Bananenbrood bewaar je heel eenvoudig door het in te vriezen voor later. Ontdooi het en verwarm het opnieuw alsof het vers uit de oven komt wanneer je weer zin hebt in bananenbrood.

Ik ben gek op bananenbrood, soms bak ik er wel twee per week. Ik bewaar een brood op het aanrecht om elke dagen van te eten en vries de resterende broden in voor een dag als ik ontbijt nodig heb of als er visite komt voor een kop koffie.

Hier het basisrecept voor een bananenbrood

Het gebeurt ook wel dat het niet direct gegeten wordt en dan wil ik het bewaren voor een later moment of om als cadeau weg te geven.

Maar hoe bewaar je Bananenbrood, hoe vries je het in en ontdooi je het brood? En kun je bevroren bananenbrood opwarmen in de oven?

Vandaag deel ik een paar tips voor het bewaren, invriezen en ontdooien van bananenbrood, zodat het net zo vers is als de dag dat je het maakte.

Hoe vers gebakken bananenbrood te bewaren?

Bewaar bananenbrood dat je direct eet gewoon op de aanrecht. Leg bananenbrood nooit in een koelkast. Het brood droogt uit omdat er in de koelkast koele lucht circuleert dat vocht afdrijft.

Bewaar je brood op een bord en afgedekt met plasticfolie maximaal vier dagen op je aanrecht. Of bewaar het bananenbrood in een luchtdichte trommel.

Bananenbrood bewaren door het in te vriezen en te ontdooien

Hoe lang is bananenbrood houdbaar?

Voordat je verandering begint te zien in de structuur van het brood ben je ongeveer vier dagen verder. Het brood is nog prima eetbaar na dag 5 en 6 maar begint wel wat droger te worden.

Smeer er wat roomboter op met wat jam of stop een stuk brood in de broodrooster, heerlijk!

Zie je schimmel op het brood, gooi het dan weg. De schimmel heeft zich al vermenigvuldigd over het brood ondanks dat je het misschien niet direct ziet.

Bananenbrood kun je heel lang invriezen en zal waarschijnlijk gewoon goed blijven. Het beste is wel om het brood binnen vier maanden te gebruiken. Na vier maanden kun je het nog steeds eten maar zal hoogstwaarschijnlijk vriesbrand ontwikkelen, wat de smaak beïnvloed.

Bananenbrood invriezen

Bananenbrood bewaren doe je makkelijk door het in te vriezen. Ik wikkel zowel broden als plakjes bananenbrood in in huishoudfolie of aluminiumfolie, voeg ze toe aan een afsluitbare diepvrieszak, verwijder zoveel mogelijk lucht en dan zijn ze houdbaar tot vier maanden. Gebruikte folie wat je bij de hand hebt.

Tips:

  • Het folie en de vrieszakken kun je hergebruiken.
  • Verwarm je jouw bananenbrood op in de oven, wikkel ze dan in met aluminiumfolie voordat je ze in de diepvrieszak stopt.
Afsluitbare diepvrieszakjes
Afsluitbare diepvrieszakjes

Een heel bananenbrood invriezen: Wikkel het hele bananenbrood in folie in. Voeg het brood toe aan een grote afsluitbare diepvrieszak. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak zonder het brood te pletten. Leg het brood in de vriezer tot dat jet weer nodig hebt.

Een half brood invriezen: Snij het afgekoelde brood doormidden. Wikkel de helften in folie en voeg ze toe aan een afsluitbare diepvrieszak. Verwijder zoveel mogelijk lucht, zonder de broden te pletten en leg ze in de vriezer.

Plakjes invriezen: ook de plakjes bananenbrood wikkel je, apart per snee, eerst in folie in. Voeg ze toe aan een afsluitbare diepvrieszak en verwijder zoveel mogelijk lucht zonder de sneetjes te pletten. Plaats ze nu in de vriezer tot het moment dat je ze nodig hebt, voor bij een kop koffie, thee, als ontbijt of als dessert.

Hoe bananenbrood ontdooien?

Hoeveel tijd heb je om bananenbrood te ontdooien? Tijd genoeg, leg het dan op een bord, gewoon op het aanrecht. Je kunt het ook langzaam ontdooien in de oven.

Hoe een heel brood ontdooien: Een heel brood ontdooi je net als een half brood. Haal het brood uit de zak maar laat de aluminiumfolie om het brood zitten. Leg het brood op een bord op het aanrecht en bewaar de diepvrieszak voor een andere keer. ± vier uur later is je brood ontdooit en kun je hem aansnijden.

Een half brood ontdooien: komen er gasten en heb je meer brood nodig ontdooi dan een half brood minstens twee uur voordat de gasten er zijn. Haal het uit de diepvrieszak maar laat het folie erom zitten en leg het op een bord op het aanrecht.

Hoe plakjes ontdooien: Haal de bevroren plakjes uit d vriezer en verwijder ede verpakking. Leg het op ene bord op het aanrecht en binnen 20 á 30 minuten zijn je plakjes ontdooit. Heb je ze sneller nodig stop ze dan 30 seconden in de magnetron.

Bananenbrood invriezen

Een half of heel brood “snel” ontdooien?

Krijg je plots visite of kun je gewoon niet wachten totdat het brood of half brood is ontdooit op je aanrecht? Ontdooi het bananenbrood dan snel in de oven:

  1. Haal het brood uit de diepvrieszak maar laat het aluminiumfolie er omheen
  2. Leg het brood in het midden van de oven en zet je temperatuur van je oven op 175 ° C.
  3. Stel je timer in op 40 minuten voor een half brood en 90 minuten voor een heel brood.
  4. Verwijder het brood uit de oven en laat het verpakt in de aluminiumfolie op een bord op het aanrecht staan. Zo kan het brood verder ontdooien.
  5. Is het brood afgekoeld, dan kun je het aansnijden en besmeren met bijvoorbeeld roomboter, jam of zelfgemaakte vlierbloesemgelei.

Doordat je oven langzaam opwarmt ontdooit je brood ook gelijkertijd totdat hij op temperatuur is gekomen. Heb je een laag bananenbrood gebakken dan kan de tijd verschillen, houd daarom het brood in de gaten.

Aan de slag met je eigen bananenbrood?

Conclusie

Bananenbrood kun je eenvoudig bewaren door het in te vriezen en is tot vier maanden houdbaar. Wikkel het bananenbrood in aluminiumfolie in en bewaar in een afsluitbare diepvrieszak waar je zoveel mogelijk lucht uit perst. Ontdooien doe je op het aanrecht of in de oven.

Laat een reactie achter