Tijdens onze vakantie naar Curacao ontdekken we dat het meer is dan een zon, zee en strand bestemming. Dit Caribische eiland voor de kust van Venezuela heeft veel meer te bieden dan je zou denken.

Via dit blog delen we onze ervaringen met jou, net zoals ons blog over Kopenhagen en Berlijn. Elke deel van dit blog richt zich op verschillende delen van Curacao. Zo kun jij inspiratie opdoen en jouw eigen reis naar dit prachtige eiland uitstippelen.

In dit eerste deel over Curacao nemen we je mee tijdens enkele bijzondere ontmoetingen met de ondernemers van het eiland, van de transfer van het vliegveld tot de boutique villa in de wijk Jan Sofat, en de rijke cultuur en natuurlijke schoonheid die we onderweg hebben ervaren.

Maar voordat we lekker kunnen relaxen op het strand, genieten van de vrolijk gekleurde huisjes, de lieve mensen, het heerlijke eten, vliegen we in ruim 9 uur van Amsterdam naar Curaçao.

Een vlucht die prima te doen is. Er is een ruim aanbod van vliegmaatschappijen die op Curacao vliegen; KLM, TUI en Corendon.

Wat doen: Transfer van het vliegveld naar ons verblijf op Curacao

Door: Perfect Choice – Angelique Kastaneer

Angelique Kastaneer van Taxi Perfect Choice
Na een lange vlucht met een smile opgewacht worden, hoe leuk is dat 😉

Hoe leuk is het als je op ‘Hato’ aankomt, het vliegveld van Curacao, en er staat iemand met een grote glimlach op je te wachten. In ons geval is dat Angelique Kastaneer, van taxibedrijf ‘Perfect Choice’.

Al ruim 16 jaar rijdt zij over het eiland. De ‘perfecte keuze’ van de vele gasten die naar het eiland komen. Dit hoorde Angelique regelmatig, het raakte haar en zo ontstond ook de naam van haar bedrijf. Ze gelooft in de kracht van de naam en beschouwt het als een teken van het lot. ‘Ik kwam thuis en zag mezelf al in de kleding met de woorden ‘Perfect Choice’. Het voelde alsof het zo moest zijn.’

Taxi Curacao, inpakken en wegwezen
Taxi met airco en genoeg ruimte.
Perfect Choice - Angelique Kastaneer
De smile van Angelique is goud!

Tijdens de rit richting Jan Sofat vertelt Angelique over het eiland. ‘Wat echt bijzonder is aan Curacao is onze cultuur en de manier waarom we met elkaar omgaan. We zijn als een grote familie hier, altijd bereid om elkaar te helpen en samen te zijn. En natuurlijk houden we van lekker eten, zoals kandushi, jambo en bolo preto.”

De warmte, vriendelijkheid van de mensen hier, evenals hun liefde voor feesten, lekker eten en het vieren van het leven. En de natuurlijke schoonheid van het eiland.

‘Plekken die jullie echt moeten bezoeken zijn de stranden Grote Knip en Porto Marie, als je van snorkelen houdt, ga dan zeker naar Playa Kalki en Tugboat Beach. Als je zou willen, kun je elke dag een ander strand ontdekken.”

Wat doen: 10 dagen verblijven op Curacao

Waar: Villa Vrijheid – Rinkje Westra en Wouter van Diepen

Villa Vrijheid
De entree van de villa.

Deze heerlijke weken op het mooie Curaçao overnachten we in het Boutique Appartement dat bij de Boutique Villa Vrijheid van Rinkje Westra en Wouter van Diepen hoort.

Geen onbekenden van ons. Franka is samen met Rinkje opgegroeid op ‘het pleintje’, zoals zij dit altijd noemt, in Alkmaar.

En ik maak voor het eerst kennis met deze enthousiaste en gezellige mensen. Grappig is dat Wouter, net als ik, van dezelfde leeftijd is en is opgegroeid in de regio Hoorn/Enkhuizen. Ook wij hadden elkaar kunnen kennen.

Wat een heerlijke plek. Het appartement ligt op het beveiligde community Jan Sofat. Dat heel centraal ligt, vlakbij gezellige restaurantjes, supermarkten, winkels en de populaire stranden Jan Thiel en Mambo Beach.

Via de tuin kom je binnen. Een prachtige plek waar je zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten, en een verfrissende duik in het zwembad kunt nemen.

