Bananenbrood is van origine een product wat gemaakt werd om voedselverspilling tegen te gaan. Rijpe bananen die anders terecht kwamen in de afvalbak, werden zo in het brood verwerkt.

Hoe maak je een bananenbrood? Gebruik de rijpe bananen die je over hebt in het beste bananenbrood recept ooit. Het basisrecept voor smeuïg en smaakvol bananencake, makkelijk te maken, zonder mixer!

Bananenbrood recepten zijn zo populair omdat je zoveel verschillende kanten op kunt. Bananenbrood met 2 bananen, met amandelmeel, met of zonder chocolade, rozijnen, gember, bananenbrood zonder ei, of bananen cupcakes. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Dit recept is het beste en lekkerste bananenbrood recept. Je kunt aan dit recept van alles toevoegen en de hoeveelheid suiker of bananen aanpassen. Het geheim van de fantastische smaak, gesmolten boter!

Wat ook fijn is aan dit bananenbrood recept is dat je alleen een kom nodig hebt, een garde om de eieren los te kloppen en een lepel om het beslag te mixen. De hoeveelheid suiker bepaal jezelf. Ben je een zoetekauw, ga je gang voeg 240 gram kokosbloesemsuiker toe, maar dit recept van bananenbrood is net zo lekker als wanneer je 120 gram suiker toevoegt.

Je kunt dit bananenbrood recept gebruiken als basisrecept voor al jouw toekomstige bananenbroden en toevoegen wat je lekker vindt!

Wat is bananenbrood?

Bananenbrood is van origine een product wat gemaakt werd om voedselverspilling tegen te gaan. Rijpe bananen die anders terecht kwamen in de afvalbak, werden zo in het brood verwerkt.

Een bananenbrood wordt gemaakt met voedzaam meel. Dan kun je denken aan volkoren havermeel, speltmeel en amandelmeel. Het bananenbrood wordt ook uitsluitend gemaakt met natuurlijke suikers zoals verse dadels, kokosbloesemsuiker en banaan. Verder wordt er geen melk of olie gebruikt.

Net zoals veel andere gerechten, evolueert ook bananenbrood,  er wordt nu gewerkt met melk, plantaardige olie, witte bloem en geraffineerde suikers. De meeste van deze ingrediënten wil je echt zoveel mogelijk uit je voedsel laten.

Ben je verantwoord bezig met eten, zorg dan dat je voedzame ingrediënten gebruikt zoals de eerder genoemde voedzame meel en natuurlijke suikers. Maar pas ook op met de hoeveelheden natuurlijke suikers.

Ingrediënten voor bananenbrood basisrecept

Hoe maak je bananenbrood

Verwarm de oven voor en bereid de cakevorm

Verwarm de oven voor op 175 ° C, en voeg bakpapier toe in de cakevorm.

Prak de bananen en voeg de boter toe

Prak de rijpe bananen in een mengkom met een vork tot ze helemaal glad zijn. Roer de gesmolten boter door de geprakte bananen.

Meng de overige ingrediënten erdoor

Klop de eieren goed los, meng de baking soda en het zout erdoor. Roer de kokosbloesemsuiker en het vanille-extract erdoor. Meng nu de volkorenmeel door het beslag.

Bak het bananenbrood

Giet het beslag in je voorbereide cakevorm. Bak 50 tot 60 minuten op 175 ° C, of ​​totdat een houten prikker, waarmee je in de cake prikt, er schoon uitkomt. Een paar droge kruimels zijn oké; strepen van nat beslag niet! Als de buitenkant van het brood bruin is maar het midden nog nat, verlaag dan de temperatuur van je oven naar ± 160° C en bak verder tot het brood volledig gebakken is.

Koel af en serveer

Haal het brood uit de oven en laat een paar minuten in de cakevorm afkoelen. Haal vervolgens het bananenbrood uit de vorm en laat het volledig afkoelen. Snijd en serveer. Gebruik een broodmes om mooie plakken van je bananenbrood te snijden en serveer.

