Blancheren is een veelgebruikte techniek bij het koken van groenten en wordt vaak gebruikt voordat de groenten worden ingevroren.

Het blancheer proces houdt in dat groenten kort in kokend water, stoom of hete olie worden geplaatst en vervolgens onmiddellijk worden afgekoeld in ijswater of koud water.

Maar waarom zou je groenten willen blancheren voordat je ze invriest? En hoe blancheer je groenten precies? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over blancheren.

Waarom blancheren?

Er zijn verschillende voordelen van het blancheren van groenten en fruit:

  • Blancheren is belangrijk voor het behoud van de textuur, smaak, voedingswaarde en kleur van groenten.
  • Tijdens het blancheer proces worden de enzymen in de groenten afgebroken, wat ervoor zorgt dat de groenten langer houdbaar zijn en beter hun kleur en voedingsstoffen behouden.
  • Het blancheer proces zorgt ervoor dat de groenten knapperig en beetgaar worden, waardoor ze gemakkelijker te verwerken zijn in een salade of wokgerecht.
  • Groenten invriezen zonder ze eerst te blancheren, kan resulteren in een onaantrekkelijke kleur, textuur en smaak. Door groenten of fruit eerst te blancheren ben je zeker dat er geen bacteriën of ongedierte aanwezig zijn.
  • De enzymen in de groenten kunnen doorgaan met het afbreken van de voedingsstoffen, zelfs als ze bevroren zijn. Door te blancheren, voorkom je dit probleem en kun je groenten tot wel een jaar lang in de vriezer bewaren zonder verlies van smaak of voedingswaarde.
  • Blancheren kan ook leiden tot smaakverandering. Zo kan de bittere smaak van bepaalde groenten verzachten en het ‘zure’ van sommige fruitsoorten afnemen.

Wat is blancheren van groenten?

Blancheren is de techniek om groenten kort in kokend water of hete stoom te plaatsen en vervolgens onmiddellijk af te koelen in ijswater of koud water. Dit proces zorgt ervoor dat de enzymen in de groenten worden afgebroken en de groenten knapperig blijft. Na het blancheren kunnen de groenten worden ingevroren of in de koelkast worden bewaard.

Lees hier meer over hoelang je eten kunt bewaren in de koelkast.

Hoe blancheer je groenten?

Wassen van groenten

Blancheren is niet moeilijk, maar het is belangrijk om de juiste methode te kiezen voor de groenten die je wilt blancheren. Hieronder vind je vier handige methoden voor het blancheren van groenten:

In warm water

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de groenten toe en laat ze 2-3 minuten koken. Verwijder vervolgens de groenten en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

In koud water

Plaats de groenten in een kom met koud water. Breng het water aan de kook en verwijder de groenten uit het water en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater.

In hete stoom

Plaats de groenten in een stoommandje en stoom ze gedurende 2-3 minuten. Haal vervolgens het mandje uit de stoom en dompel de groenten onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

In hete olie

Verhit olie in een pan tot ongeveer 160 graden Celsius. Voeg de groenten toe zodat de temperatuur daalt tot 130 graden celcius. Deze methode wordt gebruikt om patat frieten voor te bereiden voordat ze worden ingevroren.

Ongeacht de methode die je gebruikt, is het belangrijk om de groenten direct na het blancheren in ijswater te dompelen om het kookproces te stoppen. Dit voorkomt dat de groenten te gaar worden en hun smaak en textuur verliezen. Nadat de groenten zijn afgekoeld, kun je ze drogen en in porties verdelen om in te vriezen of meteen gebruiken.

Groenten blancheren en invriezen

Groenten geblancheerd en ingevroren

Blancheren is een handige techniek om groenten voor te bereiden op invriezen. Door de groenten kort te koken en vervolgens snel af te koelen, worden enzymen afgebroken en bacteriën gedood, wat de houdbaarheid van de groenten verlengt. Bovendien blijven de smaak, textuur, kleur en voedingswaarde beter behouden dan wanneer je de groenten rauw zou invriezen.

