Onze eerste Berlijn tip is; ontdek deze stad op de fiets! Wat fietsen in Berlijn zo geschikt maakt, is dat Berlijn en redelijk vlakke stad is en dus prima op de fiets te ontdekken. En fietsen dat hebben wij de afgelopen jaren met veel liefde gedaan.

In dit artikel vertellen we je waarom een citytrip naar Berlijn de moeite waard is en dat de fiets, wat ons betreft, het perfecte vervoersmiddel is om alle bezienswaardigheden van Berlijn te ontdekken.

We nemen je op de fiets mee, kris kras door Berlijn, naar onze favoriete cafés, restaurants en andere unieke eetgelegenheden.

Waarom Berlijn bezoeken?

Berlijn is niet voor niets al jaren een favoriete bestemming voor een stedentrip. Berlijn kent een vrije levensstijl en is relatief betaalbaar in vergelijking met andere Europese steden. Wat wij zo fijn vinden aan deze stad, met meer dan 3 miljoen inwoners, is dat Berlijn een groene stad is en een fantastische mix heeft van moderne architectuur en oude gebouwen. Je fiets van het ene park dwars door de stad naar een ander park; via groene biertuinen, door bossen en langs het water, door naar een ander deel van de stad.

Berlijn leeft

Naast de roerige geschiedenis, die je nog op verschillende plekken duidelijk terug ziet, heeft Berlijn ook veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur, uitgaan en winkels. Berlijn leeft, hier sluiten de winkels en koffiezaken niet om 17:30 uur zoals in Nederland, hier kun je om 22:00 uur nog een koffiezaak binnenlopen voor een heerlijk matcha latte of een goede kop koffie met een taartje. Berlijn heeft zoveel te bieden, je komt echt tijd tekort. Vandaar dat wij elk jaar een citytrip naar Berlijn boeken om deze fantastische stad weer verder te ontdekken.

Bezoek je voor de eerste keer Berlijn, ga dan zeker langs de typische hoogtepunten als de Berlijnse Muur, de Rijksdag en de Brandenburger Tor. Maar ga daarna over op de fiets om de leuke wijken in Berlijn te ontdekken. Zoals Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg, allemaal wijken, een ‘kiez’, waar je fantastisch mooie, fijne en unieke horeca kunt vinden.

Berlijn tips langs parken door de stad
Oud rangeerterrein ‘Park am Gleisdreieck
Tempelhof vliegveld Berlijn tip
Fietsen op het oude vliegveld Berlin-Tempelhof
Humboldt forum Berlijn
Humboldt Forum

Berlijn tip 1; de stad op de fiets ontdekken

Berlijn ontdekken op de fiets is veel beter te doen dan lopend en natuurlijk is het goed voor het milieu. Om je een idee te geven; Berlijn heeft een oppervlakte van 891 km² en is daarmee ongeveer vier keer groter dan Amsterdam. Fietsen in Berlijn wordt steeds aantrekkelijker gemaakt. Dat zien we elk jaar terug in de goed verzorgde fietspaden en fietsstraten die zijn aangelegd. Daarnaast heeft elke wijk een park dat zich goed leent om te fietsen;

 • Groter Tiergarten
 • Kleiner Tiergarten
 • Park am Gleisdreieck
 • Volkspark Hasenheide
 • Volkspark Friedrichshain
 • Volkspark Humboldthain
 • Tempelhof

Soms zal je, omdat het fietspad ophoudt, de stoep moeten pakken, maar de inwoners zijn dit gewend en maken er daarom geen punt van. Wel even opletten als je in de wat drukkere straten bent waar veel toeristen zijn. De toerist ziet alles, behalve het verkeer. Eerlijk gezegd voel ik mij in Amsterdam onveiliger in het verkeer dan in Berlijn.

Fernsehturm Berlijn
Rote insel Berlijn
Hotel Tiergarten

Berlijn tip 2: Fiets huren

Een fiets huren in Berlijn kun je bijna op elke hoek van de straat. De prijzen variëren van € 10,- tot € 20,- per dag. Fat Tire bike rent is een bekende fietsverhuurder in de stad. Verblijf je in een hotel, zoals wij in ‘Hotel Tiergarten’, dan kun je bij het hotel een fiets huren. Verhuurders van fietsen geven je vaak een korting als je de fiets voor meerdere dagen huurt. Dus vraag altijd naar de mogelijkheden.