De beste cakevorm voor dit recept

Dit recept werkt goed met een 20 x 10 cakevorm, waardoor je een kort maar hoog brood bakt. Dat vind ik er mooier uitzien dan een laag en lange cake. Ondanks dat zal dit recept ook prima werken in een cakevorm van 30 x 11 cm. De baktijd zal altijd ergens tussen de 45 en 60 minuten zijn in een heteluchtoven. Wanneer de cake echt klaar is kun je checken door er met een houten prikker in te prikken, als deze er droog uitkomt is je bananencake klaar.

Ik werk altijd met bakpapier dat ik in de cakevorm leg. Zo heb je geen extra boter of olie te nodig om de bananencake uit zijn vorm te krijgen. Laat staan om het cakeblik schoon te krijgen. Die kan zo de kast weer in 😉

Variatie tips voor het bananenbrood recept

Zoals in de intro van dit artikel al aangegeven, is bananenbrood of bananencake super geschikt om mee variëren. Voeg je beslag toe aan een cupcake vorm, in plaats van een cakevorm, om bananencake muffins te maken. Gebruik meer chocolade en minder suiker of voeg noten, rozijnen of gember toe aan je cake met banaan. Probeer eens gewone witte bloem voor een deel te vervangen met amandelmeel.

Door al het bloem uit dit recept te vervangen door amandelmeel, maak je er een glutenvrij bananenbrood van.

Hier een aantal variatie tips als inspiratie:

  • Vervang de suiker voor kokosbloesemsuiker of zoetstof naar jouw keus.
  • Vervang de helft van de bloem door amandelmeel of volkoren meel.
  • Voeg 1 theelepel kaneel of speculaaskruiden toe.
  • Meng 75 gram gehakte noten of gedroogd fruit door het beslag.
  • Voeg 85 gram geraspte pure chocolade toe.
  • Voeg 100 gram gekonfijte gember toe.

Smeuïg bananenbrood recept

Hoe maak je bananencake smeuïg?

Maak je bananenbrood smeuïg door er meer vochtige ingrediënten aan toe te voegen zoals meer banaan of grotere bananen gebruiken, melk, plantaardige melk of zoals wij in dit recept doen, gesmolten boter.

Een ander tip om droog bananenbrood tegen te gaan is om je oven te leren kennen. Misschien wordt deze wel te warm en zal je de graden of de tijd korter in moeten stellen. Gooi je droge bananenbrood nooit weg, eet ze met roomboter, jam of serveer er een bolletje vanille ijs bij.

Bananenbrood zonder ei

Bananenbrood maken zonder eieren? Gebruik dan chiazaad als bindmiddel.

Hoe maak je bananenbrood luchtig?

Bananenbrood maak je luchtig door er baking soda of baksoda aan toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je een mooie luchtige cake bakt. Let wel op baking soda is wat anders dan bakpoeder. Gebruik je bakpoeder, vervang dan 1 theelepel baking soda voor 3 theelepels bakpoeder.

Hoe bananenbrood bewaren

Goed verpakt en bewaart op het aanrecht, is dit brood op kamertemperatuur zeker een paar dagen houdbaar. Maar als je dat lukt…

Je kunt het hele brood of de plakjes ook invriezen door het goed in plastic en vervolgens in folie te wikkelen. Dubbel verpakken beschermt tegen vriesbrand en voorkomt dat het brood vriesluchtjes opneemt. Leer hoe je bananenbrood bewaart.

Andere bananenbrood recepten

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Prak de bananen
  3. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur
  4. Voeg de roomboter toe aan de geprakte bananen en roer goed door
  5. Klop de eieren los en meng de baking soda en het zout erdoor
  6. Roer de kokosbloesemsuiker en het vanille-extract erdoor
  7. Meng nu de volkorenmeel door het beslag
  8. Bekleed je cakeblik met bakpapier
  9. Giet het beslag in je met bakpapier beklede bakvorm
  10. Verdeel het beslag goed over het blik
  11. Plaats het blik in de oven en bak voor 45 minuten
  12. Na 45 minuten check je de cake met een houten prikker. Komt de prikker er droog uit dan is je bananenbrood klaar. Is de prikker nat of vochtig, bak de cake nog voor 5 tot 10 minuten totdat de prikker er droog uitkomt.
  13. Haal het bananenbrood uit de oven en laat een paar minuten afkoelen
  14. Haal het afgekoelde bananenbrood uit de vorm en snij er al een warme plak af en geniet!

Laat een reactie achter