spatel het er langzaam en voorzichtig door het beslag heen.

9. Hoe maak je pannenkoeken beslag zonder ei

Voor pannenkoekenbeslag zonder ei heb je bloem, bakpoeder, melk en een snuf zout nodig.

Pannenkoekenbeslag varianten

Appel kaneel

Voeg kaneel toe aan het beslag en bak met schijfjes appel

Rum speculaas

Voeg 2 el rum, speculaaskruiden en rozijnen toe aan het beslag en bak met schijfjes appel

Boerenjongens

Voeg 4 el boerenjongens toe aan het beslag. Boerenjongens is op basis van brandewijn, waarbij rozijnen in alcohol ingelegd worden. Vraag je oma of opa maar 😉

Hartige pannenkoeken

Denk pizza, maar dan met pannenkoekenbeslag. Voeg wat gesnipperde ui, paprika en salami toe en maak af met wat kaas en Italiaanse kruiden. Gebruik geen tomaat of champignons want dan blijft je pannenkoek nat.

Heb jij jouw variant van grootmoeders mix of beslag, laat het in een reactie hieronder weten, ik ben heel benieuwd hoe jij pannenkoekenmix maakt.

Amerikaanse pancakes

Misschien zie je op het internet wel eens American pancakes langskomen en denk je van hoe zit dat met cups ten opzichte van een gram. Gebruik dan deze uitleg en illustratie: van cups naar grammen omrekenen.

Bereidingswijze

  1. Voeg de tarwemeel, bloem en boekweitmeel toe aan een grote kom. Voeg daarna het zout en de eieren toe
  2. Klop dit even goed door met de hand om daarna al roerend de melk toe tot het beslag de gewenste dikte heeft
  3. Laat het beslag nu minstens een half uur in de koelkast rusten zoadat het meel z'n werk kan doen.
  4. Haal het beslag uit de koelkast en voeg wat melk toe als je beslag te dik is
  5. Zet nu een koekenpan op het vuur en wacht totdat deze warm is.
  6. Voeg een klontje roomboter toe en zet het vuur nu wat naar beneden zodat de boter niet verbrand, en zorg dat de boter de hele pan bedekt
  7. Schep een halve gevulde soeplepel met beslag in de koekenpan en draai je de pan zodat het beslag de pan bedekt
  8. Wacht totdat je de bovenkant van het beslag wat droger wordt. Is de bovenkant van het beslag droog, dan kun je de pannenkoek omdraaien met een grote spatel
  9. Laat de pannenkoek nu met rust, ook al licht hij niet helemaal goed recht
  10. Zodra hij begint te garen kun je de pannenkoek gemakkelijk op z'n plek krijgen door de pan te bewegen. Ziet de bovenkant er te donker uit dan draai je het gas wat lager
  11. Herhaal tot al het beslag gebruikt is
  12. Houd de pannenkoeken warm onder een deksel met een bord dat op een pan staat waarin een laagje gekookt water zit

Laat een reactie achter