Het terras en zwembad van Villa Vrijheid
Het Boutique Appartement heeft alles wat je nodig hebt tijdens je vakantie op Curacao.

Op Curaçao leef je vooral buiten. Het appartement is daarom vooral gericht op het buitenleven. Het grote terras heeft alles wat je wenst tijdens een vakantie op Curacao.

Via de grote schuifpui kom je het appartement binnen in de lange lichte keuken. De Amerikaanse koelkast is enorm en heeft een filtersysteem voor het water en een ijsblokjesmachine. Na even oefenen werden we een heuse expert hierin.

De accessoires in het appartement zijn veelal souvenirs, meegenomen tijdens de reizen die Rinkje en Wouter hebben gemaakt.

De slaapkamers zijn ruim, fijne bedden en natuurlijk een airco. Evenals de woonkamer, waar de bank wanneer nodig, ook tot slaapbank om te bouwen is.

Verhuizen naar Curacao

Keuken Villa Vrijheid
De ruime open keuken is ideaal.
Villa Vrijheid slaap- en woonkamer
Slaapkamer met aangrenzend de woonkamer.

Curacao kwam toevallig op het pad van Wouter en Rinkje. Ze huurden deze prachtige villa en verbleven er een aantal maanden, voordat zij weer verder zouden gaan reizen. Ze lieten de eigenaar nog wel even weten dat mocht hij de villa willen verkopen, dat hij dan zeker aan hen moest denken. En dat deed hij.

Villa Vrijheid werd verbouwd en het appartement gebouwd tot was het nu is. Een schitterende groene oase, beschut, maar ook heel open. Ideaal voor een verblijf op Curaçao. En voor Rinkje en Wouter en hun vier kinderen een thuis.

“Onze agenda’s zaten altijd vol en we hadden altijd haast. Maar hier, op Curacao, lijkt het alsof we alle tijd hebben. Er wordt hier de tijd genomen om te genieten, zelfs van de kleine dingen de korte momenten. Het is hier leven in plaats van overleven.”

“De drukte in Nederland: werkverplichtingen, sociale evenementen, is vervangen door een kalmer en flexibeler ritme. We hebben meer tijd voor onszelf, om te ontspannen en onze hobby’s die we eerder niet hebben kunnen verkennen.”

“Het achterlaten van familie en vrienden in Nederland, was niet makkelijk. Het krijgen van een kind in een vreemd land voelde als starten van een nieuw avontuur.”

“We hebben hier op het eiland de mooiste plekken ontdekt, verborgen juweeltjes. Stranden waar je in de zee kunt zwemmen met schildpadden en een prachtig onderwaterlandschap of het natuurpark ‘Shete Boka National Park’ waar in een grot de zee binnenkomt, en door de kracht het water omhoog spuit.”

“Het proces van het kopen en verbouwen van ons eigen huis voelde als het creëren van ons eigen meesterwerk. Het heeft zeker uitdagingen met zich mee gebracht. Elk weekend ontdekken we leukste lokale bezienswaardigheden en bezoeken we de gezelligste horeca op het eiland.

Dit maakt ons leven nog interessanter. We kijken uit naar wat de toekomst ons hier zal brengen!”

Wat doen: Ontspanning en avontuur

Waar: Het gebied Jan Thiel aan het zuidoosten van Curacao.

Jan Thiel beach Curacao reisverslag

Ik weet nog goed, wanneer ik vroeger de krant dichtsloeg, stonden er op de achterkant altijd grote advertenties van reisbureaus die reizen naar Curacao aanboden. De naam die daar altijd bij stond was Jan Thiel. Met die prachtige zonnige plaatjes in mijn hoofd rijden we de eerste ochtend naar dit strand.

In 1924 sticht Casper Arturo Perret Gentil de badplaats Vista Alegre aan de Jan Thielbaai. Het dorp in de baai is dan niet meer dan een houten hotel, een aantal huurwoningen en een badhuis. De bezoekers betaalden toegang om de baai in te kunnen en gebruik te maken van de faciliteiten.

Ook is er een het landhuis en de zoutpannen. Eigenlijk heet het Damasco, maar wanneer er gesproken werd over deze plek, noemde men de naam van de bekendste eigenaar van het landhuis;
schipper Jan Thielen.

Jan Thiel strand

Genieten op het strand van Jan Thiel
Aan restaurantjes genoeg keuze op Jan Thiel.
Caribisch eiland Curacao
Genieten van het Caribische uitzicht en het weer.

