Biefstuk bakken als een chef-kok bij Loetje? Zo lang je voor kwaliteitsvlees kiest hoeft een biefstuk bakken niet moeilijk te zijn. Met deze uitleg krijg jij in 10 stappen een lekker mals stukje vlees.

Stap 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Door het vlees minimaal een uur van te voren uit de koelkast te leggen zorg je dat het vlees op kamertemperatuur komt. Dit helpt je om het vlees gelijkmatig te garen en een warme binnenkant.

Stap 2: Dep het vlees droog

Dep je het vlees eerst droog voordat je het in de pan legt, dan wordt het vlees mooi gelijkmatig bruingebakken.

Stap 3: Zout het biefstuk

Chefs zijn het er hier allemaal over eens, zout het vlees maar wacht met de peper, want deze verbrand tijdens het bakken. Het vlees peperen doe je als laatst. Het vlees zouten doe ja als je het vlees gaat bakken of tijdens het bakken, zo droog je het de biefstuk niet uit.

Stap 4: Bak in een hete pan met boter en olie

Laat ongezouten roomboter met een beetje olie smelten totdat de boter goudbruin wordt. De olie zorgt er voor dat de boter niet verbrandt en de roomboter voor die heerlijke smaak als bij Loetje.

Stap 5: Schroei het vlees dicht

Voeg de biefstuk toe aan de hete pan en schroei het vlees dicht door het een halve minuut aan beide zijden te bakken. Dit zorgt ervoor dat alle sappen én smaken in het vlees blijven. Gebruik een vleestang en géén vork!

Stap 6: Verlaag de warmte maar niet te veel

Het vlees is dichtgeschroeid nu kan je de warmte iets verlagen. Zo verbrand de boter niet maar bakt het vlees wel goed door.

Stap 7: Bedruip de biefstuk

Nu voeg je nog een flinke klont roomboter toe aan de pan en wacht totdat deze gesmolten. Hou de pan nu schuin en lepel de boter steeds over het vlees zoals ze biefstuk bakken bij Loetje.

Wil je smaken toevoegen, voeg dan een takje rozemarijn, thijm en knoflook toe en blijf deze smaken over het vlees lepelen.

Informatie: maak je eigen kruidenboter

Stap 8: Biefstuk bakken; rood, medium of doorbakken

Heb je een vleesthermometer?

  • Zorg dan dat de kerntemperatuur voor een ‘rare’ stukje biefstuk rond de 40-50 graden zit. Dit bereik je door het vlees alleen goed dicht te schroeien.
  • Liever een doorbakken, ‘medium-rare’, bak hem 1 à 2 minuten per kant tot 55 graden.
  • Of liever ‘medium’, half doorbakken, bak 2 à 3 minuten per kant tot een temperatuur van 60 graden.
  • En voor de mensen onder ons die echt niet van rauw vlees houden, ‘well done’, 3 à 4 minuten per kant verwarmen tot 70 graden.

Stap 9: Laat het vlees rusten

Laat het vlees rusten en bedekt met aluminiumfolie voor in ieder geval 8 minuten. Zo wordt het vlees malser, sappig en smaken behouden.

Stap 10: Snij dwars op de draad van het vlees

Bekijk de lengte richting van de vezels van het vlees. Snij je biefstuk of ander vlees altijd dwars op de draad van het vlees. Zo hoef je minder lang te kauwen.

Zin in een champignonsaus of zelf frieten bakken voor bij je biefstuk? Of eet je het liever alleen met chimichurri 😉

Hoe dan ook, veel plezier en eet smakelijk!

1 reacties

  1. René

    Volgens mij bakt Loetje in Bleu Band!

Laat een reactie achter