Fietsregels in Berlijn

Er zijn een aantal dingen die iets anders gaan dan je gewend bent in Nederland;

 1. Zo fietst in Berlijn niemand naast elkaar, tenzij je in een park fietst waar de ruimte is.
 2. Maar ook daar moet je uitkijken, want de regel van het rechts aanhouden is niet bij iedereen bekent.
 3. Geef altijd aan welke kant je opgaat. Je zult merken dat weinig mensen dit doen, maar in een drukke stad als Berlijn is dit wel heel belangrijk.
 4. Het voorsorteren is in het begin ook even een dingetje. Kijk goed naar waar het fietspad naar toe gaat.
 5. Als je link af wilt slaan, steek je eerst over wanneer het stoplicht op groen staat, dan wacht je daar op de aangewezen plek voor het stoplicht om de tweede oversteek te maken. Steek dus niet schuin over.

Tips

 • Zet je versnelling op een lichte stand tijdens het wachten voor het stoplicht, zo kun je met de meute mee fietsen in het door ons genoemde: ‘Berliner Tempo‘.
 • Bellen op de fiets is echt een no go, evenals iemand achterop de fiets.

Met deze tips en jouw fietservaring komt het ontdekken van Berlijn op de fiets helemaal goed. Stap maar op, want daar gaan we!


Wijk Moabit

Moabit, een wijk ‘kiez’ met geschiedenis. Hier wonen nog de échte Berlijners.

Het hotel waar wij verblijven, ‘Hotel Tiergarten’ is een voormalig herenhuis uit 1892. Het huis is lange tijd gebruikt als residentie voor hoge officieren van de Duitse keizer.

Sinds 1986 is het een prachtig hotel, waar je de oude details nog kunt zien, zoals de hoge plafonds, houtsnijwerk en de grote voordeur. Er zijn 64 kamers die gemaakt zijn in de officiersappartementen en een aantal kamers van de bedienden die uitkijken op de binnentuin.

Tegenover het hotel ligt een het park ‘Kleiner Tiergarten’ met veel groen, een restaurant en verschillende speeltuinen.

De bezienswaardigheden van Berlijn zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, de fiets of lopend. De fietsen huur je bij het hotel.

Vlakbij is de metro (Turmstrasse) en iets verder de S bahn (Bellevue).

Berlijn tip 3: Waar gaan we ontbijten, koffie drinken, lunchen en dineren?

Waar kun je heerlijk ontbijten, koffie drinken, lunchen of genieten van een fantastisch diner? Net zoals elke grote stad heeft Berlijn genoeg keuze aan restaurants, koffiezaken en lunch cafés. Maar er zijn ook genoeg gespecialiseerde zaken, waar je fantastische smaken ijs kunt eten, de smaakvolste éclairs kunt proeven, hele goede koffie kunt drinken, of genieten van Portugese én Griekse taartjes. Je moet alleen weten waar deze pareltjes te vinden zijn.

Vandaar dat je voor een stad als Berlijn meerdere citytrips nodig hebt om de stad écht te ontdekken. Elke wijk ‘kiez’ in Berlijn heeft een naam en zijn eigen kenmerken. Je kunt ervoor kiezen om elke dag een andere wijk te ontdekken of zoals wij lekker rondrijden en zien wat je tegenkomt.

We hebben een begin gemaakt van onze favoriete restaurants, waar je relaxed kunt genieten van al het lekkers dat Berlijn te bieden heeft.

Onder elke zaak hebben we een video geplaatst om jou sfeer te laten zien. Ik ben heel erg benieuwd welke zaken jouw interesse hebben gewekt. Geniet!

Bekarei; Portugese en Griekse taartjes, broodjes én koffie

horeca Bekarei

Berlijn tips horeca Bekarei vitrine met koek, taartjes en brood

Portugees en Grieks gebak

buiten op het terras

bestellen

Bekarei
Maandag t/m zondag 7.30 – 18.30 uur
Dunckerstrasse 23, Prenzlauer berg


Een écht unieke zaak, die er nog authentiek uitziet en waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. ‘Bekarei’ vind je in de wijk Prenzlauer Berg. Deze wijk zit vol geschiedenis en cultuur. Er waren altijd veel kunstenaars te vinden. Na de val van de muur werd het een mix van Oost- en West-Duitse cultuur. Voor buitenlanders die naar Berlijn kwamen was en is dit een geliefde plek. Je ziet in de wijk de culturele diversiteit terug door alle verschillende cafés, restaurants en dessertwinkels.

