Wist je dat andijvie familie van de witlof is? Vandaar de licht bittere smaak. Nederlandse Andijvie is van te krijgen in de periode half juni tot half november, maar ook de maanden erna is deze groente te verkrijgen. De andijvie zit ook boordevol vitamine A, vitamine C en mineralen.

Andijvie kopen

Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, kan deze groente snel slap worden. Let er op bij het kopen dat;

  • De andijvie er fris uitziet
  • Hij stevig aanvoelt
  • De stronk niet vochtig of bruin is

Hoe kook je andijvie?

Andijvie die je in een stamppot gebruikt kook je niet maar meng je rauw door je warme stamppot heen. Kook je de andijvie eerst dan krijg je een slappe toestand met weinig bite en smaak.

– Verwijder de bladeren van de groente die bruin zijn
– Scheur de frisée andijvie of snijd de gewone andijvie na het wassen.

Hoe andijvie bewaren?

Omdat andijvie een kwetsbare groente is, kun je deze het beste zo snel mogelijk na het kopen opeten. Heb je te veel andijvie over, bewaar deze dan in een open trommel of zak. Andijvie is twee á drie dagen in de koelkast houdbaar en kun je drie maanden in je vriezer bewaren.

Variëren met andijvie

Andijvie dat ken je van de stamppot. Maar wat doe je met de andijvie die over is? Of de andijviestamppot die niet helemaal opgegeten wordt. Wij hebben hier een aantal lekkere recepten zoals een ovenschotel met andijviestamppot en speklapjes en andijviesoep met rookworst.

Maar andijvie kun je ook heel goed rauw in je salade verwerken of toevoegen in een wrap met vlees of andere groenten.

Andijvie slap geworden?

Als je de blaadjes in een kom koud water met ijsblokjes legt, dan worden ze weer knapperig. Na een minuut of 10 heb je weer fris en stevige andijvie. 

Gerechten met andijvie:

Andijvie uit de oven

Ovenschotel met speklapjes

Dit recept is goed te maken met restjes andijviestamppot. Hou je geen stamppot over, bereid dan de andijviestamppot zoals je normaal doet of gebruik dit recept en verwerk hem dan in een ovenschotel met speklapjes.

Andijviesoep Andijvie recept

Andijviesoep met rookworst

Soep wie is er niet gek op? En wist je dat je met andijvie heel goed soep kunt maken. Naast de andijvie is de zoete aardappel en kruiden in dit recept een perfecte combinatie met de licht bittere andijvie.

Maak de andijviesoep af met een heerlijk rookworst die je in stukjes snijdt en aan de soep toevoegt.

Ik weet zeker dat deze gerechten een blijvertje zijn in de koude wintermaanden.

Laat een reactie achter