Krokant geroosterde kikkererwten zijn het perfect eiwitrijke tussendoortje
Geroosterde kikkererwten zijn een gezonde snack.
Je kun de kikkererwten roosteren in de oven of airfryer en eten als gezond tussendoortje of toevoegen aan een salade voor een knapperige bite.
Soms heb je gewoon trek in iets knapperigs, maar geen zin in chips.
In een handomdraai kun je gedroogde kikkererwten roosteren in de oven en heb je de perfecte eiwitrijke snack voor bij je favoriete Netflix serie.
Geroosterde kikkererwten zijn gezond
Naast dat je kikkererwten kan toevoegen aan je soepen, stoofschotels, sandwiches of salades, zijn ze vegetarische toevoeging van eiwitten. Ze zijn dus super gezond en veelzijdig te gebruiken.
Geroosterde kikkererwten hebben nog steeds alle eiwitten en hartigheid van gewone kikkererwten, maar zijn een heerlijk zout, knapperige snack geworden.
Geroosterde kikkererwten zijn vegetarisch en geschikt voor een dieet waarbij je kunt afvallen maar ook lekker mag eten.
Hoe kan ik kikkererwten roosteren?
Kikkererwten kun je roosteren op verschillende manieren:
- Roosteren in een pan
- Roosteren in de oven
- Bereiden in de Airfryer
In dit recept van geroosterde kikkererwten laat ik je zien hoe je ze op alle drie de manieren kunt klaarmaken
Hoe maak ik geroosterde kikkererwten in de oven?
Kikkererwten roosteren in de oven is makkelijk. Je hebt maar drie basisingrediënten nodig:
- gekookte of ingeblikte kikkererwten
- extra vergine olijfolie
- flinke snuf zout (kruiden optioneel zoals: knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, cajunkruiden of chilipoeder)
Bereiding kikkererwten:
- Verwarm de oven voor op 200° C
giet de kikkererwten af en spoel ze goed af - Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn voordat je ze met de olijfolie mengt – vochtige kikkererwten worden niet knapperig in de oven
- Verwijder eventueel losse velletjes van de buitenkant van de kikkererwten
- Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en meng ze met een scheutje olijfolie en flinke snufjes zeezout
- Meng goed en verdeel gelijkmatig over de bakplaat
- Schuif de bakplaat in je voorverwarmde oven en rooster ze tot ze krokant zijn. Begin met controleren na 20 minuten, maar het kan tot 30 minuten duren voordat ze echt knapperig zijn
- Haal uit de oven en, terwijl de kikkererwten nog warm zijn, meng met snufjes van je favoriete kruiden.
- Je geroosterde kikkererwten zijn klaar om te eten
Hoe kikkererwten bakken in de pan?
Kikkererwten roosteren in een pan is het minst gezond van de drie manieren van roosteren vanwege de hoeveelheid olie die je nodig hebt.
Afhankelijk van de hoeveelheid kikkererwten die je wilt roosteren zal je steeds in batches de kikkererwten moeten bakken met een beetje olie in de pan.
Rooster je de kikkererwten in de oven dan voeg je maar één keer olie toe.
Kikkererwten klaarmaken in een pan:
- Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water
- Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn voordat je ze toevoegt aan de olie in de pan. Vochtige kikkererwten worden niet knapperig in de pan
- Voeg een klein laagje bloem toe aan een schaal met wat zout en meng dit goed. Rol de kikkererwten door de bloem met zout zodat de kikkererwten een laagje bloem hebben
- Zet een pan op het vuur en laat je pan heet worden. Voeg nu een scheutje olijfolie toe en bak het eerste deel van je erwten goudbruin
- Voeg de gebakken kikkererwten uit de pan toe aan een schaal en besprenkel met je favoriete kruiden of eet ze zo
- Herhaal tot al je kikkererwten gebakken zijn
Hoe maak ik geroosterde kikkererwten in de airfryer?
De airfryer kan een gezonder alternatief zijn voor bakken in een pan omdat je er minder vetstoffen aan toevoegt. Dit zorgt voor een lagere calorie-inname dan bij het bakken in en pan of frituren.
Gedroogde kikkererwten roosteren in de airfryer:
- Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden
- Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog.
- Meng de kikkererwten met olijfolie, zout en kruiden
- Voeg de kikkererwten toe aan de airfryer
- Bak ze 10 minuten en schud ze een paar keer
- Bak ze in 15 minuten verder goudbruin af
- Voeg de kikkererwten uit de airfryer toe aan een schaal
- Ze zijn klaar om gegeten te worden
Tips & tricks voor het maken van de lekkerste geroosterde kikkererwten uit de oven
Hier zijn enkele van mijn favoriete tips voor het maken van knapperig geroosterde kikkererwten.
Eet ze direct. Geroosterde kikkererwten zijn het lekkerst wanneer ze net geroosterd zijn en een beetje warm. Na verloop van tijd verliezen ze hun knapperigheid.
Bewaar ze op kamertemperatuur. Bewaar geroosterde kikkererwten niet in de koelkast. Ze worden dan snel taai. Bewaar ze in een pot op het aanrecht, losjes afgedekt met een stuk aluminiumfolie. Super als gezond en eiwitrijk tussendoortje.
Kruiden. Bestrooi je kikkererwten met kruiden als ze uit de oven komen. Probeer eens een snuf paprikapoeder of je favoriete kruidenmix. Cajun-, chili-, curry- of shoarmakruiden kun je allemaal eens proberen. Ze zijn ook heerlijk in een salade.
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 200° C
-
giet de kikkererwten af en spoel ze goed af
-
Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn voordat je ze met de olijfolie mengt - vochtige kikkererwten worden niet knapperig in de oven
-
Verwijder eventueel losse velletjes van de buitenkant van de kikkererwten
-
Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en meng ze met een scheutje olijfolie en flinke snufjes zeezout
-
Meng goed en verdeel gelijkmatig over de bakplaat
-
Schuif de bakplaat in je voorverwarmde oven en rooster ze tot ze krokant zijn. Begin met controleren na 20 minuten, maar het kan tot 30 minuten duren voordat ze echt knapperig zijn
-
Haal uit de oven en, terwijl de kikkererwten nog warm zijn, meng met snufjes van je favoriete kruiden.
-
Zo simpel! Je geroosterde kikkererwten zijn klaar om te eten
-
Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water
-
Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze helemaal droog zijn voordat je ze toevoegt aan de olie in de pan. Vochtige kikkererwten worden niet knapperig in de pan
-
Voeg een klein laagje bloem toe aan een schaal met wat zout en meng dit goed
-
Rol de kikkererwten door de bloem met zout zodat de kikkererwten een laagje bloem hebben
-
Zet een pan op het vuur en laat je pan heet worden. Voeg nu een scheutje olijfolie toe en bak het eerste deel van je erwten goudbruin
-
Voeg de gebakken kikkererwten uit de pan toe aan een schaal en besprenkel met je favoriete kruiden of eet ze zo
-
Herhaal tot al je kikkererwten gebakken zijn
-
Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden
-
Spreid de kikkererwten uit op een keukenhanddoek en dep ze voorzichtig droog
-
Meng de kikkererwten met olijfolie, zout en kruiden
-
Voeg de kikkererwten toe aan de airfryer
-
Bak ze 10 minuten en schud ze een paar keer
-
Bak ze in 15 minuten verder goudbruin af
-
Voeg de kikkererwten uit de airfryer toe aan een schaal
-
Ze zijn klaar om gegeten te worden