Rode bietensap is een superfood dat boordevol antioxidanten en nitraten zit.

Thuis kun je zelf eenvoudig bietensap maken, bietenpoeder gebruiken of sap in flessen kopen.

In dit artikel meer over de gezondheidsvoordelen van bietensap, waaronder meer energie, verlaagde bloeddruk en betere atletische prestaties.

Waar is rode bietensap goed voor?

Onderzoek noemt rode biet een “krachtige voedingsbron van gezondheidsbevorderende middelen”, waarin wordt beschreven hoe het ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft, terwijl het ook het hart beschermt.

Het regelmatig consumeren van bietensap kan dus op zoveel manieren gunstig zijn voor je gezondheid. Ook niet gek dat rode bietensap gebruikt wordt in veel sporten.

Laten we 11 van de beste gezondheidsvoordelen van bietensap bekijken.

11 voordelen van rode bietensap voor je gezondheid

1. Voordelen cardiovasculaire gezondheid

Bieten zijn rijk aan voedingsnitraten, in tegenstelling tot de meeste andere plantaardige voedingsmiddelen.

Deze nitraten worden door je lichaam omgezet in stikstofmonoxide, een essentieel molecuul dat bekend staat als een “vasodilatator“. Dit betekent dat het de bloedvaten een signaal geeft om te ontspannen en te verwijden, waardoor de bloedstroom toeneemt en ervoor wordt gezorgd dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënt aan alle lichaamscellen worden geleverd.

Op deze manier kan het drinken van bietensap de gezondheid van hart en vaten ten goede komen.

2. Rode bietensap kan de voortgang van dementie vertragen

Uit onderzoek kwam ook naar voren dat nitraten de bloedtoevoer naar de hersenen bij oudere mensen helpen verhogen en de cognitieve achteruitgang helpen vertragen.

Deelnemers die een nitraatrijk dieet van rode bietensap hadden genuttigd, vertoonde een verhoogde bloedstroom in de frontale kwabben. De frontale kwabben worden geassocieerd met cognitief denken en gedrag.

3. Rode bietensap helpt bij ontstekingen

Ondanks dat er veel onderzoeken zijn gedaan op ratten, suggereert dat bietensap chronische ontstekingen kan helpen voorkomen. Meer test op mensen moet dit onderzoek versterken.

Hoewel ontsteking een gezonde immuunrespons is, kan chronische ontsteking in het lichaam ernstige gevolgen hebben en is het gekoppeld aan aandoeningen zoals leveraandoeningen, kanker, hartaandoeningen en obesitas.

Bieten zijn rijk aan natuurlijke pigmenten, betalains genaamd, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen bij ratten helpen verminderen.

Een onderzoek op mensen dat in 2014 werd gepubliceerd, toonde aan dat betalain-capsules gemaakt van bietenextract nuttig kunnen zijn bij het beheersen van de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met artrose.

Het drinken van bietensap kan dus helpen de pijn van chronische ontstekingen te verminderen.

4. Bevat antioxidanten om ziekten te bestrijden

De felle kleur van bieten geeft sterk het idee van hoe rijk aan antioxidanten ze zijn – en inderdaad, de betalain-pigmenten die zo nuttig zijn bij het bestrijden van ontstekingen, hebben ook krachtige antioxiderende eigenschappen.

Dit betekent dat ze de schade aan je cellen helpen verminderen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen – onstabiele atomen die verband houden met aandoeningen zoals kanker, Alzheimer, artritis en diabetes.

Een dieet dat rijk is aan antioxidanten beschermt ons ook tegen veroudering, waardoor we er langer jonger uit kunnen zien en ons jonger voelen. Het drinken van bietensap kan ziektes helpen voorkomen.

Wil je meer antioxidanten toevoegen aan je lichaam dan kun je dit bereiken met groentesap. Bekijk het recept voor bleekselderij sap.

5. Rode bietensap helpt bij de bloedsuikerspiegel

Bietenpoeder is een uitstekende bron van fytochemische verbindingen. Sommige van deze fytochemicaliën kunnen nuttig zijn bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel.

Onderzoek toonde aan dat het drinken van slechts 125 ml bietensap de hoeveelheid suiker in het bloed na de maaltijd aanzienlijk kan verminderen. Hoewel in dit specifieke onderzoek naar sap werd gekeken in plaats van naar poeder, krijg je vergelijkbare resultaten bij het consumeren van bietenpoeder met een zeer vergelijkbaar voedingsprofiel.

Als je jouw bloedsuikerspiegel onder controle wilt houden is het verstandig om bietensap of bieten aan jouw dieet toe te voegen.

Bij vragen of twijfel, vraag altijd je huisarts of voedingsdeskundige.

Rode bietensap kan helpen bij afvallen

6. Rode bieten kunnen helpen bij afvallen

Bietensap kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen.

Ten eerste verbetert bietensap de productie van stikstofmonoxide. Het effect dat een verhoogde productie van stikstofmonoxide heeft op je hart en spieren, kan het uithoudingsvermogen, de prestaties en het herstel van de training verbeteren, wat allemaal kan helpen bij het afvallen.

Ten tweede hebben bieten het vermogen om ontstekingen te verminderen vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten. Als jouw gewichtstoename verband houdt met een ontsteking, kan het nuttigen van bietensap je helpen om gewicht te verminderen.