De zaak wordt gerund door de Portugese Paula Gouvela en de Griek George Andreadis. Zelf zijn ze dol op de traditionele Portugese en Griekse toetjes, gebak, cakes en brood. En dat is precies wat ze hier te bieden hebben, Griekse en Portugese specialiteiten. Met ‘Bekarei’ willen ze iedereen in Berlijn de kans geven om ook te genieten van al dit lekkers.

Voor ‘Bekarei’ hadden Paula en George op deze plek een bar ‘Eka’. Hier serveerden ze bier, wijn en likeur uit Griekenland en Portugal. In 2006 hebben ze de bar omgebouwd tot bakkerij, die hier oorspronkelijk ook al 120 jaar zat.

Bakkerij

Alle producten worden gemaakt door het team van bakkers in de bakkerij in Mariëndorf en in de zaak. De ingrediënten waarmee gewerkt wordt komen uit de regio Berlijn. Als je alles zo ziet in de vitrine, is het erg lastig om te kiezen. Het ziet er verrukkelijk uit. We gaan vandaag voor een Griekse ‘bougatsa’ en de bekende Portugese ‘pastel de nata’.

“Onze eigen Bekarei in Prenzlauer Berg is onze favoriet. Een groot verschil met andere zaken is dat wij ook Griekse koffie gemaakt van Delta bonen en de traditionele Portugese koffie Galao serveren. Als het mooi weer is, dan serveren we natuurlijk ook Frappé en een freddo cappucino.”

Canal Berlin; ijs en éclairs met fantastische smaken

Canal Berlin

Canal Berlin vitrine met eclairs

Canal Berlin cafe

Canal Berlin pand

Canal Berlin ijs en eclair

Canal Berlin
Maandag t/m zaterdag 12.00 – 20.00 uur
Zondag 12.00 – 19.00 uur
Rosenthaler Strasse 40, Mitte
Linienstrasse 54, Mitte


We kijken er altijd weer naar uit: een ijsje en een éclair bij ‘Canal Berlin’.

In 2015 zijn de twee zussen Barriobero begonnen met het maken en verkopen van ijs in de Häckesche Höfe. Vanaf 2018 zijn daar de eclairs bijgekomen. Dat ging zo ontzettend goed dat er een tweede vestiging in de Linienstrasse, ook in Mitte, is geopend.

“We zochten een product wat we zouden kunnen verkopen in de winter, wanneer er geen ijs verkocht wordt. Een product waar we dezelfde fantastische ingrediënten voor kunnen gebruiken.

Dana had net haar opleiding tot patissier afgerond en zij kwam op het idee van een éclair.

Een éclair is makkelijk te eten en heeft een prettige vorm. Door de prachtige ingrediënten die worden gebruikt heeft onze éclair een heerlijke smaak en goede structuur van crunchy tot zacht en fris door het verse fruit.”

Ingrediënten

De ingrediënten die worden gebruikt voor zowel het ijs als de éclair, komen uit verschillende regio’s. Zo komen de pistachenootjes uit Iran. Het fruit uit de omgeving van Berlijn en de citroenen en sinaasappels uit Sicilië. Deze keuze voor deze producten is gemaakt op basis van de smaken van het fruit. De citroenen en sinaasappels uit Italië hebben zoveel meer smaak dan wanneer je ze in de supermarkt koopt.

“De thee die wij schenken en de matcha die gebruikt wordt in de éclairs komt uit een gespecialiseerde theewinkel even verderop in de wijk Mitte. Ook de koffie komt uit Berlijn. We werken samen met Ken. Hij is een jonge ondernemer en is het koffiemerk ‘August 63’ begonnen.”

Unieke Smaken

‘Canal Berlin’ kun je gewoon niet overslaan als in je Berlijn bent. Voor iedereen is er wel een éclair. Als je tenminste een keuze kunt maken. Ze zien er prachtig uit zo bij elkaar in de vitrine. Het zijn echte kunstwerkjes om te zien. En hebben stuk voor stuk geweldige unieke smaken; van Yoghurt Blueberry Lemon, Strawberry Sorbet, Coconut Hazelnut, White Choco Passion tot Pistachio Raspberry.

