Na een heerlijke avond samen gegeten te hebben van allemaal verschillende gerechten komt het dessert, stoofpeertjes!

Ik kan het mij nog goed herinneren hoe mijn oma haar stoofpeertjes presenteerde na al die prachtige gerechten. Wat een feest.

In dit artikel niet alleen het recept stoofperen, waarin we het receptuur geven hoe deze peertjes te koken, maar ook welke peren je wilt gebruiken voor de lekkerste stoofpeertjes.

En natuurlijk hoe lang stoofpeertjes koken moeten en sluiten af met een receptuur van stoofpeertjes koken zonder suiker en alcohol.

Hoe dan ook een lekker kerstgerecht tijdens de feestdagen of gewoon als toetje doordeweeks.

Welke soort stoofpeertjes gebruiken?

De bekendste stoofperen zijn de ‘Gieser Wildeman’ en de Saint Rémy. Maar de Saint Remy peer is veel minder zoet dan de stoofpeer Gieser Wildeman. Ze zijn beide verkrijgbaar in het Nederlandse stoofperen-seizoen van ± oktober tot en met februari.

Ze zijn beide ongekookt niet lekker om te eten. De Gieser Wildeman heeft wel een lekkere zoete smaak en omdat deze stoofpeer vuurrood wordt als je hem kookt is suiker toevoegen niet nodig.

Stoofperen schoonmaken en snijden

Schil de stoofperen. Heb je kleine peertjes dan kun je deze heel laten. Halveer de grote peren en verwijder de klokhuizen. Laat het steeltje zitten want deze geeft ook smaak af tijdens het koken.

Stoofpeertjes koken: hoe lang stoofperen koken?

De Gieser Wildeman zal je eerst moeten stoven voordat je hem kunt eten. Spoel je geschilde peren af en zet ze in een pan, net onder water. Stoofperen zijn in ± 2 tot 4 uur gaar.

Maar voordat je ze op het vuur zet wil je de smaak versterken door er ingrediënten aan toe te voegen.

De basis ingrediënten voor stoofpeertjes koken:

Om de peertjes die herfstachtige smaak te geven zijn er de basisingrediënten. Elk recept is anders maar dit zijn de ingrediënten die oma ook gebruikt:

  • Kruidnagel
  • Suiker
  • Steranijs
  • Kaneelstokje
  • Citroen of sinaasappel
  • Laurierblaadjes
  • Rode wijn of port

Voeg zoveel toe of laat weg als je zelf lekker vindt. Op een laag vuur laat je ze nu koken totdat ze van kleur veranderen.

Na ongeveer 2 tot 4 uur zijn ze rood geworden en klaar om ze verder te verwerken in je gerecht. Of eet ze direct met een bolletje vanille-ijs 😉

Wat eet je bij stoofpeertjes?

Stoofperen worden vaak als bijgerecht voor vleesgerechten als rundvlees en wild geserveerd. Wij aten ze bij mijn oma als dessert. Maar je kunt de zacht gekookte peren ook gebruiken in je yoghurt of overnight oats.

Stoofpeertjes koken zonder wijn of alcohol

Deze stoofpeertjes kook je zonder alcohol en suiker en zijn heerlijk bij je ontbijt met yoghurt, kaneel en granola, maar ook lekker als bijgerecht. Doordat je de alcohol én suiker weglaat uit het recept zijn deze stoofpeertjes ook nog eens gezond.

Bekijk hier het recept van stoofpeertjes zonder wijn, suiker of andere alcohol.

Laat een reactie achter