De runderbavette is een mooi stuk vlees. Mals met een mooie smaak, een grove structuur en een bite. Zeer geschikt voor een luxe diner of op de bbq.

Runderbavette uit de oven met artisjokken en knapperig gebakken aardappels. Een voorbeeld van een bijzonder mooi stuk vlees is de runderbavette.

Het is ontzettend mals met een mooie smaak, heeft een grove structuur en een bite. Vroeger werd de bavette opgediend bij een luxe diner.

Lees hier alles over bavette bereiden, bakken in een pan, oven of grillen op de bbq.

Runderbavette wat is dat?

Bavette, wordt ook vanglap, vinkelap genoemd. De Engelsen noemen het flank steak, en is een prachtig stuk vlees. Het wordt gesneden uit het dikste gedeelte van de vang. De vang bevind zich tussen de bil en borst in. Hier zitten spieren die veel bewegen waardoor het vlees wat grover en steviger is.

De runderbavette leent zich prima om te bereiden in de oven, maar kun je ook goed klaarmaken op een bbq of een kamado.

Gek op vlees, bekijk dit recept met in cola gemarineerde spareribs.

Bereidingswijze

Runderbavette
  1. Laat de bavette op kamertemperatuur komen
  2. Zout en peper de bavette rondo
  3. Zet een koekenpan op het vuur en giet er een flinke scheut olie in
  4. Als de olie heet is bak je de bavette rondom bruin
  5. Draai dan het vuur laag. Doe er roomboter bij en ‘was’ het vlees in de boter
  6. Leg het vlees in een ovenschaal en gaar het 12 minuten op 150 graden
  7. Gaar het vlees 4 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat het vlees daarna rusten op een snijplank
Gebakken aardappels
  1. Schil de aardappels en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik
  2. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de boter toe. Als de boter gesmolten is leg je de plakjes aardappel in de pan
  3. Bak de plakjes tot ze mooi bruin zijn. Blus steeds af met een scheutje runderfond tot de aardappels de fond hebben opgezogen en gaar zijn
Artisjokken
  1. Zet een grote pan op het vuur met genoeg water en een snufje zout en citroensap
  2. Breng het water aan de kook
  3. Zet een bak met ijswater klaar om daarin de artisjokken af te laten koelen
  4. Breek de steel van de artisjok af. Kook de artisjokken ongeveer 10 minuten in het kokende water
  5. Schep ze uit het water en leg in het ijswater. Als ze zijn afgekoeld pel je ze totdat alle bladeren eraf zijn en je bij de bodem de pluizige sprietjes ziet
  6. Met een lepel kun je dit eruit schrapen. Snijd de artisjokken in vier stukken
Portobello
  1. Snijd de portobello in vieren
  2. Bak ze in de olijfolie met de tijm, rozemarijn en knoflook aan beide kanten bruin
Jus van salie
  1. Doe de rode wijn in een steelpan en kook in tot de helft
  2. Haal de blaadjes van de takjes salie en hak deze fijn
  3. Voeg de fond toe samen met de gehakte salie en kook het in tot 1/3
  4. Voeg de roomboter toe en roer goed door. Breng de jus op smaak met peper en zout
Bord opmaken
  1. Serveer de groenten om en om op het bord
  2. Snijd de bavette in dunne plakken of een dikke en plaats naast de groenten
  3. Schep de jus van salie deels over het vlees, eet smakelijk!

Laat een reactie achter