Brokkel wat blauwe kaas of geitenkaas door de warme soep, voor een smaakvolle twist!

Dit courgettesoep recept is een van de simpelste maar lekkerste basisrecept. Of je nu een lichte soep wilt of een stevige maaltijdsoep, met dit recept kun je alle kanten op. Ontdek hieronder het basisrecept en laat je inspireren door de vele tips en variaties om de lekkerste courgettesoep te maken!

Naast courgette soep maken, maak ik ook graag pompoensoep. Echt even genieten van de warme maaltijd met een stukje stokbrood en zelfgemaakte knoflook kruidenboter maakt dit gerecht helemaal af.

Ingrediënten (4 personen)

Basisrecept courgettesoep

  • 2 courgettes gewassen, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak (gebruik Himalayazout of Keltisch zeezout voor extra mineralen)

Toppings (optioneel)

  • Gerookte zalm of spekjes
  • Een theelepel pesto
  • Blauwe kaas of geitenkaasbolletjes
  • Croutons of geroosterde pompoenpitten
  • In knoflook gebakken reepjes zwammen

Hoe maak je het courgettesoep basisrecept?

Stap-voor-stap recept

  1. Fruit de basis
    Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  2. Voeg de groenten toe
    Doe de courgetteblokjes in de pan. Bak alles 5 minuten op middelhoog vuur voor extra smaak.
  3. Koken met bouillon
    Voeg bouillonblokjes toe, schenk het water erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes koken, tot de courgette gaar is.
  4. Pureer de soep
    Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Garneer en serveer
    Serveer de soep in kommen en voeg naar wens een topping toe, zoals spekjes, zalm of een lepel zelfgemaakte pesto.
Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
1. Fruit de uien
Doe de courgetteblokjes in de pan. Bak alles 5 minuten op middelhoog vuur voor extra smaak.
2. Bak de courgette
Voeg bouillonblokjes toe, schenk het water erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes koken, tot de courgette gaar is.
3. Voeg bouillonblokjes en water toe
Pureer de soep en schenk in soepkommen
4. Pureer en schep op

Toppings en smaken

Met zalm en dille


  • Voeg een handje gerookte zalmsnippers en een snufje dille toe. Dit geeft een verfijnde smaak.

Courgettesoep met pesto


Romige soep met blauwe kaas of geitenkaas

  • 
Brokkel wat blauwe kaas of geitenkaas door de warme soep. Heerlijk en verrassend!
Courgette soep met zalm recept
Courgette soep met zalm recept

Extra groenten


  • Voeg een prei of een handje broccoliroosjes toe voor meer smaak en voedingsstoffen.

Chilivlokken en munt


  • Maak een pittige variant door chilivlokken toe te voegen, afgewerkt met een paar blaadjes verse munt.

Gebonden maaltijdsoep

  • Wil je een stevigere maaltijdsoep van courgette? Voeg (zoete) aardappel of broccoli toe en serveer met croutons of geroosterde pompoenpitten.

Gezonde courgettesoep

Gebruik olijfolie, kookroom of crème fraîche voor gezonde vetten. Die helpen je langer verzadigd te blijven en dragen bij aan een goede opname van voedingsstoffen.

Voorbereiden en invriezen

Deze soep is perfect om van tevoren te maken en in te vriezen. Laat de room weg voordat je invriest en voeg die pas toe na het opwarmen. Ontdooien hoeft niet, warm de bevroren soep langzaam op en pas aan naar wens met kruiden, zalm, of kaas. Ideaal voor drukke dagen.

Courgettesoep recepten

Opzoek naar meer soep recepten met courgette, ik heb meerdere smaakvolle gerechten op Smaakvol NH staan.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat mij weten wat jij ervan vindt, misschien heb je tips!

Bereidingswijze

Basisrecept courgette soep
  1. Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  2. Doe de courgetteblokjes in de pan. Bak alles 5 minuten op middelhoog vuur voor extra smaak.
  3. Voeg de bouillonblokjes en water erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes koken, tot de courgette gaar is.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de soep in kommen en voeg naar wens een topping toe, zoals spekjes, zalm of een lepel pesto.

Laat een reactie achter