Texel is het grootste en bekendste eiland in het Nederlandse deel van de Waddenzee en ligt op ongeveer drie kilometer afstand van het vasteland van Noord-Holland. Je kunt Texel makkelijk bereiken met de boot van Den Helder en het eiland staat bekend om de mooie natuurrijke omgeving, uitgestrekte stranden en rustige maar zeer gezellige dorpjes. Op Texel kun je daarnaast ongelooflijk veel activiteiten uitvoeren, zoals surfen en karten. Maar er is ook genoeg te zien, zoals een aquarium, vuurtoren en brouwerij. Texel heeft wat leuks voor jong en oud en is daarom een populaire plaats in Nederland om je vakantie te vieren. Wat is er allemaal te doen op Texel? Lees verder om achter de mooie stranden, strandhuisjes en verschillende activiteiten van Texel te komen.

Hoe kom je op Texel?

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar hoe kun je deze Waddeneiland bezoeken? Dit is gelukkig vrij eenvoudig. Om op Texel te komen, moet je eerst naar Den Helder. Vanaf Den Helder gaat van maandag tot en met zaterdag, tussen 6.30 tot 21.30 uur, ieder uur een veerboot naar Texel. Op zondag gaat de boot elk uur tussen 8.30 en 21.30 uur. Het fijne is dat je met de auto op de boot kan. Je hoeft je auto dus niet in Den Helder achter te laten. De tickets van de boot kun je op locatie of online kopen.

Wanneer je eenmaal op het eiland bent aangekomen kun je je reis vervolgen met de auto. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de Texelhopper buslijn of door middel van een fiets. Deze kun je ook meenemen op de veerboot of op Texel huren. Het eiland is erg klein, dus je kunt het eiland makkelijk ontdekken op de fiets.

Het weer op Texel

Volgends het KNMI ligt het gemiddelde aantal zonuren op 1550. Texel daarentegen is de zonnigste plek van Noord-Holland. Op Texel schijnt de zon gemiddeld 100 uur per jaar meer dan welke andere plek dan ook in Nederland.

Het prachtige strand van Texel

Noord-Holland heeft prachtige stranden, van Zandvoort aan Zee tot aan Julianadorp aan Zee en Texel. Als je naar Texel gaat zal het je misschien verbazen want er ligt een hagelwit zandstrand van meer dan 30 kilometer op je te wachten. Je kunt hier genieten van heerlijke strandwandelingen. Dit kun je doen in elk seizoen van het jaar. Want het maakt niet uit of je over de stranden van Texel loopt in de zomer of winter. Het is er altijd genieten! In de zomer kun je heerlijk genieten van de zee en dankzij de bewaakte stranden is het ook nog eens erg veilig. Op andere momenten van het jaar kun je er ook voor kiezen om even lekker uit te waaien op Texel.

Een groot voordeel van het zwemmen op Texel is dus dat er veel strandbewaking aanwezig is. Dankzij de goed getrainde badmeesters kun je op Texel veilig zwemmen in de gemarkeerde gedeeltes. Het is wel belangrijk dat je de badmeesters en vlaggen op Texel goed in de gaten houdt. Want deze geven aan wanneer het niet veilig is om te zwemmen in de zee.

Lekker rennen door het strand, zwemmen in de zee en genieten van een strandwandeling. Het strand is ook de ideale plek voor je trouwe viervoeter. Neem daarom je hond mee naar het strand op Texel. Op veel stranden op Texel is het toegestaan om je hond los te laten lopen. Op bepaalde gebieden op het strand moet je hond wel aangelijnd zijn, dit is op de bewaakte strandgedeeltes en op het naaktstrand.

Strandhuisjes Waddeneilanden huren: ultiem genieten

Om je vakantie compleet te maken, kun je ook strandhuisjes huren op Texel en de overige Waddeneilanden. Direct op het strand zijn er helaas geen strandhuisjes te huren, maar verspreid over de Waddeneilanden zijn er genoeg strandhuisjes om te huren. Dus als je ultiem wil genieten van je vakantie, dan kun je ervoor kiezen om een strandhuisje te huren. Je kunt ervoor kiezen om een strandhuisje per dag, week, of seizoen te huren. Bij het huren van een strandhuisje zitten er vaak ligstoelen en een parasol bij inbegrepen.

Wil je strandhuisjes huren op de overige Waddeneilanden? Dan kan dit natuurlijk ook! Het Waddengebied is een oase van rust met veel bezienswaardigheden. Daarom zijn de Waddeneilanden de ideale bestemming om te genieten van een ontspannen vakantie of juist een actieve vakantie. Op de Waddeneilanden kun je strandhuisjes huren op Texel, Ameland, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog.

Meer informatie over: Uitjes in Noord-Holland

Texel activiteiten en bezienswaardigheden

Naast het fantastische strand is er in Texel genoeg te zien en te beleven. De mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten op Texel hebben we voor het gemak op een rijtje gezet:

1. Vliegeren, kitesurfen of strandzeilen in Texel

Wil je zelf of met het hele gezin een activiteit ondernemen op het strand? Dan kun je kiezen uit verschillende activiteiten, zoals vliegen, kitesurfen of strandzeilen. Deze activiteiten kun je uitvoeren op de aangegeven gebieden bij strandpaal 17.6, strandpaal 18.99, strandpaal 28.2 en strandpaal 32.0. Kifesurfen op de Waddenzee is alleen toegestaan bij ‘Dijkmanshuizen’. Dit zijn de sportieve gedeeltes van het strand.

