Broccoli is een veelzijdige groente die in veel gerechten zoals broccoli soep kan worden verwerkt. Het is dan ook niet gek dat veel mensen deze groente regelmatig in huis halen.

Maar wat doe je als je te veel broccoli hebt gekookt of als je nog broccoli over hebt na het bereiden van bijvoorbeeld kip Alfredo?

Hoe bewaar je rauwe broccoli? Een makkelijke gids!

Rauwe broccoli is super gezond en veel mensen vinden het lekker. Maar hoe zorg je ervoor dat het vers blijft? Hier wat tips!

Hoe lang blijft rauwe broccoli vers?

In de koelkast: Rauwe broccoli blijft ongeveer 3-5 dagen vers als je het in de koelkast stopt. Doe het in een open zakje.
In de vriezer: Als je rauwe broccoli heel lang wilt bewaren, kun je het invriezen. Dan blijft het bijna een jaar goed! Maar kook het eerst even kort voordat je het invriest.
Op het aanrecht: Wil je rauwe broccoli buiten de koelkast bewaren? Dat kan voor 1-2 dagen, maar dan is het minder vers.

Het bewaren van broccoli is niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen om de kwaliteit en veiligheid van de groente te behouden.

Lees meer over hoelang je eten kunt bewaren in de koelkast.

Tips om rauwe broccoli te bewaren

Lucht is belangrijk: Doe rauwe broccoli in een open zakje. Zo blijft het langer vers.
Kook het kort voor invriezen: Als je rauwe broccoli wilt invriezen, kook het dan eerst even. Zo blijft het lekker en vers.

In dit artikel geven we je een handig stappenplan voor het bewaren van broccoli op verschillende manieren, zodat je altijd kunt genieten van een heerlijke en gezonde portie broccoli!

Hoe weet je of broccoli bedorven Is?

Kleur: Als broccoli geel of bruin wordt, is het bedorven.
Schimmel: Zie je schimmel? Dan is de broccoli bedorven en moet je het weggooien.
Geur: Ruikt het raar? Dan is de broccoli waarschijnlijk bedorven. Eet het dan niet!

Het bewaren van broccoli is niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen om de kwaliteit en veiligheid van de groente te behouden.

Blijf lezen voor meer gedetailleerde informatie over het bewaren van broccoli en enkele extra tips!

Rauwe broccoli bewaren in de koelkast

  • Verwijder eerst het plastic
  • Plaats de broccoli in z’n geheel in de onderste groentelade van je koelkast
  • De broccoli is 3 tot 5 dagen houdbaar

Broccoli bewaren buiten de koelkast

Buiten de koelkast is broccoli op een koele plek 1 tot 2 dagen houdbaar. Haal ook hier de broccoli uit het plastic als hij hierin verpakt is.

Broccoli bewaren in de vriezer

Broccoli koken in een pan met water

A. Broccoli schoonmaken en snijden

Voordat je de broccoli gaat invriezen, is het belangrijk om deze eerst schoon te maken en te snijden. Spoel de broccoli af onder koud stromend water en snijd de stronk af. Gebruik eventueel een mesje om de buitenste laag van de stronk te verwijderen. Snijd de broccoli vervolgens in kleine roosjes.

B. Bereidingstijden voor het blancheren van broccoli

Blancheren is het kort koken van groenten voordat je deze invriest. Dit helpt om de groenten langer vers te houden en voorkomt dat de textuur en smaak veranderen in de vriezer. Voor broccoli kun je het beste de volgende bereidingstijden aanhouden:

  • Broccoli roosjes: 2-3 minuten blancheren
  • Broccoli stengels: 3-4 minuten blancheren

C. Broccoli bewaren in de vriezer

Laat de geblancheerde broccoli eerst afkoelen voordat je deze gaat invriezen. Verdeel de broccoli in porties en doe deze in afsluitbare diepvrieszakjes of bakjes. Zorg ervoor dat je de zakjes of bakjes goed afsluit en label deze met de datum en inhoud. Leg de broccoli vervolgens in de vriezer.

D. Hoe lang broccoli bewaren in de vriezer?

Als je de broccoli op deze manier invriest, kun je deze ongeveer 8 tot 12 maanden bewaren in de vriezer. Het is belangrijk om de broccoli goed af te sluiten en op tijd op te maken, omdat de kwaliteit na verloop van tijd achteruit kan gaan.

