Er zijn verschillende manieren om zelf een buitenkeuken te bouwen met hout.

Een buitenkeuken is de perfecte toevoeging aan jouw tuin of terras, vooral als je een liefhebber bent van buiten koken en eten.

Buiten eten is steeds leuker en het maken van een buitenkeuken is hierdoor nog leuker!

Als je je eigen buitenkeuken wilt maken, zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, zoals stenen, hout en metaal.

Je kunt ook kiezen voor accessoires zoals een barbecue of een pizzaoven.

Je kunt zelfs je eigen bar installeren voor heerlijke cocktails in de tuin.

Met de juiste planning en de juiste materialen kan het bouwen van een buitenkeuken een leuke en leerzame ervaring zijn.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten en wat je nodig hebt.

Daarnaast bied ik je de mogelijkheid om Fred’s Bouwtekeningen te gebruiken waarmee jij geholpen wordt om jouw eigen diy buitenkeuken te maken.

Waarom kiezen voor een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is niet alleen praktisch, maar het voegt ook een geheel nieuwe dimensie toe aan je leefruimte. Het stelt je in staat om buiten te koken, te socializen en te genieten van de frisse lucht.

Je kunt zelfs kiezen voor een ontwerp dat past bij de rest van je huis, waardoor het een naadloze toevoeging is aan je buitenruimte.

Maar waar begin je als je zelf een buitenkeuken wilt maken? Lees mijn buitenkeuken gids voor alle ins-en-outs!

Het is belangrijk om eerst een bouwtekening te hebben. Je moet bepalen waar je de buitenkeuken wilt plaatsen – werk je met een afdekzijl of heb je een vaste plek in een garage of schuur?

Ga je voor een verrijdbare buitenkeuken of juist voor een vaste plek? Eenmaal bepaald waar je de buitenkeuken gaat plaatsen, kun je beginnen met het inslaan van de benodigde materialen.

Meer informatie over: Buitenkeuken plannen

Welke materialen kiezen?

Zelf een diy buitenkeuken maken kan met verschillende materialen. Zo kun je een buitenkeuken maken met pallets, Douglas hout of hardhout. Deze laatste zijn aan te raden als je keuken van hout buiten in weer en wind komt te staan.

Maar als je een vaste buitenkeuken gaat maken zal je ook kunnen kiezen om een buitenkeuken te maken van beton, u blokken met of zonder afdak.

Wat je niet wilt is een zelfde steigerhouten bank van de Gamma die al na één winter staat weg te rotten in je tuin.

buitenkeuken bouwen
Buitenkeuken overdekt

Stap voor stap instructies

Om je te helpen bij het maken van je eigen buitenkeuken van hout, hebben we een stap-voor-stap handleiding gemaakt. Hieronder vind je de materialen die je nodig hebt, samen met de stappen die je moet volgen om je eigen unieke buitenkeuken te bouwen.

Benodigde materialen

 • Houten planken (bij voorkeur van hardhout)
 • Schroeven
 • Boor
 • Zaag
 • Scharnieren
 • Hang- en sluitwerk
 • Lijm
 • Verf of beits

Stap 1: Kies waar je mee gaat koken

Voordat je begint met het maken van je eigen diy buitenkeuken, moet je beslissen waar je mee gaat koken.

Ga je voor een traditionele barbecue of wil je liever een kamado barbecue, braai, pizza-oven of Asado grill?

De keuze voor het type kooktoestel zal bepalen hoe groot en sterk je buitenkeuken moet zijn en welke materialen je nodig hebt.

Stap 2: Bouwtekening voor je buitenkeuken

Voordat je begint met het bouwen van je buitenkeuken, is het belangrijk om een bouwtekening te hebben.

Een goede bouwtekening helpt je om de afmetingen en materialen te bepalen en zorgt ervoor dat je geen essentiële stappen mist. Het begint met het bepalen van de locatie voor je buitenkeuken.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. Zorg dat de locatie waar jij je buitenkeuken hebben wilt, toegang heeft tot stroom en water.
 2. Als je een gasfornuis wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat hier een aansluiting voor gas is, of met gasflessen gaat werken.
 3. Kijk of er voldoende ruimte is om meubels en apparatuur in te passen.

Al deze factoren maken deel uit van het bouwproces en helpen je om je buitenkeuken te bouwen zoals jij het wil.

Bouwtekeningen van een echte Timmerman

Fred Schouten is Timmerman en Doe-Het-Zelver in hart en nieren. Hij heeft de afgelopen jaren vele verschillende bouwtekeningen gemaakt die hij nu te koop aanbiedt.

Zo hoef jij nooit meer te zoeken of zelf dingen uit te vinden. Weet je hoeveel tijd jouw dit scheelt 😉

Fred’s bouwtekeningen bevat buitenkeukens, maar je kan natuurlijk ook zelf een ontwerp maken.