Jan Thiel was een zoutplantage liggend tussen de zoutpannen en de Caracasbaai, waar vooral indigo werd verbouwd. De bladeren van deze plant zorgen voor de diepblauwe kleurstof.

De huidige eigenaren van het landhuis runnen er een bed and breakfast.

Als je houdt van drukte en een hoop gezelligheid, dan is Jan Thiel de plek waar je moet zijn. Je vindt er gezellige restaurants, bars en beachclubs.

Bij Koko’s, de verst gelegen beachclub, genieten we op de strandbedjes van het uitzicht, de prachtige blauwe zee, verse smoothies en de lekkerste streetfood gerechten.

Wanneer je het water in gaat, kom je langs restaurant Tinto bar y cocina. Deze is overdag niet open, maar wekt zeker onze nieuwsgierigheid. De Kamado’s worden opgewarmd en ’s avonds de lekkerste vis en vlees gerechten op bereid.

Aan de andere kant van de baai vind je Zest Restaurant & het Beach cafe. Met je voeten in het zand, proef je de beste ontbijtjes, lunch en mediterraanse gerechten, van verse pasta’s, vis en vlees gerechten.

Naast alle gezelligheid vind je er ook een duikschool. Hier kun je spullen huren en duiklessen nemen. En vertrekt hier een van de boten van Blue Finn Charters voor een dagtrip naar Klein Curacao.

Wat doen: Uit eten, genieten van verse vis en het uitzicht

Waar: De Visserij, een uniek visrestaurant in het noorden van Willemstad

De Visserij restaurant op Curacao
Alleen maar verse vis.

Even verderop, aan het begin van de baai, vind je VillaVis. Het zusje van De Visserij dat in de Piscadera Baai ligt, in het noorden van Willemstad. Een uniek restaurant, mede door het ontzettend mooie en goede concept van eigenaar Ron Meulen.

Wanneer we aan komen lopen zien we de rij voor de zaak al staan. Dit is nog niks vergeleken wat er later op de avond staat.

De Visserij wordt regelmatig aan ons getipt als een restaurant waar we zeker naar toe moeten. Een favoriet, zowel bij locals als bij toeristen die het eiland Curacao bezoeken.

Mede-eigenaar Ron Meulen heeft een visie die verder gaat dan alleen winst maken. Hij wil de lokale gemeenschap betrekken bij zijn onderneming en eerlijke kansen bieden aan de mensen van het eiland.

Gebakken vis, gefrituurde garnalen
Geweldige vis en schaaldier gerechten.
Serveerster van de Visserij
Smile het eten is klaar!
Tonijn smelt op de tong zo zacht
De favoriet is tonijn.

Er worden workshops en trainingen georganiseerd om technieken aan te leren, zodat zij niet alleen in het restaurant kunnen werken, maar ook hun eigen vis kunnen vangen.

Deze vers gevangen vis bestel je. Dit wordt afgewogen en de prijs bepaald. Je rekent af en krijgt een nummer mee voor op de tafel.

Vis bestellen bij binnenkomst

We halen nog even wat te drinken en kiezen dan een tafeltje met uitzicht over de zee.

Voordat we onze bestelling krijgen wordt er verse tonijn binnengebracht. We worden uitgenodigd om deze van dichtbij te bekijken en de vis van ruim 40 kilo vast te houden.

De tafel wordt vol gezet met de meest verse en lekkere vis van red snapper, garnalen, barracuda tot funchi, tomatensalade, friet en passende sausjes.

En we sluiten af met verse tonijn. De favoriet van bijna elke gast van De Visserij.
Evenals het oregano drankje! (Wie weet de naam van dit bijzondere en verfrissende drankje?)

Het is alweer avond geworden op Curacao en verlangen naar ons bedje in Villa Vrijheid. Het hele jaar door, afhankelijk van zomer of winter, wordt het hier rond 19:00 uur donker.

De Visserij
Piscaderaweg
Piscaderabaai
Willemstad

Openingstijden:
Vrijdag, zaterdag, zondag, maandag
12:00 – 21:00 uur
Géén reserveringen

Conclusie

In dit eerste deel van onze reis naar curacao hebben we je laten zien hoe we van het vliegveld naar ons verblijf zijn gebracht en enkele bijzondere plekken van het eiland hebben bezocht. Blijf ons volgen, want in het volgende blog bezoeken we nog meer ondernemers en stappen we o.a. op de fiets en in de tuktuk om Willemstad te ontdekken.

Laat een reactie achter