2. Overige Waddeneilanden bezoeken

Er zijn in totaal 8 Waddeneilanden in Nederland, waarvan er maar 5 bewoond zijn. Dit zijn de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Maar wist je dat er tussen het Nederlandse Den Helder en Denenmarken in totaal zo’n 50 eilanden zitten? Deze eilanden vallen bij eb grotendeels droog en zijn een enorm belangrijk natuurgebied voor vogels en andere diersoorten.

Zelf kun je de 5 bewoonde Waddeneilanden bezoeken. Op deze eilanden zijn ontzettend veel activiteiten te ondernemen. Daarnaast is er heel veel te zien en te doen. Als je in Texel bent kun je er daarom altijd voor kiezen om een van de overige Waddeneilanden te bezoeken.

3. Vuurtoren Eierland

Een van de bekendste vuurtorens in Nederland staat op Texel. De vuurtoren Eierland staat als sinds 1864 op een 20 meter hoge duin aan de noordkust van het eiland. De rode vuurtoren is opengesteld voor het publiek en een absolute aanrader om te bezoeken. Tijdens je bezoek kun je kijken naar een tentoonstelling over de geschiedenis van de vuurtoren.

4. Texelse Brouwerij

Wist je dat Texel een eigen brouwerij heeft? En het leuke is dat je deze paar keer per week kunt bezoeken met een rondleiding door de brouwerij! De brouwerij is door heel Texel goed te bereiken met de fiets en dat is misschien maar goed ook. Want na de rondleiding is er ook een proeflokaal op het terrein waar je alle heerlijke bieren van de brouwerij kunt proeven.

5. Stalletjes langs de weg

Wie is er niet gek op eten en drinken! Stap lekker de fiets op of ga met de auto langs diverse Texelse producenten van streekproducten. Van bierbrouwers tot Zelfpluktuin en van kaasmakers tot stadskweker. Hoe leuk is het om zelf je producten bij elkaar te verzamelen en een heerlijk picknick te organiseren op het strand van Texel.

Informatie over: welke strand gerechten meenemen

6. Nationaal Park Duinen van Texel

Ben je op zoek naar een van de prachtigste natuurgebieden in heel Nederland? Dan hoef je niet meer verder te zoeken. Het Nationaal Park Duinen van Texel wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden in Nederland en strekt zich uit langs het grootste deel van de westkust van het eiland. In het park vind je tientallen wandel- en fietspaden, evenals verschillende landschappen en duinvalleien. Het park is ook een geweldige plek om verschillende dieren te spotten.

7. EcoMare

Wil je zeehonden van dichtbij bekijken? Plan dan absoluut een bezoekje naar EcoMare in. EcoMare is een aquarium, dierenreservaat en natuurmuseum in het Nationaal Park Duinen van Texel. Naast het kijken naar zeehonden kun je ze ook voeren en leer je meer over het ecosysteem van Texel en de overige Waddeneilanden. EcoMare is een ideaal uitje voor jong en oud!

8. Museum Kaap Skil

Het bekroonde en historische museum Kaap Skil vertelt belangrijke verhalen over de lokale geschiedenis van Texel. Absoluut het bekijken waard. Je hoeft je bezoek niet te reserveren en daarom is het de ideale activiteit in Texel voor een spontaan en ongepland uitje.

9. Fort de Schans

Dit stervormig fort vlak bij Oudeschild, aan de oostzijde van Texel heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld. Je kunt Fort de Schans gratis bezoeken en het biedt een prachtig uitzicht over de kust van Texel.

10. Juttersmuseum Flora

Ben je benieuwd naar de grote, grappige, leuke, gekke en bijzondere voorwerpen er in de afgelopen jaren zijn aangespoeld op het strand van Texel? Ga dan eens langs bij het Juttersmuseum Flora. We kunnen je alvast een voorwerp verklappen dat is aangespoeld: een computer van een vliegtuig!

11. Texelse schapenboerderij

Wist je dat er op Texel meer schapen dan mensen leven? Het is dan ook niet zo goed dat je er een schapenboerderij kunt vinden. Naast dat je het hele jaar door lammetjes kunt knuffelen, kun je ook spelen met konijntjes, lammetjes en pony’s.

12. Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

Op het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum leer je alles over de geschiedenis van de luchtvaart en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Texel.

13. Karten

Wie is de nieuwe Max Verstappen? Karting Texel ligt vlak bij Den Burg en is een van de leukste activiteiten op Texel voor als je op zoek bent naar snelheid. Je vliegt bij Karting Texel met 70 kilometer per uur over een buitencircuit van ongeveer 500 meter.

Overnachten in Texel

Nu je weet wat je allemaal op Texel kunt doen, dan kun je het begrijpen dat dit niet allemaal in een dag te doen is. Daarom kun je er ook voor kiezen om te overnachten. Wil je overnachten voor een nachtje of wil je toch wat langer blijven om alle activiteiten te ondernemen? Wat je ook van plan bent op Texel of de overige Waddeneilanden, dankzij de vele accommodaties heb je genoeg mogelijkheden om te overnachten.

Afstand Texel – Alkmaar

Texel ligt op z’n een 55 kilometer afstand van Alkmaar. In deze Noord-Hollandse kaasstad vind je genoeg te doen. In dit artikel vertellen we je meer over wat te doen in Alkmaar.

Veel gestelde vragen (5)

  • Hoe laat sluiten de winkels op Texel?
  • Is den Burg open op zondag?
  • Wat is het leukste dorp op Texel?
  • Wat te doen als het regent op Texel?
  • Welke stranden zijn er in de buurt van Texel?

Laat een reactie achter