“Zelf bezoek ik graag ‘Two Trick Pony’ in de Bergmannstrasse in de wijk Kreuzberg. Je kunt daar erg goed brunchen.

En ik hou van een croissantje ’s ochtends en die haal ik, met een kop koffie, bij de Franse bakker ‘La Maison’ ook in Kreuzberg.

Als ik uiteten ga, dan eet ik graag bij ‘Otto’ in Prenzlauer berg. Zijn gerechten zijn mooi, simpel en erg goed.”

Fiets met ons mee: Stedentrip naar Kopenhagen

Venue café & flowers; unieke ontbijtjes met pure producten

Venue café en flowers ontbijt

Venue café en flowers koffie

Venue café en flowers ontbijt noteren

Venue café en flowers

Venue café en flowers shop

Venue café en flowers
Maandag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
Weserstrasse 172, Neukölln


‘Venue café & Flowers’ een zaak met een eigen uniek concept. Een beleving en fantastische smaakvolle gerechtjes. Een Berlijn tip om je vingers bij af te likken, zo goed!

We moeten er alleen wel wat voor doen. Vanaf ons hotel is het zo’n 40 minuten fietsen, ongeveer 8 kilometer. De fietsroute gaat door de verschillende wijken: Moabit, Mitte, Kreuzberg, Tempelhof, het oude vliegveld over en dan fiets je de wijk Neukölln in.

Italiaanse roots

De eigenaren, toen twee studenten die na het behalen van hun studie dachten;

“Gaan we verder studeren of iets voor onszelf beginnen. We hebben gekozen voor het laatste, want met de opgedane ervaring in de horeca moest het zeker lukken. Evenals de kennis over voeding die ik heb opgedaan bij mijn opa en oma in Italië. Zij hadden een perziken en nectarine boomgaard.

Ik heb daar veel geleerd over de verschillende smaken van voedsel, maar ook dat eten; lunch en diner, in Italië écht een moment is. Je geniet samen met familie en vrienden van het heerlijke producten die de natuur ons geeft. Dat is iets wat ik hier in Berlijn mis. Met ‘Venue café & flowers’ probeer ik mijn kennis, ideeën en smaken over te brengen: samen genieten van mooie, smaakvolle meerdere kleine gerechten. We willen iedereen hun moment geven.”

En naar die mooie, smaakvolle gerechtjes kijken wij uit, naar het moment dat je samen geniet. We gaan zitten op het terras en krijgen twee kaartjes en een potlood. Het ene kaartje is het menu waar de drankjes opstaan en op het andere kaartje staan de gerechtjes. We kunnen er 3, 5 of 7 aankruisen. Vandaag gaan we voor de 5 gerechtjes per persoon.

Om en om kruisen we iets aan, van avocado, zalm en gepocheerde eieren tot een wafel met vanille ijs, Griekse yoghurt met blauwe bessen, ricotta met abrikozen en crumble tot een pistache croissant. Bij het kiezen loopt het water je al in de mond.

Biologische ingrediënten

“De ingrediënten die we gebruiken, zijn veelal lokaal en biologisch. Onze koffie, Gardelli Specialty Coffees, komt uit Italië. De Chai Latte wordt gemaakt van Prana Chai, dit zijn verse, losse kruiden, daarover wordt de melk geschonken. De melk komt van een boerderij even buiten Berlijn. De koeien die de melk geven bewegen veel, je kunt zelfs met een QR code bekijken wat de koe aan beweging doet, de voeding de hij krijgt etc.”

Onze uitgekozen gerechtjes worden geserveerd in kleine kommetjes en brood in een mandje. Het ziet er allemaal prachtig uit. We kunnen er naar blijven kijken, maar dan smelt het ijs op de wafel. We proeven en samen genieten we van de mooie gerechtjes.

Binnen kun je ook terecht voor ontbijt, brunch, koffie. Ook is er een hoekje met prachtige handgemaakte producten, zoals servies, linnen en droogbloemen.

“We gaan zelf ook graag ergens een hapje eten. Voor een heerlijk ontbijtje gaan we naar ‘Annelies’. En lunchen kun je erg goed bij ‘Two Trick Pony’ in de Bergmannstrasse. Ook thuis genieten we van lekkere ontbijtjes en lunch vooral met het vers gebakken brood van ‘Albatross’. Alledrie de zaken vind je in de wijk Kreuzberg.”

