Hoe maak je stoofperen zoals oma ze maakt? Stoofpeertjes zijn niet alleen erg lekker maar ook super eenvoudig om te maken.

In dit artikel een basisrecept voor stoofperen. Maar er zijn natuurlijk veel variaties op een basisrecept.

Want welke ingrediënten je verder toevoegt is helemaal aan jou. En dat is het leuke van koken.

Hoe dan ook een lekker recept tijdens de feestdagen of gewoon als toetje doordeweeks.

Welke stoofperen soort gebruiken?

De bekendste stoofperen zijn de ‘Gieser Wildeman’ en de Saint Rémy. Maar de Saint Remy peer is veel minder zoet dan de stoofpeer Gieser Wildeman. Ze zijn beide verkrijgbaar in het Nederlandse stoofperen-seizoen van ± oktober tot en met februari.

Ze zijn beide ongekookt niet lekker om te eten. De Gieser Wildeman heeft wel een lekkere zoete smaak en omdat deze stoofpeer vuurrood wordt als je hem kookt is suiker toevoegen niet nodig.

Stoofperen worden vaak als bijgerecht voor vleesgerechten als rundvlees en wild geserveerd.

Stoofperen schoonmaken en snijden

Schil de stoofperen. Heb je kleine peertjes dan kun je deze heel laten. Halveer de grote peren en verwijder de klokhuizen. Laat het steeltje zitten want deze geeft ook smaak af tijdens het koken.

Hoe lang peren stoven?

De Gieser Wildeman zal je eerst moeten stoven voordat je hem kunt eten. Spoel je geschilde peren af en zet ze in een pan, net onder water. Stoofperen zijn in ± 2 tot 4 uur gaar.

Maar voordat je ze op het vuur zet wil je de smaak versterken door er ingrediënten aan toe te voegen.

Basis ingrediënten

Om de peertjes die herfstachtige smaak te geven zijn er de basisingrediënten. Elk recept is anders maar dit zijn de ingrediënten die oma ook gebruikt:

  • Kruidnagel
  • Suiker
  • Steranijs
  • Kaneelstokje
  • Citroen of sinaasappel
  • Laurierblaadjes
  • Rode wijn of port

Voeg zoveel toe of laat weg als je zelf lekker vindt. Op een laag vuur laat je ze nu koken totdat ze van kleur veranderen.

Na ongeveer 2 tot 4 uur zijn ze rood geworden en klaar om ze verder te verwerken in je gerecht. Of eet ze direct met een bolletje vanille-ijs 😉 Hoe dan ook veel plezier met koken.

Stoofperen maken zonder wijn of alcohol

Deze stoofpeertjes zonder alcohol zijn heerlijk bij je ontbijt met yoghurt, kaneel en granola, maar ook lekker als bijgerecht. Doordat je de alcohol én suiker weglaat uit het recept zijn deze stoofpeertjes ook nog eens gezond.

Bekijk hier het recept van stoofpeertjes zonder wijn, suiker of andere alcohol.

Laat een reactie achter