Bestel je regelmatig een lekkere maaltijd bij jouw favoriete restaurant? Je krijgt dat echte restaurantgevoel door jouw tafel volledig volgens de etiquette te dekken.

Thuis dineren aan een mooi gedekte tafel kun je ook doen omdat je het gezellig vindt om je eigen gemaakte gerechten op deze manier te presenteren aan je gasten.

Wat je keus ook is, wij vertellen je hoe het ook alweer zat met dat bestek en hoe je jouw keuken een chique ambiance geeft. Zo maak je speciale gelegenheden extra bijzonder of geef je een doordeweekse dag wat meer flair!

Stem kleur en stijl op elkaar af

Bij een stijlvol diner gooi je niet een paar placemats of tafel, maar een schoon en gestreken tafellaken.

Wit heeft een mooie chique uitstraling en is daardoor altijd goed, maar je kunt ook kiezen voor een andere kleur die goed past bij de sfeer die je wilt uitstralen.

Ga bijvoorbeeld voor een romantisch oudroze tafelkleed voor een Valentijns diner of een donkergrijs tafelkleed als de kinderen mee eten en je bang bent voor vlekken. Het tafellaken moet ongeveer 30 cm van de rand afhangen rondom de tafel.

Thuis dineren
Thuis dineren als in een restaurant

Plaatsing van de borden

De borden zet je ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand af en op 50 tot 60 centimeter afstand van elkaar.

Cindy Zaadhof is interieurexpert bij het online woonplatform Sweetesthome.nl en zegt dat je onderborden kunt gebruiken wanneer je echt op chique speelt.

Je zet iedere keer een ander bord neer voor het voorgerecht, hoofdgerecht, tussengerechtjes etc. Als onderbord kun je gewone grote borden gebruiken waar je een servet op legt tegen het schuiven. Linksboven het onderbord zet je kleine bordjes voor een broodje of salade.

Voorverwarmde borden zijn een must bij de warme gerechten. Je verwarmt de borden gemakkelijk door deze op elkaar in een voorverwarmde oven van 80 graden te plaatsen voor ongeveer 10 minuten.

Vervolgens zet je de oven uit en pak je de borden uit de oven wanneer je ze nodig hebt om te voorkomen dat ze tussendoor afkoelen.

Het bestek

Veel mensen hebben moeite met de plaatsing van het bestek. Een paar tips:

  • Bestek ligt aan beide kanten van het bord
  • Je gebruikt het bestek van buiten naar binnen
  • Vorken liggen links, messen rechts met daarnaast de soeplepel
  • Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord
  • Leg messen met de snijkant naar het bord
  • Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven
Thuis dineren
thuis dineren

Plaatsing van de glazen

De glazen staan rechts boven de borden en het aantal moet gelijk zijn aan het aantal verschillende te serveren dranken. Het eerst te gebruiken glas staat het meest rechts en het glas dat je als laatst gaat gebruiken links.

Helemaal links van dit rijtje staat het waterglas. Bij het serveren van de tweede wijn, haal je de glazen van de eerste wijn weg. Zo ontstaat er steeds wat meer plek op tafel.

Aankleding van de tafel

Je kleed de tafel mooi aan met servetten, kaarsjes en bloemen. Kies voor kleine bloemstukjes of boeketjes om te voorkomen dat je elkaar niet kunt zien door de tafeldecoratie.

Kaarslicht is erg romantisch, maar gebruik genoeg kaarsen als dit het enige licht is want je wilt natuurlijk wel dat iedereen ziet wat er op het bord ligt.

Laat een reactie achter