Berlijn tip 4; Stadswandeling met gids

Stadswandeling met gids oud en nieuw Berlijn

Stadswandeling Berlijnse muur

Stadswandeling slachtoffers van de muur

Stadswandeling oude en nieuwere gebrouwen

Stel je voor; je wordt wakker, pakt je spullen om naar je werk, een vriend of vriendin te gaan of lekker ergens te ontbijten.

En je komt niet verder dan je eigen straat, je komt zelfs een deel van de wijk niet meer in of uit.

Er staat een muur, er zijn versperringen, je wordt tegengehouden als je verder wil gaan. Binnen de muur, dat is waar je leeft.

Vandaag 61 jaar geleden, in de nacht van 12 op 13 augustus 1961, is de Berlijnse muur gebouwd en is er een Oost en West Berlijn.

We laten de fiets even staan, want we gaan wandelen met Emma van Doen in Berlijn.

Emma woont al bijna 10 jaar in Berlijn en geeft diverse rondleidingen door de stad.

Ze neemt ons mee, ruim 4 uur, over de Berliner Mauerweg. We beginnen bij East Side Gallery, een kunstproject van diverse kunstenaars. Daarna lopen we verder langs de Spree, over de Oberbaumbrucke, richting de wijk Treptow.

Een prachtige en indrukwekkende wandeling langs de Berlijnse Muur.
De verhalen die vergeten zijn, komen weer even tot leven.

Als je in Berlijn bent, ga zeker wandelen met Emma. Benieuwd naar de tours, check de website wattedoeninberlijn.nl voor een overzicht van de diverse wandelingen en hoe je kunt deelnemen.

Berlijn tip; The Barn Coffee Roasters

The Barn Coffee roast

The Barn filter koffie

The Barn koffieproeverij

The Barn homemade cookies

The Barn Coffee Roast Berlin

The Barn Coffee Roasters
Maandag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur
Schönhauser Allee 8, Mitte


Een koffiezaak die je in elke wijk, ‘kiez’, van Berlijn tegenkomt is ‘The Barn’. Vanaf de eerste keer in Berlijn, nu bijna 10 jaar geleden, komen we hier al.

Het idee achter deze zaak is om écht goede koffie dichterbij te brengen: bij jou thuis of waar je werkt. Naast Berlijn, zijn er twee zaken in het buitenland geopend: de ene in Dubai en de andere in Palma op Mallorca.

Pure koffie, geen blends

‘The Barn’ richt zich op het steeds beter maken van hun koffie. De bonen die worden gebruikt, zijn puur en worden uitgezocht op kwaliteit. De bonen zoals ‘The Barn’ ze koopt van de boer, is wat er wordt gebrand en daarna geschonken. Er worden dus geen smaak blends gemaakt, waarbij verschillende bonen bij elkaar worden gevoegd.

De volledige smaken van de koffiebonen wordt naar boven gehaald. Dit maakt dat de koffie van ‘The Barn’ tot één van beste van de wereld behoort.

Koffieproeverij

Wij zijn uitgenodigd voor een koffieproeverij en fietsen naar de Schönhauser Allee. Dit was de tweede zaak van ‘The Barn’ en is in 2012 geopend. Alle koffiebonen werden hier gebrand tot de nieuwe branderij in 2020 aan de Voltastrasse werd geopend.

Tzan laat ons de meest bijzondere, maar heerlijke soorten koffie proeven. Daarbij vertelt hij de bijzondere details over de smaken en de koffie bij ’The Barn’. In mijn hoofd staat het even op z’n kop, mijn ideeën en wat ik wist over koffie valt volledig in het niet, met wat ik nu weet én heb geproefd. Wat een geweldige en ook bijzondere smaken!

De inrichting van ‘The Barn’ is rustig en minimalistisch en past bij het pand waar de zaak gevestigd is. Daardoor wordt er een fijne en relaxte sfeer gecreëerd, waarin je optimaal kunt genieten van jouw kop koffie. Je kunt aan de lange bar aan het raam zitten, aan de lage of hoge tafels of op de pallet banken met daarop koffiezakken als kussens.

