Chef Kids Amsterdam: Waar kinderen de magie van koken ontdekken
In een wereld vol kant-en-klaar maaltijden en verpakte producten, ziet Niels Lagerweij, de chef bij ‘Chef Kids’ een generatie kinderen opgroeien die steeds minder weet over echte voeding. Vier jaar geleden startte hij zijn missie: kinderen laten ontdekken waar hun eten vandaan komt, en hoe ze zelf kunnen koken.
Het begon allemaal met een simpele wortel. Niels werkte in de kinderopvang toen hij merkte dat kinderen steeds minder wisten over voedsel en slechter aten. ‘Ik heb een hele wortel met stam en al op tafel neer gelegd en de kinderen wisten echt niet wat het was. Toen dacht ik: waarom is die basis er niet meer?’
Die vraag werd het startpunt van ‘Chef Kids’. Met zijn achtergrond als kok en ervaring in de kinderopvang, begon Niels systematisch te werken aan echte programma’s die kinderen weer verbinden met voeding.
Voedingseducatie: van abstract naar concreet
‘Chef Kids’ biedt drie verschillende programma’s voor scholen. De kern ligt bij voedingseducatie, waar kinderen leren over de oorsprong van hun eten. ‘We leven in een wereld waarin heel veel fabrieks voedsel bestaat. De hele wortel vind je niet meer in de supermarkt. Het is allemaal al versneden, geschrapt, makkelijk gemaakt. Hierdoor gaan kinderen niet meer weten waar het echt vandaan komt.’
Het verschil met andere landen is opvallend. Waar Nederlandse kinderen bij de vraag naar hun lievelingseten vooral pizza, patat en pannenkoeken noemen, antwoorden Japanse kinderen regelmatig met broccoli. In Scandinavische landen is voedingseducatie al lang normaal op scholen.

Kinderen maken samen pasta
Chef Kids = leren door te doen
‘Chef Kids’ werkt vanuit de filosofie dat kinderen door doen leren. ‘Als we pasta gaan maken, is dat vanaf het begin. Pastadeeg, pastamachine. Dan zien ze ook precies hoeveel moeite het kost, dus dan vinden ze het zonde om het weg te gooien,’ vertelt Niels enthousiast.
De lessen bevatten ook rekenelementen. Een recept wordt een rekensom: ‘Ik heb één kopje quinoa en dan moet er twee kopjes water tegenover. Maar als ik nou drie kopjes quinoa heb, hoeveel kopjes water heb ik dan nodig?’ Op deze manier benaderen kinderen getallen vanuit het doen, niet vanuit een schrift.
Gezonde traktaties: een creatieve oplossing
Naast voedingseducatie ontwikkelde ‘Chef Kids’ een unieke gezonde traktatie-service. Scholen worstelen vaak met ongezonde traktaties die kinderen meenemen voor verjaardagen. ‘Je ziet chips, lolly’s, steeds gekker worden. Sommige ouders willen niet dat hun kind dat eet, dus kunnen ze niet meedoen met het feestje,’ beschrijft Niels het probleem.
De oplossing is een abonnement waarbij scholen kiezen voor vijf gezonde traktaties per maand. Chef Kids komt dan langs, maakt met het jarige kind en vriendjes de traktatie, en zorgt voor een feestelijk moment zonder discussie met ouders.

De jongens koken samen de groenten
Chef Kids aan het Surinameplein
Wat begon als lessen op scholen, groeide uit tot een eigen locatie. In een voormalig schoolgebouw en nu broedplaats SUP op het Surinameplein opende Chef Kids een kookstudio gecombineerd met een koffiebar. ‘Ik dacht: particuliere kooklessen zijn altijd na schooltijd, dan kan ik overdag heel goed een café runnen. Dat is ‘Chef’ geworden. Hier kun je terecht voor een goede kop koffie, tosti’s van ‘De Tweede Jeugd’ en een heel lekker biertje van Two Chefs Brewing.’
Kookcursussen voor kinderen
Ouders hun kinderen inschrijven voor kookcursussen in de kookstudio. Elke week staat er een ander gerecht op het programma: zelf pasta maken met groente pesto, vegetarische curry, of broodjes bakken. ‘We pakken steeds een ander thema, en in de volgende periode worden het weer nieuwe recepten. Want kinderen blijven vaak gewoon deelnemen,’ vertelt Niels.
De groepen zijn bewust klein en gemengd. ‘Het is heel gevarieerd. Jongens, meiden, allemaal door elkaar. Soms heel toevallig alleen een meidenclubje, maar dat is niet erg, want meestal kennen ze elkaar niet.’

Elk gerecht wordt meegenomen om thuis te laten proeven
Samenwerking en duurzaamheid
Er wordt momenteel samengewerkt met zes personeelsleden, zij gaan naar scholen om kooklessen te geven. Voor ingrediënten werkt Niels samen met lokale leveranciers en heeft hij plannen voor een eigen moestuin achter de kookstudio. ‘We zijn nu in gesprek om daar een moestuin neer te zetten. Dan kunnen kinderen dus dingen meenemen, de verbinding maken met waar het vandaan komt, en daar mee gaan koken. Dan is de cirkel rond.’
Een missie met impact
‘Chef Kids’ staat voor meer dan alleen kooklessen. Het gaat om het normaal maken van voedingseducatie in Nederland. ‘Ik pak het een beetje van twee kanten aan: ouders en kinderen via scholen, en de kinderen zelf. Uiteindelijk hoop ik dat over ruim tien jaar, als kinderen ouders zijn, denken: ‘oh ja, mijn kind moet natuurlijk leren koken’.’
In een tijd waarin veel kinderen niet weten hoe een hele wortel eruitziet, biedt Chef Kids kinderen de kans om opnieuw de magie van koken te ontdekken.