Wentelteefjes een blijvende, duurzame klassieker, ideaal om je oude brood te gebruiken

Wentelteefjes, wie is er niet groot mee geworden. Maar hoe maak je wentelteefjes?

Miljuschka Witzenhausen noemt het: ‘childhood memory’. Ik noem het een blijvende, duurzame klassieker 😉

Ik weet het nog goed, opgegroeid met 2 broers en een zusje, bakte mijn moeder regelmatig het oude brood op door wentelteefjes te maken.

Het is dé manier om oud brood op te maken en dus duurzaam. Iedereen weet dat wentelteefjes een blijvertje zijn, ook in 2022 zijn ze niet weg te denken en maak ik ze regelmatig.

Je kunt ook broodtaart maken van brood dat oud is.

Hoe maak je wentelteefjes?

Ondanks dat het recept voor wentelteefjes onveranderd is gebleven is koken uitproberen en dat maakt het bakken van wentelteefjes zo leuk.

Want je kunt ze met witbrood maken maar bruinbrood werkt net zo goed en als je naderhand niet direct een piek in je bloedsuiker wilt voelen, is het misschien wel goed om dan hartige wentelteefjes te maken.

Het enige is dat je geen vers brood wilt gebruiken omdat dat met een beetje boter en kaas het lekkerst is.

Gebruik oud brood en laat het lekker weken.

Tips voor het recept van wentelteefjes:

  1. Gebruik zout, dit zorgt dat smaken geaccentueerd worden. Ik gebruik ook zout in mijn bananenbrood recept met gekonfijte gember en speculaaskruiden.
  2. Gebruik een glooiend hete koekenpan, dit zorgt voor het lekkere kortste.
  3. Klop de melk goed op, dit zorgt voor luchtig beslag.
  4. Laat het brood goed weken zodat alle ingrediënten in het beslag ingetrokken zijn.
  5. Gebruik naast roomboter en klein scheutje olijfolie (2 el). Dit zorgt dat de roomboter niet aanbrandt maar je wel op hoge temperatuur kunt bakken voor dat heerlijke korstje.
  6. Serveer de wentelteefjes direct met bruine suiker. Of bak de bruine suiker mee als je de wentelteefjes bakt. Dit zorgt voor een stroperig effect.
  7. Extra tip; probeer eens te werken met diverse kruiden dan alleen kaneelpoeder. Experimenteer eens met speculaaskruiden of voor een hartige variant met gerookte paprikakruiden.

Dit wentelteefjes recept voor 2 personen is trouwens ook ideaal als je jouw geliefde eens wilt verrassen bij een ontbijt op bed, vader- of Moederdag. Niet moeilijk, wel ontzettend lekker én gezellig.

Wat te serveren met wentelteefjes

Wentelteefjes worden veelal zoet gegeten. Voeg er wat fruit aan toe zoals aardbeien, banaan of chutney zoals deze.

Je kunt ze ook serveren met slagroom, frambozen, banaan en chocolade zoals op de foto.

Wil je hartige wentelteefjes maken gebruik dan in plaats van de kaneelpoeder, gerookte paprikapoeder en maak ze af met geraspte cheddar kaas of blauwe kaas en eet ze met een frisse salade.

Bereidingswijze

Wentelteefjes recept 2 personen (2 wentelteefjes p.p)
  1. Voeg de ingrediënten toe aan een grote kom en klop alles met een garde goed door.
  2. Voeg het beslag in een ovenschaal en leg hierin de sneetjes brood en laat weken.
  3. In een warme koekenpan voeg je nu de roomboter en de olijfolie toe en laat de boter smelten.
  4. Voeg nu de wentelteefjes toe en bak ze op middelhoog vuur voor een krokant jasje.
  5. Bestrooi de wentelteefjes direct met basterdsuiker zodat deze smelt en serveer.

Laat een reactie achter