Als je groenten wilt blancheren en invriezen, volg dan deze stappen:

  1. Bereid de groenten voor door ze te wassen en in stukken te snijden of te snijden zoals je ze later wilt gebruiken.
  2. Breng een grote pan water aan de kook en voeg een flinke hoeveelheid zout toe.
  3. Blancheer de groenten kort in het kokende water. De blancheertijd hangt af van het type groente en de grootte van de stukken, maar meestal varieert het tussen de 1-5 minuten. Houd de groenten tijdens het blancheren in beweging om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig worden gekookt.
  4. Haal de groenten uit het kokende water met behulp van een schuimspaan en dompel ze direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.
  5. Droog de groenten voorzichtig af met een schone doek of keukenpapier.
  6. Verdeel de groenten in porties en plaats ze in diepvrieszakjes of -bakjes. Zorg ervoor dat je de lucht uit de zakjes knijpt om vriesbrand te voorkomen.
  7. Label de zakjes of bakjes met de naam van de groente en de datum van invriezen.
  8. Plaats de groenten in de vriezer en bewaar ze tot 12 maanden.

Als je de bevroren groenten wilt gebruiken, hoef je ze niet te ontdooien voordat je ze kookt. Voeg ze gewoon rechtstreeks toe aan de pan of ovenschaal en kook of bak ze zoals je normaal zou doen.

Hoe lang groenten blancheren?

GroentenBlancherenAfkoelen
Andijvie 2 minuten 2 minuten
Broccoli2 minuten2 minuten
Bloemkool2 minuten4 minuten
Boerenkool2 minuten2 minuten
Koolsoorten3 minuten5 minuten
Sperziebonen3-4 minuten5-6 minuten
Spinazie2-3 minuten5 minuten
Goed laten uitlekken na het afkoelen
Spuitjes2-3 minuten4 minuten
Wortel4 minuten4 minuten

Blancheer tips

  • Blancheren is niet alleen voor groenten. Je kunt deze techniek ook gebruiken voor fruit, noten en vlees.
  • Leg geen deksel op de pan tijdens het blancheren, anders kook je de groenten gaar en zacht.
  • Zorg ervoor dat het water of de stoom tijdens het blancheren goed aan de kook is. Dit zorgt ervoor dat de groenten gelijkmatig worden gekookt en de enzymen volledig worden afgebroken.
  • Gebruik geen te kleine pan bij het blancheren van groenten. Hierdoor kan de temperatuur van het water te veel dalen, waardoor de groenten niet goed worden gekookt.
  • Om fruit of groenten makkelijk van hun velletje te ontdoen, blancheer je ze kort. Daarna kun je het velletje makkelijk verwijderen.
  • Let op de blancheertijd. Als je groenten te lang blancheert, kunnen ze hun kleur en textuur verliezen.
  • Voeg bij het blancheren van groenten een snuf zout toe omdat het koude water het zout uit de groenten kan trekken waardoor de smaak dus afneemt. 
  • Om te voorkomen dat groenten aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen, kun je ze eerst kort blancheren en vervolgens afzonderlijk invriezen op een bakplaat. Als de groenten bevroren zijn, kun je ze in een zak of bakje doen en in de vriezer bewaren.
  • Krijg je een opgeblazen buik van het eten van rauwe kool? Blancheer de kool voor 3 minuten, je krijgt zo geen opgeblazen buik. 

Meer informatie over: Verschillende bereidingswijze van broccoli

Conclusie

Blancheren is een belangrijke techniek bij het koken van groenten, vooral als je ze wilt invriezen. Door groenten kort te koken en vervolgens direct af te koelen, blijven ze langer houdbaar en behouden ze hun smaak, textuur, kleur en voedingswaarde. Of je nu kiest voor warm water, koud water, hete stoom of hete olie, het blancheerproces is gemakkelijk te volgen en zorgt voor heerlijke en gezonde groenten.

Laat een reactie achter