Elke dag een andere koffie

Op de prachtige lange houten bar vind je verschillende koffiemachines die elke dag door de barista’s voorzien worden van andere bonen. Dat betekent dat je nagenoeg elke dag een andere koffie drinkt. Zo staat er een Synesso Hydra espressomachine, Mythos 1 en EK43 grinders, Nitro Taps en een iconische Brew Bar voor koffie die met de hand wordt gezet.

Bij een goede kop koffie hoort natuurlijk wat lekkers. Naar het recept van de moeder van oprichter Ralf, worden er verrukkelijke cakes, koekjes en taartjes gebakken.

Een zaak en Berlijn tip die je niet mag missen is de locatie in Charlottenburg ‘Café Kranzler’ op de Kufürstendamm 18. Dit café is opgericht in 1825 en is het meest erkende koffiehuis van Berlijn. ‘The Barn’ is gevraagd om een vestiging te beginnen in dit café om zo de internationale reputatie van koffie terug te brengen. Hier staan weer andere koffiemachines met andere koffiebonen. Dus waar je ook komt, de koffie smaakt altijd anders, maar goed.

In elke vestiging van ‘The Barn’ kun je zowel de koffiebonen als de machines kunt kopen.

The Greens; relaxed genieten van koffie en wat lekkers

The Greens Berlin

The Greens koffie

Koffie en planten The Greens Berlin

Ontbijt, lunchzaak

The Greens horeca in Berlijn

The Greens
Maandag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur
Am Krogel 2, Mitte


Deze zaak hebben we eigenlijk toevallig ontdekt. ‘The Greens’ zit een beetje verstopt, en is niet heel zichtbaar, dus je moet wel weten waar je moet zijn. Je komt eerst op de binnenplaats van ‘Alte Munze’.

“Dit is de fabriek waar vroeger, rond de jaren ’30, de Duitse munten werden geslagen en later de eerste Euro’s. Nu is het een plek waar creatieven uit de filmindustrie, reclamewereld en kunst hun bedrijfjes en exposities hebben. Ook worden er evenementen gehouden en is er onder het pand een club. ‘The Greens’ is een onderdeel van dit project.”

Gezellig knus zaakje met lokale producten

Het is er heel rustig, ondanks dat je middenin de stad bent. De grote houten deur staat open en de eerste mensen zitten al op terras met een kop koffie of ontbijtje. De zaak is klein en gezellig. Het staat er vol met groene planten, van grote tot hele kleine cactussen.

“We hebben een kleine kaart met vooral verschillende soorten cake en cookies, maar ook sapjes, en warme dranken van matcha latte en kurkuma latte tot een heerlijke kop koffie met de bonen van 19 Gramms. Alle producten zijn lokaal, zo komen de kruiden uit onze eigen tuin en worden de producten gemaakt in een bakkerij in Berlijn. Veel is ook vegan, zoals de cookies en het bananenbrood. Dit wordt gebakken door een oud collega. Zij is begonnen met bakken en runt nu haar eigen vegan café en bakkerij Sakura.”

OLIV; Alles uit liefde, en dat proef je

Oliv Berlin terras

Oliv Berlin lunch

Oliv Berlin coffee

Oliv Berlin ontbijt

Oliv Aus liebe

OLIV
Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Zaterdag 9.30 – 18.00 uur
Zondag 10.00 – 15.00 uur
Munzstrasse 8, Mitte


Een bijzonder mooi mens en een hele fijne zaak waar we nu al bijna 10 jaar komen, is ‘OLIV'(er) op de hoek van de Munzestrasse in de wijk “Mitte’. Door de prachtige planten naast de deur en de neonletters ‘You make me love’ boven de deur, is ‘OLIV’ makkelijk te herkennen.

De inrichting is tijdloos, waardoor het lijkt alsof ‘OLIV’ net geopend is. Die vraag wordt ook regelmatig gesteld. Oliver, de eigenaar, is iemand die alles doet ‘Aus Liebe’ (uit liefde), zo ook al 15 jaar deze fantastische zaak in het centrum van Berlijn.