Bekijk dit artikel voor buitenkeuken inspiratie

buitenkeuken van hout met kastjes en werkblad

Stap 3: (Hard)hout en materiaal

Om je buitenkeuken te maken heb je verschillende soorten hout en ander materiaal nodig. Het meest gebruikte hout voor buitenkeukens is Douglas hout. Dit hout is duurzaam, stevig en heeft een mooie uitstraling.

Douglas hout is niet het enige materiaal dat nodig is om een buitenkeuken te maken. Er zijn ook andere materialen die je nodig hebt om een buitenkeuken te bouwen.

Je hebt onder andere gereedschap, hardware, lijm, spijkers of schroeven en kleinere onderdelen nodig.

Deze materialen kunnen gebruikt worden om het hout aan elkaar te lijmen of vast te schroeven en om de buitenkeuken stevig in elkaar te zetten.

Het is belangrijk dat je goed overweegt welke materialen je gaat gebruiken, want als je de verkeerde materialen kiest kan dit leiden tot problemen bij het maken van je buitenkeuken.

Kies dus voor de beste materialen, zodat je jouw droomkeuken makkelijk en veilig kunt bouwen!

Stap 4: Op maat zagen van het hout

Nu je de bouwtekening hebt en al het materiaal hebt ingeslagen, is het tijd om het hout op maat te zagen. Dit is een belangrijke stap, want het bepaalt uiteindelijk hoe je buitenkeuken eruit zal zien.

Zorg er voor dat je nauwkeurig te werk gaat en alle onderdelen:

 • Precies op maat zaagt
 • Begin met het zagen van het frame van de buitenkeuken.
 • Dit is de basis van je keuken en moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de kamado en andere accessoires te dragen.
 • Zaag de planken op de juiste lengte en schroef ze aan elkaar vast.
 • Vervolgens kun je beginnen met het zagen van de planken voor het werkblad en de kastjes.
 • Meet alles nauwkeurig op en zaag de planken in de gewenste maten.
 • Schuur daarna alle ruwe randen glad met schuurpapier, zodat je straks geen splinters in je handen krijgt. Als je de planken voor het werkblad hebt gezaagd, kun je deze aan het frame bevestigen.
 • Zorg ervoor dat alles recht en waterpas is, zodat je straks niet met scheve kastjes of een wiebelend werkblad zit.
 • Als laatste kun je de planken voor de kastjes op maat zagen en bevestigen aan het frame. Hier kun je later de kamado en andere accessoires in opbergen.

Stap 5: Monteren van de houten buitenkeuken

Nu alle onderdelen op maat zijn gezaagd, kun je beginnen met de montage van je houten buitenkeuken. Begin met het in elkaar zetten van het frame en schroef daarna de planken voor het werkblad en de kastjes erop.

Zorg ervoor dat alles goed vast zit en stevig staat. Als de basis staat, kun je beginnen met het monteren van de kamado en andere accessoires. Zaag eventueel nog wat extra planken op maat als je extra opbergruimte nodig hebt.

Als alles op zijn plek staat, kun je de buitenkeuken nog afwerken met lak of beits. Dit beschermt het hout tegen weer en wind en zorgt ervoor dat je buitenkeuken er mooi uit blijft zien.

Bekijk hier buitenkeuken accessoires

Genieten met vrienden van buitenkoken

Stap 6: Geniet van je eten in je zelfgemaakte buitenkeuken

Als alles af is, kun je eindelijk genieten van je zelfgebouwde buitenkeuken! Nodig vrienden en familie uit voor een gezellige barbecue en laat ze zien waar jij toe in staat bent.

Je zult merken dat je extra geniet van het eten als het is bereid op jouw zelfgemaakte buitenkeuken. Daarnaast kun je ook andere activiteiten doen in je buitenkeuken. Bereid met z’n allen een maaltijd, of maak eenvoudige snacks waarmee je de avond door komt.

Verander de plaats waar je normaal gezien eet in een plek waar de hele familie samen kan zijn en herinneringen kan maken. Het creëren van unieke ervaringen met behulp van je zelfgebouwde buitenkeuken is echt iets dat je nooit meer vergeet. Laat je dromen uitkomen en geniet van het moment!

Freds bouwtekeningen

Wil jij zelf een buitenkeuken maken?

Makkelijk, overzichtelijk en voor doe-het-zelvers van elk niveau!

Conclusie

Met deze zes stappen kun je zelf een keuken maken van hout. En met Fred’s Bouwtekeningen zal het resultaat er zeker zijn. Je hebt niet alleen een praktische en mooie buitenkeuken, maar ook een pronkstuk in je tuin waar je trots op kunt zijn. Heerlijk samen genieten met vrienden en familie.

Laat een reactie achter