Gesneden broccoli bewaren

A. Broccoli schoonmaken en snijden

Voordat je de broccoli gaat snijden, is het belangrijk om deze eerst schoon te maken. Spoel de broccoli af onder koud stromend water en snijd de stronk af. Gebruik eventueel een mesje om de buitenste laag van de stronk te verwijderen. Snijd de broccoli vervolgens in kleine roosjes.

B. Inrollen in keukenpapier

Rol de broccoli roosjes in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Zorg dat ze niet zeiknat zijn want dan gaan ze snel schimmelen.

C. Hoe lang gesneden broccoli bewaren?

Als je de gesneden broccoli op deze manier bereidt, kun je deze ongeveer 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Het is belangrijk om de broccoli regelmatig te controleren en direct weg te gooien als je ziet dat deze verkleurd of beschimmeld is.

Broccoli klein snijden en bewaren in afsluitbare bak

Broccoli bewaren in plastic

A. Gaatjes prikken

Prik genoeg gaatjes in de roosjes van de broccoli zodat lucht goed kan circuleren. Voeg de broccoli toe aan een grote goed afsluitbare plastic zak.

B. Hoe lang in plastic bewaren?

Bewaar de zak met broccoli op de onderste plank of lade van je koelkast. De broccoli blijft nu 2 tot 3 dagen vers. Wel altijd eerst even checken op schimmel voordat je de broccoli gebruikt.

Broccoli bewaren in water

Een andere manier om broccoli langer vers te houden, is door deze in water te bewaren zoals je een bos bloemen vers houdt.

A. Broccoli boeket

Giet wat koud kraanwater in een plat diep bord. Zet de broccoli met de stam in het water. Maak de roosjes NIET nat! Deze gaan dan snel schimmelen. Prik kleine gaatjes in een grote plastic zak en plaats deze over de broccoli en zet alles in de koelkast.

B. Hoe lang broccoli bewaren in water?

Als je de broccoli op deze manier bewaart, kun je deze ongeveer 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Ververs het water om de dag om te voorkomen dat het water gaat stinken en bederven.

Het is belangrijk om de broccoli regelmatig te controleren en direct weg te gooien als je ziet dat deze verkleurd of beschimmeld is. Zo kun je altijd genieten van heerlijke verse broccoli!

Gekookte broccoli bewaren

Gekookte broccoli klein snijden

Heb je te veel broccoli gekookt en wil je deze bewaren voor een later moment?

A. Broccoli koken

Voordat je gekookte broccoli kunt bewaren, moet je deze natuurlijk eerst koken. Breng een pan met water aan de kook en voeg de broccoli roosjes toe. Kook deze vervolgens ongeveer in 3 tot 5 minuten gaar. Of net totdat ze zacht zijn maar nog wel een beetje stevig. Giet de broccoli af en spoel deze af met koud water om het kookproces te stoppen.

B. Gekookte broccoli bewaren in de koelkast

Als je gekookte broccoli wilt bewaren, kun je dat het beste in de koelkast doen. Doe de broccoli in een afgesloten bakje of plastic zakje en leg deze in de koelkast. Zorg ervoor dat je de broccoli zo snel mogelijk na het koken in de koelkast zet om bacteriegroei te voorkomen.

C. Hoe lang gekookte broccoli bewaren in de koelkast?

Gekookte broccoli is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast. Als je de broccoli langer bewaart, kan de kwaliteit achteruit gaan en kan er bederf optreden. Controleer daarom altijd goed of de broccoli er nog goed uitziet en ruikt voordat je deze gebruikt.

Meer informatie over: Verschillende bereidingswijzen van broccoli

Conclusie

Nu we alle stappen hebben behandeld voor het op de juiste manier bewaren van broccoli, kun je met vertrouwen aan de slag gaan in de keuken en genieten van deze veelzijdige en gezonde groente. Het is belangrijk om te onthouden dat het goed bewaren van broccoli niet alleen de kwaliteit van de groente behoudt, maar ook de voedingswaarde en veiligheid ervan waarborgt.

Laat een reactie achter