Daarnaast zijn bieten zeer vezelrijk. Vezels verbeteren het verzadigingsniveau en voorkomt overeten. Vezels kunnen ook de spijsvertering verbeteren, wat het ontstekingsniveau kan verminderen door gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Lees meer tips voor gezond afvallen.

7. Rode bietensap ondersteunt je lever

Niet-alcoholische leververvetting is een aandoening die kan ontstaan als je lever overbelast raakt door factoren als:

  • een slecht dieet
  • zittende levensstijl
  • overmatig alcoholgebruik
  • blootstelling aan giftige stoffen

De antioxidant betaïne helpt mogelijk vetophopingen in de lever te voorkomen of te verminderen. Betaïne kan ook helpen je lever te beschermen tegen toxines.

8. Helderheid van de huid

Roden bietensap helpt bij een gezonde huid. Bieten zijn namelijk rijk aan vitamine C en foliumzuur, wat kan helpen bij de gezondheid van je huid.

Vitamine C is een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen bestrijdt, waaronder schade aan de huid. Het wordt meestal plaatselijk gebruikt, maar kan ook de gezondheid van de huid van binnenuit ondersteunen. Foliumzuur bevat ook veel huidvriendelijke antioxidanten.

Vanwege de gehalte aan antioxidanten zijn bieten ook goed voor het ondersteunen van de natuurlijke ontgiftings inspanningen van je lever. Om het lichaam effectief te ontdoen van oude of overtollige hormonen, moet je lever worden ondersteund en goede gezondheid zijn.

Lukt het je lichaam niet om zichzelf te ontdoen van hormonen zoals oestrogeen, dan kunnen deze zich opnieuw circuleren en ophopen. Hierdoor kun je weer hormonale acne en andere tekenen van oestrogeen dominantie terug zien.

Het ondersteunen van je lever met bietensap kan dus helpen om hormonen en je huid in balans te houden.

9. Rode bietensap kan de atletische prestaties verhogen

De voordelen van bietenpoeder voor je hart en bloedvaten gaan veel verder dan alleen het verbeteren van je bloedsomloop.

De efficiëntere levering van bloed, zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam helpt ook bij je atletische prestaties, verbetert je uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen en verhoogt je energieniveau.

Biet kan ook het herstel na inspanning aanzienlijk verbeteren.

Onderzoek uit 2014 concludeerde dat de tijd tot uitputting tijdens het sporten wordt verbeterd door supplementen met bieten en dat het tot 90 minuten vóór de atletische inspanning moet worden gegeten om de beste resultaten te krijgen.

Rode bietensap

10. Verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk kan leiden tot beroertes of hartaanvallen en is een van de grootste risicofactoren voor hartaandoeningen.

Daarom is gezonde voeding een belangrijk onderdeel van een gezond lichaam.

Het goede nieuws is dat bieten de bloeddruk aanzienlijk kunnen verlagen, met de grootste impact op de systolische bloeddruk, wat wil zeggen, de druk die wordt uitgeoefend wanneer je hart samentrekt. Aangenomen wordt dat dit specifieke voordeel te wijten is aan het feit dat bieten zo veel voedingsnitraten bevatten.

Rauwe bieten lijken het beste te zijn in het leveren van deze voordelen in plaats van gekookte bieten. Bij het productieproces van bietenpoeder of rode bietensap worden de bieten niet gekookt, waardoor meer van hun waardevolle voedingsstoffen behouden blijven.

11. Rode bietensap helpt bij de spijsvertering

Een van de belangrijkste elementen van een goede spijsvertering zijn voedingsvezels, iets dat in bieten in overvloed aanwezig is.

Wanneer je vezels eet, heeft het de neiging om rechtstreeks naar de dikke darm te gaan, waar het de brandstof levert die de cellen nodig hebben om gezond te blijven. Het verzacht de ontlasting en houdt ze regelmatig, wat ervoor zorgt dat het hele spijsverteringskanaal werkt zoals het hoort. Dit helpt ongemakkelijke spijsverteringsaandoeningen zoals diverticulitis, inflammatoire darmaandoening, constipatie en aambeien te voorkomen.

Op deze manier kan het drinken van bietensap of het eten van meer bieten helpen bij de spijsvertering.

Wanneer rode bietensap drinken

Zoals je hebt kunnen lezen is het drinken van rode biersap goed voor je lichaam. Heb je spijsvertering problemen of problemen met hart en vaatziekten, dan kan rode bietensap je helpen. Bij twijfel altijd eerst een huisarts of voedingsdeskundige raadplegen.

Hoeveel rode bietensap drinken per dag

Te veel is nooit goed, met geen enkel voedingsmiddel. Probeer daarom altijd genoeg afwisseling te krijgen in je dieet en probeer ook bietenpoeder i.p.v. alleen bietensap te gebruiken. 1 glas rode bietensap drinken per week kan je al helpen bij verschillende aandoeningen of de positieve effecten dat bietensap geeft, te zien.

Rode bietensap maken

Bietensap kun je eenvoudig thuis zelf maken zoals in dit recept rode bietensap maken.

Veel gestelde vragen (4)

  • Wat doet rode bietensap met je lichaam?
  • Is bietensap goed voor de nieren?
  • Is bietensap drinken gezond?
  • Is bietensap gevaarlijk?

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen heeft bietensap belangrijke gezondheidsvoordelen waaronder ontgifting, verhoogde energie en verlaagde bloeddruk. Bieten en bietensap zijn ook een rijke bron van vezels en antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid, maar gebruik bietensap niet elke dag.

Laat een reactie achter