Aardappelen uit de oven is een gemakkelijke manier om aardappelen te bereiden met een heerlijk krokant korstje. Je kunt de aardappelen ook in de oven grillen om ze daarna toe te voegen aan een aardappelsalade voor extra smaak. Aardappelen uit de oven zijn ook een perfecte aanvulling op hamburgers, net als frietjes, maar minder vet. Een probleem wat je vaak tegenkomt wanneer je grote aardappelen gebruikt, is dat de buitenkant en de schil wel knapperig zijn, maar de binnenkant niet gaar.

De oplossing is eenvoudig: als je aardappelen wilt serveren met een zacht, smeuïge binnenkant en een knapperige schil, kook ze dan eerst voor.

Wat zijn aardappelen uit de oven?

Aardappeltjes uit de oven zijn aardappelen die in de oven worden gebakken. Ze worden vaak geserveerd als een bijgerecht. Meestal worden ze eerst gemarineerd in olijfolie, knoflook, kruiden en zout, en vervolgens in de oven gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Er zijn diverse manieren van aardappelen uit de oven zoals:

 • Krieltjes uit de oven
 • Gegrilde aardappelpartjes / wedges
 • Smashed potatoes (geplette aardappelen)

Informatie: verschillende manieren om zoete aardappel te bereiden

Waarom aardappelen voorkoken?

Het is belangrijk om aardappelen voor te koken voordat je ze gaat grillen of bakken. Dit zorgt er namelijk voor dat de aardappelen romig van binnen zijn en heerlijk knapperig van de buitenkant. Zeker wanneer je grote aardappelen bereid op de grill. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat je uiteindelijk verbrande aardappelen met een rauwe of te droge binnenkant zit.

Het voorkoken verkort ook de baktijd en een flinke hoeveelheid zout helpt ook om de aardappelen op smaak te krijgen doordat ze het zout opnemen. Als je de aardappelen op de grill of in de oven bakt zonder ze van tevoren te hebben gekookt, zal alleen de buitenkant gekruid worden. Door de aardappelen een dag van tevoren te koken, kun je tijd besparen wanneer je de hele aardappel op de oven in de oven bbq gaat grillen.

Hoe aardappelen koken?

Voordat je de grill aansteekt, of de oven aanzet, breng je een pan met koud water met flink wat zout aan de kook en voeg je aardappelpartjes of hele aardappelen toe.

Verschillende soorten aardappelen

Gebruik vastkokende aardappelen zoals de Nicola, Bildstar, Bintjes of Frieslander aardappel. Kook tot ze heel licht zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Je moet er met gemak een vork in kunnen prikken, maar hij mag niet al gaar zijn. Giet ze af en laat iets afkoelen. Door ze goed te drogen zorg je voor een gelijkmatige bruining wanneer je ze bakt in de oven of grill.

Hoe aardappelen bakken in de oven?

Voor een knapperig resultaat kun je de aardappelen in de oven bakken.

 1. Snijd de aardappelen in partjes of plakjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 2. Bestrooi ze met een mengsel van olijfolie, knoflook, zout en eventuele kruiden naar keuze zoals rozemarijn, tijm en chilivlokken.
 3. Bak de aardappelen gedurende ongeveer 20-30 minuten in een oven op 200 graden, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Deze aardappeltjes uit de oven zijn een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd en kunnen worden geserveerd als bijgerecht of als hoofdgerecht met gegrilde of gebakken kip of vlees, zoals runderbavette met krieltjes. Ze zijn ook heerlijk met een yoghurt-Sriracha dip, mayonaise of hummus.

Hoe hele aardappelen grillen op de bbq?

De voorgekookte aardappelen kun je op smaak brengen door ze in te smeren met een knoflook-kruidenolie. Meng hiervoor een paar geplette teentjes knoflook, gehakte verse kruiden, zout, peper en olijfolie.

Bereiding aardappelen op de BBQ

Grill de aardappelen op een bbq ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur, afgedekt, en draai ze halverwege om. Ze zullen goudbruin en krokant worden met een zachte binnenkant. Roer de aardappelen voor het serveren nog een tweede keer door de kruidenolie.

Door de aardappelen voor te koken voordat je ze in de oven bakt of op de grill legt, kun je ongelijkmatig koken voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen gelijkertijd kan genieten van perfect gebakken of gegrilde aardappelen. Serveer de krieltjes uit de oven met room of yoghurt met zout peper en knoflook.

Aardappeltjes uit de oven tips

 • Laat de schil aan de aardappelen maar was ze wel goed. Zo behoud je de vitamine van de aardappel
 • Zorg dat je de aardappelen altijd in een voorverwarmde oven bakt
 • Bak je aardappelen met eendenvet in plaats van olijfolie. Zit zorgt voor nog meer knapperigheid en smaak.
 • Keer de aardappels halverwege de baktijd om voor evenredig bakken en knapperige buitenkant.
 • Serveer de gebakken aardappelen uit de oven met wat extra kruiden.
 • Voor extra krokante buitenkant laat je ze nog 10 minuten in de oven staan met de oven uit.

Veel Gestelde Vragen over Aardappelen uit de Oven (3)

 • Hoelang moeten aardappelblokjes in de oven?
 • Hoeveel aardappelblokjes per persoon?
 • Hoe snij je het beste een aardappel in partjes?

Laat een reactie achter