Dit is een prachtig recept met zuurkool, echt eens wat anders dan een stamppot.

Francijna heeft dit keer voor de kerrie-zuurkooltaart gekozen, een gerecht van Ramon Brugman, tv kok van het TV-programma BinnensteBuitenen.

Meestal maak men stamppot van zuurkool maar dit keer wordt er een hartige taart mee gemaakt met spekjes en rookworst. Het is een prima recept om een dag van te voren of een ochtend van te voren te maken en heb je ’s avonds een heerlijke maaltijd.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Verhit in een klein koekenpannetje een scheutje olie en bak hierin de rookworst op zacht vuur om en om bruin. Laat ± 15 minuten zachtjes bakken. Regelmatig keren zodat het velletje niet knapt. Laat afkoelen en snij in dunne plakjes
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hier de ui in tot het glazig ziet
  4. Voeg de spekjes toe en bak licht uit
  5. Voeg de zuurkool en de blaadjes verse tijm toe. Stoof dit ongeveer 15 minuten op een zacht vuurtje zonder deksel
Deeg
  1. Rol het quichedeeg met bakpapier uit in een ovenvaste taartvorm (ik gebruikte mijn tarte tatin pan)
  2. Snij de overtollige restjes deeg van de rand af
  3. Voor de vulling klop je 4 eieren en meng dit met de crème fraîche en mosterd en breng het op smaak peper en een snufje chilipoeder
  4. Verdeel de paneermeel over de bodem van de taart. Leg hier de zuurkool een beetje luchtig op. Duw het dus niet aan
  5. Giet hier de vulling op en zorg dat het een beetje tussen de zuurkool komt
  6. Leg de plakjes rookworst dakpansgewijs op de zuurkool
  7. Strooi er de kaas en nog wat verse tijmblaadjes overheen en bak de taart ± 40 minuten
  8. Laat de taart 10 minuten uitdampen voordat je deze aansnijdt, eet smakelijk

Laat een reactie achter