Gebruik gepofte knoflook in je knoflookboter. Het scherpe van verse knoflook is dan weg en wordt heel zacht van smaak.

Zelf kruidenboter maken is super simpel!

Het enig wat je nodig hebt is ongezouten roomboter, zout, knoflook en een paar kruiden naar smaak. Het basis recept voor kruidenboter kun je gebruiken om knoflookbrood te maken, op je steak serveren of gebruiken om je hasselback aardappelen mee op smaak te brengen.

In dit kruidenboter recept leg ik je stap-voor-stap uit hoe jij zelf kruidenboter maakt en hoe je kunt variëren.

Kruidenboter ingrediënten

Dit is wat je nodig hebt om dit restaurantwaardige kruidenboter recept te maken:

Ongezouten roomboter: de basis voor elk kruidenboter recept
Knoflook: het liefst vers en super fijn gesneden of geperst
Kruiden: de basis variant van de kruidenboter wordt op smaak gebracht met knoflook, zout, peper, peterselie en een klein snufje paprikapoeder

Kruidenboter kruidenmix

Kruidenmix maken voor je zelfgemaakte kruidenboter is ook super makkelijk. Het belangrijkste is dat jij jouw smaak toevoegt. Dat betekend als je van pit houdt, je gerust pepervlokken, fijngesneden rode peper of een snuf cayennepeper kunt toevoegen.

Houd voor elke 100 gram boter 4 eetlepels kruidenmix aan.

Een favoriet is deze kruidenboter kruidenmix:

  • Peterseliezaad
  • Selderijblad
  • Bieslook
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Marjolein
  • Dille
  • Zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze kruidenmix:

  1. Voeg alle kruiden toe aan een mengschaal en roer door
  2. Voeg de kruidenboter kruidenmix toe aan een afsluitbaar potje

TIP: Gebruik gepofte knoflook in je knoflookboter. Het scherpe van verse knoflook is dan weg en wordt heel zacht van smaak.

Hoe maak je zelf kruidenboter

Zelfgemaakte kruidenboter

Zelfgemaakte kruidenboter maak je door alle ingrediënten samen te voegen in een mengschaal.

  1. Laat alvast de roomboter uit de verpakking in plakjes op kamertemperatuur komen
  2. Rasp of pers verse knoflook uit boven een mengschaal
  3. Voeg de ongezouten roomboter toe in plakjes
  4. Voeg het zout, peper, peterselie en een klein snufje paprikapoeder toe en roer alles goed door totdat je een mooi gemengde massa hebt
  5. Proef en breng wanneer nodig op smaak met meer zout of knoflook
  6. Voeg de zelfgemaakte kruidenboter toe aan een afsluitbaar schaaltje of potje

Hoe gebruik je knoflook kruidenboter

Deze zelfgemaakte knoflookboter gaat perfect samen met de hasselback aardappelen uit de oven. Daarnaast is de boter ook lekker op een stuk vlees van de bbq zoals rib-eye, hertenrugfilet of runderbavette. Maar vergis je niet ook op groenten of gepofte aardappel gaat deze boter goed. Onderaan de pagina meer ideeën om de gekruide boter in te gebruiken.

Kun je kruidenboter vooruit maken?

Ja zeker! Kruidenboter is minimaal een week van te voren te bereiden. Hou het basisrecept aan.

Hoe kruidenboter bewaren

Zelfgemaakte kruidenboter kun je afgesloten in de koelkast bewaren voor ongeveer een week.

Kun je kruidenboter invriezen?

Ja kruidenboter kun je invriezen. Ook hier geldt, voeg de boter toe aan een afsluitbare container, die geschikt is voor de vriezer. Glas is vaak niet handig om in de vriezer te stoppen.

TIP: Vries de boter in de ijsblokjes vorm en gebruik steeds wat je nodig hebt.

5 kruidenboter variaties (met en zonder knoflook)

Variaties van kruidenboter met en zonder knoflook

Het voordeel van knoflook boter zelf maken is dat jij bepaalt wat er in je boter gaat. De kruidenboter uit de supermarkt heeft vaak veel zout en ingrediënten die de houdbaarheid verlengen maar niet gezond voor je zijn. Hieronder een aantal variaties, sommige boter met knoflook, andere boter zonder knoflook.

Kerrieboter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Snuf zeezout naar smaak

Basilicumboter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 bosje super fijngesneden basilicum blaadjes
  • ½ tl witte peper

Grieks gekruide boter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen geperste of geraspte knoflook
  • 1 tl Griekse kruidenmix (oregano, munt, dille, basilicum, kaneel, komijn en koriander)
  • ½ tl pil pil kruiden (Spaanse keuken)
  • Flinke snuf peper en zeezout

Paprikaboter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 el gerookte paprikapoeder (optie pittige gerookte paprikapoeder)
  • Snuf zeezout en vers gemalen zwarte peper

Pittig gekruide boter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 el bieslook
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 el citroensap
  • 1 el peterselie

Bieslookboter

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 2 el verse bieslook fijngesneden
  • Snuf zeezout
  • 2 teentjes vers geperste knoflook

Bereidingswijze kruidenboter variaties

Voor alle 5 gekruide boter variaties geldt dat je de boter eerst in plakjes snijd en op een bord legt zodat ze op kamertemperatuur komt. Voeg daarna alle ingrediënten toe aan een mengschaal en meng alles goed door. Afproeven en eventueel op smaak brengen met zout of ingrediënten naar keuze. Voeg de boter toe aan een kommetje en zet afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.

Tip: Rol de boter op in huishoudfolie en vries deze in. Zo kun je steeds plakjes afsnijden en serveren.

Gerechten voor het gebruik van gekruideboter

Veel Gestelde Vragen over Kruidenboter (3)

  • Welke kruidenboter is het gezondst?
  • Kan kruidenboter in de diepvries?
  • Hoe lang kan je kruidenboter bewaren?

Bereidingswijze

Bereidingswijze kruidenboter variaties
  1. Voor alle 5 kruidenboter variaties geld dat je de boter eerst in plakjes snijd en op een bord legt zodat ze op kamertemperatuur komt
  2. Voeg daarna alle ingrediënten toe aan een mengschaal en meng alles goed door
  3. Afproeven en eventueel op smaak brengen met zout of ingrediënten naar keuze
  4. Voeg de boter toe aan een kommetje en zet afgedekt in de koelkast tot nader gebruik

Laat een reactie achter