Een droom wordt werkelijkheid

“Ik woonde in Hamburg en was op zoek naar een ander appartement. Dit bleek erg lastig. Eén van mijn beste vrienden woonde in Berlijn. Ik besloot de stap te nemen en via via kwam ik in een schitterend appartement terecht. Ik had in eerste instantie verwacht dat ik nog wel heen en weer zou reizen naar Hamburg, maar vanaf de eerste dag loopt de zaak zo goed”

“Twee jaar lang heb ik gezocht naar een goede plek. Er was hier weinig, er stond veel leeg. Een tijd lang was ‘OLIV’ de enige zaak in de straat, en zelfs één van de weinige koffiezaken in Berlijn. Je had wel wat buurtcafés, maar daar komen steeds dezelfde mensen. Ik wilde een zaak, waar nieuwe mensen komen, elkaar ontmoeten en ook terugkomen natuurlijk.”

Homemade

De menukaart is overzichtelijk, een kleine kaart met genoeg keuze. Zo kun je er heerlijk ontbijten met yoghurt, vers fruit en granola of lunchen met een broodje (zuurdesem) avocado, pulled chicken, verschillende sandwiches of een met kruiden en specerijen geklutst ei.

Oliver maakt zelf de granola en het bananenbrood. Dit wordt steeds populairder, dus staat hij steeds vaker zelf in de keuken.

Uit de regio

De producten waarmee Oliver en zijn team werken komen uit de regio en veelal biologisch. De koffie wordt gemaakt met de bonen van ‘Bonanza coffee’. De branderij zit even verder in de wijk in een prachtig oud pand, een oude remise, met een mooie tuin. We krijgen de tip om deze branderij zeker te bezoeken. Deze tip geven we natuurlijk ook weer door aan jou.

“Ik wilde een zaak waar mensen elkaar ontmoeten en samen een kop koffie gaan drinken. Mooi ingericht, goede producten, kunst, prachtige bloemen: de dingen die ik belangrijk vind en graag wil laten zien. Een doordacht concept, naar mijn ideeën. Misschien is dat ook wel het geheim van het succes van ‘OLIV’.

Clärchens Ballhaus; terug in de tijd en fantastisch eten

Clarchens Ballhaus balzaal

Clarchens Ballhaus dessert

Clarchens Ballhaus restaurant

Clarchens Ballhaus lunch rollmops

Clarchens Ballhaus tuin

Clärchens Ballhaus
Dinsdag t/m zondag van 12.00 – 22.00 uur
12.00 – 15.00 uur lunch
15.00 – 17.00 uur drinks
17.00 – 22.00 uur diner
Auguststrasse 2, Mitte


Een bijzondere Berlijn tip is ‘Clärchens Ballhaus’. Elke dag fietsen we er langs en kijken we naar de gezellige tuin met lampjes en prachtige rozen. ‘Daar moeten we écht een keer heen, want dit is zo bijzonder, midden in de stad’ roepen we dan naar elkaar. En bijzonder is deze plek zeker.

Danszaal

Clara Bühler en haar man Fritz openden in september 1913 het Ballhaus onder de naam ‘Bühlers Tanzhaus’, maar de Berlijners hadden het eigenlijk altijd over ‘Clärchens’, ‘Clärchens Ballhaus’. Zolang het Ballhaus bestaat wordt deze gerund door vrouwen.

Er zijn twee danszalen: de ‘Ballsaal’ en de ‘Spiegelsaal’. De zalen zijn niet te bezoeken als je komt eten in het restaurant. Ze zijn alleen geopend tijdens de dansavonden.

De sfeer in de Spiegelsaal is prachtig, dat voel je nu al, kun je nagaan hoe het is als de lichten aan staan, er muziek wordt gespeeld en gedanst wordt.

Deze zaal werd vooral gebruikt door de hogere klasse in Berlijn voor bruiloften, feesten mét en zonder filmsterren. De andere zaal, de ‘Ballsaal’, daar danste het gewone volk.

Van de 20 Ballhaus in Berlijn, zijn er nog 3 over, waarvan ‘Clärchens Ballhaus’ het oudste en de bekendste is.

Restaurant en biertuin

Bij de ingang van de tuin worden we welkom geheten. We kunnen een tafel in de tuin uitkiezen. We kiezen een plekje tussen de rozen in de halfschaduw.

De tuin waar we zitten is niet altijd een tuin geweest. Er stond een gebouw dat door een bombardement is verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is deze open plek ontstaan waar later een prachtige tuin van is gemaakt.

Het pand waar het restaurant zich bevindt is blijven staan en is sinds de bouw, zo’n 100 jaar geleden, niet meer veranderd. De tijd heeft werkelijk stilgestaan.

