Opnieuw waren ze in de Belgische Kempen te vinden. En opnieuw dronken ze daar een biertje bij hun gerecht; Scampi curry van de Chef.

Ze waren neergestreken in D’Achtste Zaligheid en bestelden een Gageleer Original, een bovengistend bier, www.gageleer.be. De gebruikte giststam levert een belangrijke bijdrage aan het aroma van het eindproduct.

Het verschil tussen boven- en ondergistend valt moeilijk te onthouden en moeten ze telkens, met uitzicht op het etiket, opzoeken via hun mobiel.

‘Onthou dit nu,’ sprak hij zichzelf toe: ‘ondergisting gebeurt bij lage, bovengisting bij hoge temperaturen.
Bovengisting geeft meer mogelijkheden voor variatie en geeft veelal een complexere smaak aan het bier. Wel is dit proces weer moeilijker te sturen.

Ons meest populaire bier, een eenvoudige pils, is van de ondergistende soort. De gagel is een lage struik die in de voedselarme moerassen van de Kempen groeit.

De aromatische bladeren en bloempjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt als hoofdbestanddeel voor de toenmalige smaak- en bewaarstof voor hun bieren. Het oude recept is weer tot leven gebracht in de Gageleer.

De tweede gisting gebeurt op fles, waardoor het zijn kenmerkende stijl krijgt; een prettig evenwicht tussen het moutige, ietwat zoetige aroma en een subtiel ‘bittertje’.

De dag daarop -een buitengewoon warme- probeerden ze voor de lunch het buitenterras van De Remise in Gierle uit. www.remise-gierle.be.

Daar werd als aperitief een glas Verdicchio geschonken en bij het hoofdgerecht, een steak à point, bestelden ze een fles Côtes du Rhone, La Ramillade 2015, appellation Gigondas.

De temperatuur waarop deze wijn het best tot zijn recht komt is 15 à 16° C. En dus kwam er een koeler aan te pas vanwege de ‘bovengistende-hittegraad’ van het middaguur.

Toegegeven, alles bij elkaar een hele slok (hik!). Tijdens de fietstocht naar hun onderkomen zag de terugweg door de jonge maisvelden er bovenmatig tevreden uit.

Frankrijk mag dan de naam hebben in de culinaire wereld, in België doen ze er beslist niet voor onder en het is een stuk dichter bij huis; een plaats onder de sterren waar je heen kunt gaan.

Enfin (allee, in het Vlaams), ze kwamen veilig aan bij hun boshut, na deze natte uitspatting. Bel-gie-ju…!

Laat een reactie achter