De menukaart is even verrassend als de plek zelf. We bestellen een Clärchens Butterbrezel en Rollmops al voorgerecht, en Büffelmozzarella en Berliner Eisbeinsülze als hoofdgerecht. Ontzettend leuk om te zien én te proeven wat voor een heerlijke gerechten er worden geserveerd, alles is eenvoudig, maar erg goed op smaak. Als dessert nemen we ‘Clärchens Milchreis’, een rijstpudding met appel en kaneel. Het zijn gerechten die je of alleen bij Clarchens vindt of bij een enkel ander restaurant in Berlijn.

Ben je in Berlijn, bezoek dan zeker deze historische plek en geniet van de mooie gerechten in de prachtige tuin.

Berlijn tip; District Môt, dineren zoals in Saigon

Distric Mot Berlijn interieur

Broodje Banh mi

Vietnamees bbq Berlijn

Distric Mot Berlijn

Vietnamese Bao Burger

Vietnamese streetfood

District Môt
Maandag t/m zondag 12.00 – 22.00 uur
Rosenthaler Strasse 62, Mitte


Hou je van Vietnamees eten? Dan moet je écht naar ‘District Môt’ als je in Berlijn bent, tipt een vriendin.

Wat een tip en wat een geweldige zaak! Je kijkt je ogen uit, overdag wanneer het licht is, maar vooral ’s avonds wanneer de lichtjes aangaan en de Vietnamese lichtreclames steeds feller worden. Even ben je niet meer in Berlijn, maar geniet je van de lekkerste Vietnamese streetfood gerechten in Saigon.

Dat gevoel is precies wat ‘District Môt’ jou wil geven.

Missie

Si An, de eigenaar van ‘District Môt’ en ‘Chen Che’, heeft een missie; “ik wil mijn gasten de unieke smaken van Vietnam laten beleven”. Elke regio in Vietnam heeft namelijk haar eigen unieke smaken. Zo vind je bij ‘District Môt’ de smaken uit Saigon en bij ‘Chen Che’ kun je genieten in de theetuin, en laten we je de smaken proeven uit het midden van Vietnam.”

Bij ‘District Môt’ serveren ze authentieke Vietnamees streetfood, zoals Pho, Banh mi en Bao bun. Si An en zijn team geven de gerechten net even een andere draai en dat blijft niet onopgemerkt!

Prijswinnaar

“De Duitse Hip Hop Awards nodigen restaurants in heel Duitsland uit om hun hamburgers te presenteren. In Vietnam hebben we geen authentieke hamburger, dus hebben we onze eigen burger ontwikkeld. Het broodje is afgeleid van de Bao bun, met z’n luchtige deeg met daarin de burger. De andere ingrediënten zoals de groenten, kruiden en saus zijn een afgeleide van het broodje Banh mi.”

“Met onze Bao Burger hebben we 3x de prijs voor beste burger gewonnen. En daarna een 4e keer gewonnen van alle winnaars van de afgelopen jaren.”

Gault & Millau

En daar stopt het niet, want als enige Vietnamees restaurant in Duitsland worden ze al twee jaar op rij vermeld in de ‘Gault & Millau’ gids, de tegenhanger van de Michelin gids.

“We blijven ontwikkelen en gaan verder met de Vietnamese gerechten, zonder onze roots te vergeten. Zo zijn we een samenwerking gestart met een boer die onze Vietnamese groenten en kruiden teelt. In de zomer komen hier al onze verse groenten en kruiden vandaan.”

Andere prachtige gerechten die worden geserveerd zijn Summer Summer rolls, Hot Pot en de Vietnamese barbecue. En die worden niet zomaar geserveerd, dit bereid je helemaal zelf aan tafel. Je gaat dus zelf aan de slag.

“Eigenlijk zijn we ‘artists in business’. We doen de dingen die we leuk vinden en waar we gelukkig van worden: de gerechten blijven ontwikkelen en mensen kennis laten maken met de fantastische Vietnamese keuken.”

Conclusie Berlijn tips

Zoals je hebt kunnen lezen en zien heeft Berlijn ontzettend veel leuke en bijzondere restaurants. Wij gaan zeker weer naar Berlijn, want deze stad blijft je elke keer weer verrassen.
Heb jij Berlijn tips, laat het weten in een reactie, ik ben ontzettend benieuwd wat jou zo trekt aan Berlijn.

Laat een reactie achter